Hyvinvointi Tilaajille

Täytyykö paljon pahaa tehneestä iäkkäästä isästä huolehtia aikuisena, miettii Saara?

Jos aikuinen lapsi ei halua huolehtia iäkkäästä vanhemmastaan, hänellä voi olla siihen todella hyvä syy. Ainakaan sitä ei kannata pitää itsestäänselvyytenä.  

”Isäni ahdisteli minua seksuaalisesti, kun olin lapsi. Olen selvinnyt traumasta terapian avulla. Mutta nyt minua ahdistaa suvun ja yhteiskunnan paine siitä, että minun oletetaan huolehtivan iäkkäästä isästäni, koska asun samalla paikkakunnalla. Muut sisarukset asuvat kauempana.

Olen aiemmin hoitanut isäni asioita velvollisuudentunnosta. En kuitenkaan halua enää käydä hänen luonaan, sillä hän haukkuu minua jatkuvasti. Kaikki lapsuudessa koettu palaa uudelleen mieleeni. Kerroinkin sisaruksilleni, että jos he eivät huolehdi isästä, hänelle pitää hakea edunvalvoja. Miksi kannan huonoa omaatuntoa päätöksestäni? Entä miten saisin ihmiset ymmärtämään, että minulla on syyni siihen, miksen halua huolehtia isästäni?” kysyy Saara, 55.

”Saaran tapauksessa kyse on rajojen asettamisesta. Hän on todennäköisesti ihminen, joka on lapsesta asti oppinut pitämään muut hyvällä tuulella ja pyrkinyt välttämään pahoittamasta kenenkään mieltä. Nyt hänen täytyy opetella vetämään raja sille, mihin hän suostuu ja mihin ei”, pari- ja perhepsykoterapeutti ja kriisityöntekijä Veli-Matti Husso Helsingin SOS-kriisikeskuksesta kertoo.

Saaran on hyvä tiedostaa, että hänen tilanteessaan on kaksi eri puolta, jotka hänen on tärkeää erottaa. Hän kertoo lapsena joutuneensa seksuaalisen ahdistelun uhriksi, mitä hän on käsitellyt aikuisena terapiassa. Jo terapiaan hakeutuminen kertoo, että Saara on ihminen, joka kykenee hakemaan apua. Hän ei ole jäänyt menneisyytensä uhriksi, vaan hän on aktiivisesti etsinyt muutosta elämäänsä.

On ihanaa kuulla, että hän on kyennyt selviytymään asiasta. On kuitenkin täysin luonnollista, että isän kanssa oleminen voi herättää hänessä mahdollisen trauman jälkiä. Hänen kannattaakin miettiä tarkkaan, minkä verran hän haluaa olla isänsä kanssa nykyään tekemisissä.

Lue myös: Ami ja Pilvi kasvoivat isän mielen sairauden varjossa – ”Isä oli meille rakas kaikesta kammottavasta kurasta huolimatta”

Hoitovastuu isästä on sisarusten yhteinen

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.