Hyvinvointi

Millainen tietokoneen hiiri on ergonomisin? Perinteiseen hiireen liittyy riskejä, ja yhdenlaista hiirtä ei pitäisi käyttää kenenkään

Tietokoneen hiiri kannattaa valita omien oireiden tai työn luonteen mukaan. Rullahiiri ja pystyhiiri voivat tuoda helpotusta yleisiin ergonomiapulmiin. Työfysioterapeutti antaa neuvot parhaan hiiren valintaan.

Tietokoneen hiiri voi pahimmillaan aiheuttaa monenmoista vaivaa. Vääränlainen hiiri tai liian yksitoikkoinen hiiren käyttö voivat johtaa esimerkiksi jännetuppitulehdukseen ranteessa, tenniskyynärpäähän tai ikäviin niskakipuihin.

Lue myös: Työskentely seisten on hyväksi, kunhan sen tekee oikein – ”Jos istuminen tappaa, niin tekee myös jatkuva seisominen”

Ei ole olemassa yhtä hiirtä, joka toimisi jokaiselle. Yksi perusohje pätee kuitenkin kaikille.

”Huonoin vaihtoehto ergonomian kannalta on läppärin kosketushiiri. Siinä käden jänteet, nivelsiteet ja kudokset jännittyvät ja asento muuttuu herkästi etukumaraksi. Suosittelen erillistä hiirtä, koska sitä käytettäessä yläselän asento muuttuu rennommaksi”, Mehiläisen asiantuntija, työfysioterapeutti Susanna Aalto kertoo.

Tietokoneen hiiri voi aiheuttaa kipua ranteen lisäksi käsivarressa ja niskassa asti.
Vääränlainen tietokoneen hiiri voi aiheuttaa kipua ranteessa ja käsivarressa ja niskassa asti. Kuva: iStockphoto

Vaihtoehtoja kannettavan tietokoneen kosketushiirelle on monia. Yleisimmät ja myös Susanna Aallon suosittelemat vaihtoehdot ovat perinteinen irtohiiri, rullahiiri ja pystyhiiri.

Miten hiirtä käytetään oikein?

Ennen kuin siirrät huomion oikeanlaisen hiiren valintaan, tarkista, että työasento on kohdillaan. Hyvässä työasennossa keho on lähellä työtason reunaa, käsivarsi nojaa joko tuolin käsinojiin tai pöytätasoon ja kädet ovat 90 asteen kulmassa. Työtuolin tulee tarjota riittävä ristiselän tuki. Lisäksi työnteon lomassa tulisi pitää riittävästi verryttelytaukoja.

Lue myös: Etätoimiston ergonomia kuntoon! Näin valitset hyvän työtuolin ja korjaat yleiset virheet istuma-asennossa

Hiiren käytössä yleisin virhe on hiiren pitäminen liian kaukana vartalosta. Hiiren kuuluu olla lähellä tietokoneen näppäimistöä siinä kohdassa, mihin käsi luontevasti hyvässä työasennossa asettuu. Jos kättä joutuu hiirtä käyttäessä kurottamaan reilusti eteenpäin, riskinä on, että käsivarsi ja koko niskan alue jännittyy. Se voi aiheuttaa pitkän päälle kipua.

Tietokoneen hiiri x 3 – mikä sopii minulle?

1. Perinteinen hiiri

Perinteinen erillinen tietokoneen hiiri voi toimia hyvin, jos työasento ja työpäivän tauotus ovat kohdillaan. Perinteinen hiiri voi kuitenkin aiheuttaa monia vaivoja väärän tai liian yksitoikkoisen käytön seurauksena.

Perinteisen hiiren miinus on, että sitä käytettäessä käsivarren jänteet ja kyynär- ja värttinäluut kiertyvät. Luonnollisessa asennossa käsivarren kyynär- ja värttinäluut ovat allekkain. Kun käden asettaa perinteiselle hiirelle, luut asettuvat vierekkäin.

Tämä voi koitua ongelmaksi, jos hiirtä täytyy jatkuvasti klikata. Silloin käsivarsi saattaa rasittua ja sen aineenvaihdunta hidastuu. Tyypillisiä seurauksia on rannesärky, käsivarren väsyminen ja golf- tai tenniskyynärpään oireet.

Tenniskyynärpääksi kutsutaan kyynärpään ulkopuolella tuntuvaa kipua. Golfkyynärpää viittaa puolestaan kyynärpään sisäpuolella tuntuvaan kipuun. Golfkyynärpää johtuu yleensä siitä, että hiirtä on käytetty liian kaukana vartalosta, joko liian sivussa tai liian edessä.

Ongelmaksi perinteisen hiiren käytössä voi koitua myös hiiren aiheuttama virheasento, jossa kyynärpää karkaa liian kauas sivusuunnassa. Tätä kutsutaan loitonnukseksi. Liiallinen loitonnus voi johtaa kipuun olkapäässä.

Tietokoneen hiiri voi monotonisesssa käytössä rasittaa käsivartta.
Perinteinen tietokoneen hiiri voi toimia vallan hyvin, jos muut hyvän työasennon edellytykset täyttyvät. Yksitoikkoisessa työssä se voi rasittaa käsivartta. Kuva: iStockphoto

2. Pystyhiiri

Jos perinteinen hiiri aiheuttaa oireita kädessä, ranteessa tai käsivarressa, ratkaisu voi löytyä pystyhiirestä. Pystyhiiren suurin plussa on siinä, että ranne on hiirtä käytettäessä anatomisessa keskiasennossa, eli kyynär- ja värttinäluu ovat allekkain.

Pystyhiirtä suositellaan esimerkiksi ranneleikkauksen jälkeen. Leikkauksen seurauksena ranteessa on usein liikkuvuutta tai kulumaa. Silloin ranteen rasitusta halutaan välttää.

Tietokoneen hiiri voi olla kriittinen valinta näyttöpäätetyössä hyvän ergonomian kannalta.
Pystyhiiri toimii aivan kuten perinteinen hiiri, mutta käsi asettuu sen päälle eri kulmaan. Kyseinen hiiri on ergonomiatuotteita myyvän Viabel Oy:n valikoimasta. Kuva: Viabel Oy

3. Rullahiiri

Rullahiiri tarkoittaa näppäimistön ja vartalon väliin asetettavaa hiiriohjainta. Ohjaimessa on pyörivä sylinteri, jota rullaamalla liikutetaan hiirtä. Lisäksi hiiriohjaimessa on nappeja eri toiminnoilla.

Rullahiirtä käytettäessä käden ei tarvitse liikkua sivusuunnassa, vaan sitä käytetään aivan näppäimistön tuntumassa. Tällä tavalla vältetään olkapäätä ja käsivartta kuormittava loitonnus.

Rullahiiri sopii hyvin myös niille, joilla on tapana nojata kädellään perinteiseen hiireen tai pystyhiireen, jolloin käteen ja ranteeseen kohdistuu suurta rasitusta. Rullahiiressä kädet lepäävät hiiriohjaimen pehmusteen päällä rennosti.

Tietokoneen hiiri valitaan omien oireiden tai työn luonteen mukaan.
Rullahiiri voi olla hyvä ratkaisu, jos perinteinen hiiri aiheuttaa ongelmia. Kyseinen hiiriohjain on ergonomiatuotteita myyvän Viabel Oy:n valikoimasta. Kuva: Viabel Oy

Kommentoi

Kommentoi juttua: Millainen tietokoneen hiiri on ergonomisin? Perinteiseen hiireen liittyy riskejä, ja yhdenlaista hiirtä ei pitäisi käyttää kenenkään

Maila

Olen havainnut, että minulle kosketushiiri on ehdottomasti paras.
Ranne rasittuu vähemmän !

Sinun täytyy kommentoidaksesi.