Joko tunnet mielen ensiaputaidot? 4 tutkitusti toimivaa TIPP-taitoa auttavat tiukassa paikassa

Kun voimakas ahdistus iskee, hyvät neuvot ovat tarpeen. Silloin apuun tulevat TIPP-taidot. Niistä voi olla hyötyä jokaiselle meistä.

TIPP-taidot ovat ahdingonsietotaitoja, joista voi olla apua silloin, kun tunnekuohu ottaa vallan ja ahdistus tai stressireaktio käyvät ylitsepääsemättömäksi.

”Taitojen tarkoituksena on muuttaa elimistön kemiaa hetkellisesti niin, että mieli siirtyy pois ahdistuksesta”, kertoo kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutti Teemu Ryhänen. Hän opettaa TIPP-taitoja omille potilailleen.

TIPP-taidot kuuluvat dialektisen käyttäytymisterapian (DKT) suuntaukseen, jolla hoidetaan erityisesti epävakaata persoonallisuushäiriötä. Taidot on alun perin kehitetty avuksi niille, joilla on vääristyneitä tapoja sietää tunteitaan. Taitoja on käytetty avuksi esimerkiksi itsetuhoisiin ajatuksiin.

Keinoista voi kuitenkin olla apua kelle tahansa tilanteessa, jossa tunteita on vaikea hallita. Taitojen tarkoituksena ei ole viedä hankalia tunteita pois, vaan antaa niille tilaa.

”TIPP-taidot ovat keihään kärki. Oikeasti meidän pitäisi opettaa ihmisille taitoja, miten hyvin voimakkaita oloja ja tunnetiloja hallitaan. Kun tunteita ruvetaan välttelemään pakonomaisesti, se johtaa ongelmiin.”

Ryhäsen mukaan TIPP-taitojen avulla ihminen voi oppia kellumaan ahdistuksessa niin kauan, että tunnereaktio hellittää tai ongelman aiheuttanut tilanne on ohi.

”Hyvä metafora tähän on, että jos tipahtaa laivan kyydistä mereen, laiva menee menojaan eikä missään näy rantaa, ei kannata huutaa ja räpiköidä, koska silloin voimat loppuvat. Parempi on kellua ja rauhoittua ennen seuraavan laivan saapumista.”

Lue myös Anna.fi: Milloin ahdistus ei ole enää normaalia? 6 paljastavaa oiretta

Neljä ensiaputaitoa mielelle

Kirjainyhdistelmä TIPP muodostuu neljästä englanninkielisestä sanasta: temperature (lämpötila), intensive exercise (intensiivinen liikunta), paired muscle relaxation (rentoutusharjoitus) ja paced breathing (hengitysharjoitus).

Ryhänen kertoo, miten TIPP-taitoja voi käyttää käytännössä ja miksi ne toimivat.

1. taito: Upota pää jääkylmään veteen puoleksi minuutiksi ja pidätä hengitystä

Kylmää vettä käytetään tuottamaan stimulaatiota hermojärjestelmässä. Ryhänen kutsuu tätä sukeltajaefektiksi. Kun pidättää hengitystä kylmä vesi naamalla, parasympaattinen hermosto alkaa laskea sydämen lyöntitiheyttä.

Lämpötilavaihtelu puolestaan ohjaa ajatukset muualle. Saman asian ajaa esimerkiksi jääpalan pitäminen nyrkissä, jääkylmä suihku tai lumihangessa pyöriminen, vaikka nämä eivät virallisesti TIPP-taitoihin kuulukaan.

Esimerkiksi sydänviasta tai syömishäiriöstä kärsivän ei pidä kokeilla tätä menetelmää.

Lue myös: Kylmä suihku kaunistaa ja virkistää – 7 syytä kääntää hana viileälle

2. taito: Nosta sykettä nopeasti intensiivisellä liikunnalla, esimerkiksi spurtaten, porrastreenillä tai HIIT-treenillä

Yksi keino hillitä voimakasta stressireaktiota on tuottaa kehoon kovan liikunnan avulla tila, joka peittää ahdingon ja ikävät ajatukset alleen. Kun liikunta on muutaman minuutin ajan repivää, keho menee maitohapoille ja alkaa vapauttaa endorfiinia.

”Liikunnalla on mielialaan sekä akuutteja että pitkäaikaisia vaikutuksia. Se on todella hyvä keino mielialan säätelyssä”, Ryhänen sanoo.

3. taito: Jännitä ja rentouta eri lihasryhmiä vuorotellen

Tässä harjoituksessa jokaista 16:ta lihasryhmää jännitetään 5–10 sekuntia, minkä jälkeen samaa lihasryhmää rentoutetaan yhtä kauan. Sitten siirrytään seuraavaan lihasryhmään.

Hyvä apu tähän harjoitukseen on esimerkiksi puhelimesta löytyvä nauhoitus, jossa terapeutti tai muu henkilö kertoo, milloin lihaksia kuuluu jännittää ja milloin rentouttaa.

”Kun keho rauhoitetaan aina tietyn sanan, kuten rauhoitu, yhteydessä ja tätä toistetaan tarpeeksi monta kertaa, keho ehdollistuu. Pelkkä sanan sanominen tai ajatteleminen aiheuttaa rentoutunutta olotilaa”, Ryhänen sanoo.

4. taito: Hengitä hitaasti sisään ja ulos

Olennaista on hengityksen hidastaminen niin, että uloshengitys on pidempi kuin sisäänhengitys.

Ryhänen ohjaa ottamaan esimerkiksi viisi tai kuusi hengenvetoa minuutissa. Tässä apuna voi käyttää erilaisia puhelimeen asennettavia hengitysharjoitusapplikaatioita.

Lue myös: Jo 5 minuutin hengitysharjoitus voi lievittää stressiä ja alakuloisuutta – katso vinkit harjoitukseen

Avainsanat

Keskustelu

Wau, yllättävää ja hienoa, että näitä taitoja tuoda myös suuremman yleisön tietoisuuteen. Uskon, että moni ”tervekin” hyötyisi näiden taitojen käytöstä.

Kommentoi juttua: Joko tunnet mielen ensiaputaidot? 4 tutkitusti toimivaa TIPP-taitoa auttavat tiukassa paikassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X