Ubikinoni eli koentsyymi Q10 purkista.

Ubikinoni: Ihmeaine, joka suojaa soluja vanhenemiselta? – Lue faktat hehkutetusta ubikinonista

Tiedätkö, mikä ubikinoni on, ja millaiset ovat sen terveyshyödyt ja haittavaikutukset? Auttaako ubikinoni esimerkiksi väsymykseen tai lihaskipuihin? Kannattaako sitä ottaa purkista? Farmaseutti vastasi yleisimpiin kysymyksiin ubikinonista.

Ubikinoni tunnetaan myös nimellä koentsyymi Q10, ja nyt se on yhä useamman huulilla – joko puheenaiheena tai purkista napattuna.

Kysyimme farmaseutti ja Yliopiston apteekin tuotetiedon koordinaattori Leena Äyräpäältä usein kysyttyjä kysymyksiä ubikinonista.

Lue myös: Migreenistä eroon ilman lääkkeitä – magnesiumista, B2-vitamiinista ja ubikinonista voi olla apua

1. Mikä on ubikinoni, ja mihin sitä elimistössä tarvitaan?

”Ubikinoni on molekyyli, joka löytyy kaikista soluista. Ubikinoni toimii muun muassa antioksidanttina, se suojaa soluja hapettumiselta eli vanhenemiselta.

Ubikinoni osallistuu solujen energiantuotantoon, ja siinä sillä on tärkeä rooli. Ubikinonia löytyy kaikista soluista, mutta erityisen paljon sitä on paljon energiaa kuluttavissa kudoksissa kuten sydämessä, lihaksissa ja hermostossa.

Elimistö tuottaa ubikinonia itse. Ubikinonipitoisuuden huippu on parikymppisenä, ja alkaa siitä vähitellen hiipua. Solut tuottavat ja käyttävät ubikinonia koko elämän ajan.

Ubikinonia saa myös ravinnosta, kuten liha- ja sisäelinruoista sekä pähkinöistä. Koska elimistö tuottaa ubikinonia itse, sitä ei tarvitse saada ravinnosta samalla tavalla, kuten vitamiineja tai rautaa”, Leena Äyräpää kertoo.

2. Ubikinonin yhteydessä törmää usein sanaan ubikinoli, mikä on ubikinoli?

”Ubikinoli on pelkistynyt muoto ubikinonista, ja elimistössä aktiivinen ubikinonin muoto. Jos ihminen syö ubikinonia, sen pitää muuttua elimistössä ubikinoliksi muuttuakseen elimistössä aktiiviseksi.

Ubikinolivalmisteista on sanottu, että ne olisivat tehokkaampia kuin ubikinonivalmisteet, koska ubikinoli on paremmin elimistön hyödynnettävissä oleva ubikinonin muoto. Hinnaltaan ubikinolivalmisteet ovat ubikinonivalmisteita kalliimpia.”

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 purkista.

3. Mitkä ovat ubikinonin terveyshyödyt?

”Vaikka ubikinoni on elimistölle välttämätön aine, sillä ei ole viranomaisten hyväksymiä virallisia terveysväitteitä. Tämä johtuu osittain siitä, että elimistö tuottaa ubikinonia itse.

Ubikinonia on tutkittu paljon monentyyppisiin vaivoihin, kuten sydämen vajaatoimintaan, verenpainetautiin ja diabeetikkojen hermovaurioihin, mutta tutkimustulokset ovat osittain ristiriitaisia, eikä mitään varmaa voida sanoa.

Ubikinonia markkinoidaan paljon myös väsymykseen ja sen vähentämiseen. Osa saakin siitä apua, mutta todistettua tietoa ei ole.”

4. Kenelle ubikinoni sopii?

”Ubikinoni ei siinä mielessä ole välttämätön, kuten vitamiinit ovat välttämättömiä. Ubikinonia ei ole pakko saada purkista tai ruoasta.

Jos on esimerkiksi ikääntynyt tai syö kolesterolilääkkeitä, ubikinonin määrä elimistössä vähenee ja silloin ubikinoniravintolisästä voi olla hyötyä.

Ubikinonin puute – mitä ovat oireet?

Kolesterolilääkkeet statiinit vähentävät kolesterolin määrää elimistössä, mutta ne vähentävät samalla myös ubikinonin määrää. On ajateltu, että statiinien tietyt haittavaikutukset, muun muassa lihaskipu, voisivat osittain johtua ubikinonin vähäisestä määrästä elimistössä.

Migreenin Käypä hoito -suosituksen tausta-aineistossa mainitaan ubikinoni. Jatkuvasti käytettynä se voi estää migreeniä. Tutkimustulokset on saatu kolme kertaa 100 milligramman päiväannoksella.

Urheilijat saattavat käyttää ubikinonia vähentämään urheilun aiheuttamaa lihaskipua.”

5. Mitkä ovat ubikinonin haittavaikutukset?

”Ubikinoniravintolisistä tulee hyvin harvoin mitään haittavaikutuksia. Vatsavaivoja, närästystä, pahoinvointia ja sentyyppistä voi tulla, mutta ne ovat harvinaisia. Allergia on aina mahdollinen, myös tässä.

Mitään estettä ubikinonilisän jatkuvaan käyttöön ei ole, ja ne ovat turvallisia käyttää, kunhan noudattaa pakkausten käyttö- ja annosohjeita.

Jos on verenhyytymistä ehkäisevä lääkitys, ubikinonin käytöstä pitää keskustella lääkärin kanssa.”

Syötkö ubikinonia purkista?

Katso tilanne vastaamatta

Keskustelu

Ubikinoli aiheutti minulle kahden viikon käytön jälkeen järkyttäviä ylävatsakipuja. Söin 100 mg vuorokaudessa. Kivut onneksi loppuivat kahden vuorokauden kuluttua Ubikinolin syönnin lopettamisen jälkeen.

”Mitään estettä ubikinonilisän jatkuvaan käyttöön ei ole, ja ne ovat turvallisia käyttää, kunhan noudattaa pakkausten käyttö- ja annosohjeita.”

Kylläpä vaan on, kuten kaikista muistakin ”pillereistä”. Rasittavat maksaa, munuaisia, haimaa, yms. ja tietysti vatsaa. edellisiä on syytä säästää vahemmalle iälle, purkki on syytä avata kun on +75v tai enemmän.

Kommentoi juttua: Ubikinoni: Ihmeaine, joka suojaa soluja vanhenemiselta? – Lue faktat hehkutetusta ubikinonista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X