Unien tulkinta helpottuu unipäiväkirjan avulla

Millaisia unia näet? Pelottavienkin unien tarkoitus on hyvä. Pysähdy tutkimaan uniasi, niin opit tuntemaan itsesi paremmin.

unet

Kyky nähdä unta on vanhempi kuin ihmislaji. Osa tutkijoista ajattelee, ettei unilla ole erityistä tarkoitusta. Jotkut pitävät unia ongelmanratkaisun välineinä, toiset taas eräänlaisena psykoterapiana.

Ei tiedetä, mikä aivoissa päättää unen sisällön. Usein unissa ei tunnu olevan mitään järkeä. Saatamme unessa ihmetellä, miksi pihalla tallustelee jääkarhu, mutta emme kyseenalaista sitä. Tämä johtuu siitä, että kriittinen ajattelu on unen aikana sammuksissa.

Vaikka pahat unet tuntuvat ikäviltä, niistä ei kannata huolestua. Karmeuksien näkeminen unissa ei tarkoita, että olisi tulossa hulluksi tai epäonnistunut jonkin asian käsittelyssä.

Ahdistavien unien äkillinen lisääntyminen kertoo stressistä. Silloin on syytä miettiä, voisiko elämää jotenkin rauhoittaa.

Unet eivät ole alitajunnan salakielisiä viestejä, joita voisi avata oppaiden avulla. Sen sijaan unensa voi ajatella peiliksi, joka näyttää heijastumia oman elämän tärkeistä asioista. Parhaiten unimaailma avautuu unipäiväkirjaa pitämällä.

Näin pidät unipäiväkirjaa

1. Kun heräät, mieti hetki silmät kiinni: mikä oli viimeisin unikuva, jonka muistat? Kelaa taaksepäin niin kauas kuin pystyt.

unipäiväkirja

2. Laita valot päälle ja kirjoita nopeasti muistiin uniesi avainsanat.

3. Kirjoita sen jälkeen järjestelmällisesti muistiin, mitä unten mailla tapahtui.

4. Unipäiväkirjaa kannattaa pitää vähintään kaksi viikkoa, jotta siihen tottuu. Kokeile, saisitko kirjoitettua jotain joka aamu.

5. Kun sinulla on koossa useita uniraportteja, pohdi, mitä teemoja unesi käsittelevät? Olet uniesi paras asiantuntija. Myös lähisukulaisen kanssa voi jutella. Hän voi tietää, kuka on unessasi vilahtanut ihminen.

Tiesitkö tämän unista?

1. Unia voi nähdä kaikissa nukkumisen vaiheissa. Vilkkainta unennäkö on REM- eli vilkeunen aikana.

unet

2. Ajantaju on unimaailmassa sama kuin valveilla.

3. Suurin osa unista on värillisiä.

4. Yleisimpiä unia ovat jahdatuksi tuleminen, hyökkäyksen uhriksi joutuminen ja putoaminen korkealta. Mukavista unista tavallisimpia on lentäminen omin voimin.

5. Lasten unissa esiintyy paljon eläinhahmoja.

Osallistuisinko uniryhmään?

Uniaan voi pohtia myös uniryhmissä, joissa kertojan uniin eläydytään yhdessä.

Ryhmiä voi vetää kuka tahansa, joten niihin kannattaa suhtautua kriittisesti. Tarkista, onko vetäjällä psykologin, psykiatrin tai psykoterapeutin koulutus.

Entä minkä teorian tai koulukunnan ajatuksiin ryhmä perustuu? Selvitä nettihaulla, onko teorian taustalla ajantasaista tutkimustietoa. Esimerkiksi freudilainen tapa tulkita unien symboleja ei perustu tieteelliseen näyttöön.

Lue myös:
Vaihdevuodet: apua uniongelmiin
Muistisairaudet: milloin on syytä huolestua?
Auttaisiko lihavuusleikkaus?

Kuvat: Kati Vuorento

Avainsanat

Keskustelu

Keskimmäistä odottaessani näin paljon uimisunia. Jaksoin uida pitkiä matkoja joessa tai järvessä ja aina kävin vastarannalla maissa levähtämässä ja katselemassa maisemia ennen paluumatkaa. Vastarannalla oli aina asumatonta, tiheää metsää, jossa olemisesta nautin. Unissa olin onnellinen ja minulla oli hyvä olla, jaksoin uida hengästymättä ja väsymättä ja vesi oli lämmintä, pehmeää ja kantoi hyvin -melkein kuin suolainen merivesi vaikka oli makeaa vettä.

Kommentoi juttua: Unien tulkinta helpottuu unipäiväkirjan avulla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X