Hyvinvointi

Uupunut nuori tarvitsee aikuisen tuen – asiantuntijat listasivat viisi neuvoa nuoren auttamiseksi

Yhä useampi nuori uupuu jo koulussa tai ensimmäisessä työpaikassaan. Onko sinullakin ystävä, lapsi tai sukulainen, joka on kokenut burn outin? Näin autat nuorta parhaiten.

Stressi ei hellitä vaikka koeviikko on ohitse, uni ei auta väsymykseen eikä harrastuksille jää aikaa. Sydän hakkaa, vatsaa vääntää, itkettää ja oksettaa. Tällaisista asioista uupunut nuori kärsii.

Lue myös: Etkö ymmärrä lastasi tai putoatko kärryiltä kuunnellessasi nuorisoa? Kokosimme sanakirjan nuorten käyttämistä sanoista

Uupumus on yleistä erityisesti nuorilla naisilla. Lähes joka viides yläastetta ja lukiota käyvistä tytöistä on uupunut. Tämä käy ilmi THL:n teettämästä kouluterveyskyselystä.

Moni uupunut nuori tavoittelee täydellisyyttä sekä koulumenestyksessä että sosiaalisessa elämässä.

Myös työssä uuvutaan. Kelan sairauspäivärahatilastot kertovat, että 16–34-vuotiaat naiset jäävät sairauslomalle eniten uupumuksen tai muiden mielenterveysongelmien takia.

Onko sinunkin lähipiirissäsi nuori, jota uhkaa burn out? Asiantuntijat listasivat viisi neuvoa, miten uupunutta nuorta voi parhaiten auttaa.

1. Tarkkaile muutoksia nuoren elämässä

Ensimmäiset merkit uupumuksesta ovat dramaattiset muutokset vapaa-ajan harrastuksissa, ystävyyssuhteissa ja unirytmissä. Yhtäkkiä harrastus ei enää kiinnostakaan, kaverit vaihtuvat tai uni tulee vasta aamun pikkutunneilla.

Myös äkilliset muutokset pukeutumisessa ja puhetyylissä voivat olla merkkejä nuoren huonovointisuudesta.

”Nuoren uupumus näkyy usein siinä, ettei nuorella riitä vapaa-ajalleen voimavaroja. Kaikki energia menee työhön tai kouluun”, työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Pauliina Mattila-Holappa sanoo.

Usein uupunut nuori on ryhmäytynyt muiden suorittajien kanssa. Ryhmässä nuoret yllyttävät toisiaan opiskelemaan ja vertailevat arvosanojaan. Ryhmään syntyy helposti ilmapiiri, jossa suorittamista ja stressaamista pidetään normaalina.

Opettajien kannattaa yrittää rikkoa vahvoja pänttääjien ryhmittymiä. Ryhmätöitä voi esimerkiksi tehdä opiskelijoiden kanssa, joita ei tunne ennestään.

Vanhempi voi myös kehottaa nuorta miettimään omaa toimintaansa ystäviensä kanssa, ettei nuori itse kyselisi muiden arvosanoja, vaan keskittyisi oppimisen iloon.

Uupunut nuori kannattaa ohjata työterveyteen, jos stressi tuntuu ylitsepääsemättömältä.
Työssäkäyvä uupunut nuori kannattaa ohjata työterveyteen, jos stressi tuntuu ylitsepääsemättömältä. Jos uupumusta ei hoideta ajoissa, se voi johtaa masennukseen.

2. Kysy, miten uupunut nuori voi

Uupunut ei välttämättä itse huomaa olevansa uupunut. Asiaan herääminen voi vaatia sen, että joku muu huomauttaa asiasta. Henkilö voi olla ystävä, opettaja, vanhempi, isovanhempi tai kuka tahansa läheinen ihminen.

Jos huomaat jotain epätavallista nuoren käytöksessä, kysy suoraan, miten nuori voi. Kerro avoimesti, mihin asioihin olet nuoressa kiinnittänyt huomiota, ja keskustele niistä. Koita päästä uupumuksen juurille: mitkä asiat kuormittavat hänen mieltään?

”Nuoren kanssa asioista puhuminen voi tuntua haasteelliselta, mutta se maksaa itsensä takaisin”, Mattila-Holappa sanoo.

Uupunut ei välttämättä itse huomaa olevansa uupunut. Asiaan herääminen voi vaatia sen, että joku muu huomauttaa asiasta.

Pohdi ratkaisuja yhdessä nuoren kanssa. Voisiko joitain asioita tehdä kotona yhdessä? Voisiko lukion suorittaa neljässä vuodessa? Pitäisikö kursseja vähentää? Tai jos työ kuormittaa, voisiko toiset työtehtävät sopia nuorelle paremmin?

Juttelemalla asiasta nuori tuntee, ettei hän ole ongelmansa kanssa yksin, vaan samassa veneessä aikuisen kanssa.

Nuorelta voi myös kysyä, onko stressi ohimenevää vai pidempikestoista. Tuntuuko hänestä, että stressistä on mahdollista päästä yli?

Lyhyet stressijaksot ovat ihan normaali osa elämää, mutta pitkittyneille jaksoille olisi tärkeätä saada seis. Jos nuori kokee, ettei ahdistavasta olosta ole ulospääsyä näköpiirissä, hänelle voi ehdottaa käyntiä koulupsykologilla, -kuraattorilla tai työterveyshuollossa.

Lue myös: Tuore tutkimus kertoo huolestuttavasta ilmiöstä: Nuorten naisten perhehaaveet vaarassa miesten takia

3. Kerro nuorelle, että uupumus on yleistä

Sosiaalisen median kuvista syntyy helposti vaikutelma, että kaikilla muilla menee mainiosti. Kuvat maalaavat epärealistista kuvaa elämästä: aina kavereita ympärillä, cappuccinoja trendikkäissä kahviloissa ja muodikkaita vaatteita.

Nuoren oloa voi helpottaa ajatus, että ajoittainen uupumus on todella tavallista.

Uupumuksesta kertominen voi kuitenkin tuntua vaikealta, vaikka mielenterveysongelmiin ei liity enää yhtä vahvaa tabua kuin aiemmin.

”Asiasta kertomiseen liittyy epäilys, että pitäisikö minunkin pystyä tähän, kun muutkin pystyvät ja onko minussa vikaa, kun en jaksa”, Mattila-Holappa sanoo.

Nuoren tuntemaa häpeää voi hälventää olemalla nuorelle läsnä ja kysymällä hänen vointiaan. Sillä tavalla nuori saa kuvan, että mielenterveys on olennainen osa elämää, josta voi avoimesti puhua.

Sosiaalinen media saattaa aiheuttaa uupumusta. Tutkimuksien mukaan uupumunut nuori on myös riskialttiimpi nettiriippuvuuteen kuin muut nuoret.
Sosiaalinen media saattaa aiheuttaa uupumusta. Tutkimuksien mukaan uupunut nuori on myös riskialttiimpi nettiriippuvuuteen kuin muut nuoret.

4. Ole nuorelle hyvä esikuva

Vanhempien oma suhtautuminen elämään vaikuttaa suoraan nuoren asenteisiin. Jos vanhempi palaa töistä lopen uupuneena ja puhuu negatiivisesti työelämästä, nuori saa aikuisuudesta negatiivisen kuvan.

”Jos itse päivittelee työpaikan uutta tietokoneohjelmaa, aikuinen antaa nuorelle kuvan, että uuden opettelu on vastenmielistä ja rasittavaa. Olisi parempi sanoa, että vaikka tietokoneohjelman haltuunotto tuntuu hankalalta, siihen oppii äkkiä ja siitä on jatkossa huomattavasti hyötyä”, kertoo Elisa Koivumaa, joka on Kun koulu loppuu -koulutus- ja uravalintasivuston vastaava tuottaja.

Aikuisen negatiivisen puhetavan taustalla voi olla hänen oma uupumuksensa. Uupuneella opettajalla ei ole välttämättä voimia ja resursseja puuttua oppilaiden huoliin ja uupunut esimies saattaa vältellä työntekijöiden ongelmia, koska on taloudellisen paineen alla.

Tutkimus osoittaa, että  tyttöjen koulu-uupumukseen vaikuttaa erityisen vahvasti äidin työuupumus. Siksi vanhemman kannattaa muistaa, että hänen oma hyvinvointinsa on myös lapsen etu.

5. Kannusta nuorta löytämään omat vahvuudet

Oletko joskus kuullut nuoren sanovan, ettei hän ole missään asiassa hyvä?

On kovin yleistä, ettei nuori tunne omia vahvuuksiaan, eikä tiedä mihin ammattiin ryhtyä. Neljäsosa viimeisimmän vuoden lukio-opiskelijoista ei tiedä mitä tehdä valmistuttuaan.

Tulevaisuudesta ei kannata maalata nuorelle liian kunnianhimoista kuvaa, koska liian suuret tavoitteet lamaannuttavat.

Nuorta voi auttaa pääsemään elämässään oikeille raiteille nimeämällä nuoren vahvuuksia jo pienestä asti.

”Jos aikuinen kehuu lapsen piirtämiä kukan terälehtiä, se jää lapsen mieleen. Pienet kehut sanoittavat muitakin taitoja myöhemmin elämässä”, Koivumaa sanoo.

Jos oman alan valinta aiheuttaa nuoressa paineita, tulevaisuutta kannattaa lähestyä pienin askelin. Liian suuret tavoitteet lamaannuttavat nuoren.

”Sen sijaan, että ajateltaisiin, mitä nuori tekisi isona, voisi kysyä, mitä nuori tekisi seuraavaksi, vaikka ensi kesänä”, Koivumaa sanoo.

Pieniä onnistumisia kerryttämällä, nuoren itseluottamus kehittyy ja nuori oppii luottamaan siihen, että elämä etenee omalla painollaan.

”Kyllä se elämä kantaa. Sen kun nuorille saisi kerrottua.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uupunut nuori tarvitsee aikuisen tuen – asiantuntijat listasivat viisi neuvoa nuoren auttamiseksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.