Hyvinvointi

Kärsitkö uniongelmista? Sillä, mitä teet illalla, on iso merkitys

Jos sinun on vaikea nukahtaa illalla, nämä neuvot haluat lukea. Uniterapeutti kertoo, millainen iltarutiini auttaa sinua nukahtamaan.

Uni ei tule ja pyörit tuskastuneena sängyssä? Et ole uniongelmiesi kanssa yksin.

”Joka kolmas suomalainen nukkuu huonosti noin kolme päivää viikossa. Se on aika iso prosentti”, uniterapeutti Susan Pihl sanoo.

Pihlin mukaan on yleistä, että ihmiset ovat kadottaneet oman rytminsä eli ei tiedetä, mihin aikaan nukuttaa ja mennään nukkumaan, vaikka ei yhtään nukuta.

”Väärään aikaan nukkumaan meneminen aiheuttaa sen, että uni ei tule.”

Lue myös: Uni torjuu sairauksia ja parantaa muistia – 10 hyvää syytä nukkua vähintään 7 tunnin unet

Selätä uniongelmat: pyri eroon huonoista unitavoista

Jos oma uniaika menee ohi, ei hätää. Uni kulkee noin parin tunnein rytmeissä. Jos sinua nukuttaa kymmeneltä, seuraavan kerran sinua todennäköisesti nukuttaa puolenyön aikaan.

Pidä huolta, että et myöskään sabotoi omaa untasi huonoilla tavoilla.

”Kun vietetään liikaa aikaa sängyssä, elimistö ehdollistuu siihen, että täällä voi maata ja lukea ja tehdä kaikkea, eikä oikein tiedetä, että valvotaanko vai nukutaanko.”

”Puhelin ja tietokone vuoteessa ja niissä roikkuminen ovat haitaksi unelle.”

Lue myös: Vältä näitä 5 ruoka-ainetta, jos haluat nukkua hyvin

Voi olla vaikea nukahtaa illalla, jos tietokone on sängyssä.

Hyvät iltarutiinit auttavat uniongelmien ratkomisessa

Oman unirytmin löytäminen ja rytmin säännöllinen noudattaminen on tärkeää. Oman rytmin löytämistä auttaa, kun miettii, miten oma ilta rakentuu, mihin aikaan harrastaa liikuntaa, mihin aikaan syö ja mitä syö.

”Ihmiset tulevat kotiin ja syövät raskaasti. Löhähdetään sohvalle katsomaan telkkaria eikä jakseta lähteä enää mihinkään”, Susan Pihl sanoo.

Hän ehdottaa toisenlaista iltarutiinia.

”Kun tulet töistä, syö vain kevyt välipala. Käy sen jälkeen liikkumassa reippaasti, tee esimerkiksi reipas 30 minuutin juoksulenkki tai reipas 40 minuutin kävelylenkki. Käy sitten kuumassa suihkussa tai saunassa ja syö vasta sitten.”

”Sisäinen lämpötila laskee sopivasti iltaa kohden, ja pari kolme tuntia syömisen jälkeen alkaa nukuttaa.”

Liian myöhään ajoitettu urheilu voi viivästyttää unentuloa, koska lämmennyt keho vaatii aikaa viilentyä.

Lue myös: Näin helpotat nukahtamista ilman lääkkeitä – 10 turvallista vinkkiä

Päivällä on hyvä syödä kevyemmin, jotta väsymys ei vie voittoa. Pihl kehottaa välttämään nopeita hiilihydraatteja ja prosessoitua ruokaa, vaikka juuri niitä elimistösi saattaa janota, jos nälkä on kova.

Illalla liikunnan jälkeen esimerkiksi salaatti, tumma pasta tai puuro ja marjasosekeitto sekä hyvä jälkiruoka ovat oivallisia unen kannalta.

”Myöhemmin syöminen vakauttaa sokeritasapainoa. Jos ei syö mitään viiden tai kuuden jälkeen, ei riitä polttoainetta nukkumiseen”, Pihl sanoo.

Rytmi kannattaa muistaa myös aamulla. Pihl painottaa, että aamulla ei kannata nukkua liian pitkään ja ylös tulisi nousta aina samaan aikaan.

”Saman rytmin ylläpitäminen helpottaa unentuloa. Rytmin tahdistamisessa menee viikko, pari. Ensimmäisellä viikolla ei välttämättä vielä huomaa mitään, mutta parin viikon aikana rytmi alkaa muuttua.”

Lue myös: Heräätkö usein liian aikaisin? Asiantuntijan ohjeilla nukut paremmin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kärsitkö uniongelmista? Sillä, mitä teet illalla, on iso merkitys

Sinun täytyy kommentoidaksesi.