Istuttiko joku valemuiston mieleeni? Ihminen pystyy yllättävän helposti luomaan muistoja asioista, joita ei ole koskaan tapahtunut

Ihmismuisti tekee jatkuvasti virheitä. Toisinaan se saattaa jopa luoda muistoja tapahtumista, joita ei ole koskaan tapahtunut. Miten se on mahdollista?

Me too -keskustelu käy kuumana. Naiset jakavat toinen toistaan iljettävämpiä kertomuksia seksuaalisesta hyväksikäytöstä Facebook-ryhmissä.

”En ole ikinä muistanut tätä minuun kohdistunutta hyväksikäyttöä, mutta nyt kun luin teidän tarinoitanne, muistikuvani alkoivat palautua”, eräs nainen kirjoittaa ryhmässä.

Keskustelua seuraava oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman huolestuu. Onko nainen oikeasti tullut hyväksikäytetyksi vai onko kyse jostakin muusta?

”Kun ihminen, jolla ei ole aiemmin ollut mitään muistikuvia hyväksikäytöstä, lukee hyvin tiiviisti toisten ihmisten kokemuksia seksuaalisesta ahdistelusta ja ahdistuu niistä, on olemassa riski, että hän alkaa kuvitella asioita, jotka eivät pidä paikkaansa”, Korkman toteaa.

Facebook-ryhmässä muistostaan kirjoittaneen naisen kokemus voi olla aito, mutta on myös mahdollista, että hänelle on syntynyt valemuisto. Mikäli näin on, hänen mielikuvituksensa on luonut muiston tapahtumasta, jota ei ole oikeasti koskaan tapahtunut.

Lue myös: Kammottavia hallusinaatioita, tukehtumisen tunne, halvaantuminen… Torju pelottava unihalvaus ja nuku paremmin

Valemuisto vai muistivääristymä?

Muisti on luonteeltaan hatara ja epäluotettava. Emme muista menneiden tapahtumien yksityiskohtia tarkasti. Muistamme paremmin ne asiat, jotka liittyvät meihin itseemme kuin toisiin ihmisiin.

Aina kun muistelemme jotain tapahtumaa, luomme sitä uudestaan mielessämme ja joka kerta muistikuva saattaa muuttua jossain määrin.

”Meillä kaikilla on monia muistivääristymiä. Minä saatan esimerkiksi muistaa jonkin tapahtuman eri tavalla kuin siskoni ja silloin jommankumman muisto tilanteesta on vinoutunut. Todennäköisesti molempien”, Korkman sanoo.

Toisinaan aivot saattavat kuitenkin luoda kokonaan uusia muistoja. Silloin puhutaan valemuistoista.

”Valemuistoilla tarkoitetaan tällaisia kokonaan vääriä muistikuvia eli aidontuntuisia muistikuvia tapahtumista, joita ei ole koskaan ollutkaan. Pelkästään ihmisen kertomuksen perusteella voi olla vaikea arvioida, onko kyseessä aito muistikuva vai valemuisto. Valemuisto voi olla hyvinkin yksityiskohtainen ja oikea muistikuva puolestaan todella hajanainen ja ristiriitainen. Yleisesti ottaen puhuisin mieluummin muistivääristymistä, koska yleensä muistikuvamme ovat aina jossain määrin vääristyneet.”

Valemuisto on muisto asiasta tai tilanteesta, jota ei ole koskaan tapahtunut.

Istuttiko joku valemuiston mieleeni?

Tutkimuksissa on saatu hurjia viitteitä muistikuvien manipuloimisen helppoudesta.

”Koeasetelma on saattanut olla seuraavanlainen: tutkittavaa pyydetään kertomaan lapsuusmuistoistaan. Jossakin vaiheessa henkilölle kerrotaan, että hänen vanhempansa ovat kertoneet eräästä tapahtumasta, kerro siitä lisää. Sanotaan, että vaikka et muistaisi aluksi, mielikuvat voivat palata sinulle.”

Tämä muisto, josta tutkittavaa pyydetään kertomaan, on kokonaan keksitty. Kuitenkin jopa yli neljäsosa tutkimukseen osallistuneista onnistuu luomaan muistikuvia tästä täysin fiktiivisestä tapahtumasta melko vähäisellä johdattelulla.

Valemuiston muodostumiseen vaikuttavat monet asiat. Tyypillisesti sen syntymiseen liittyy uskottava ja autoritaarinen ihminen, joka kertoo, että jokin tietty asia on tapahtunut ja pyytää muistelemaan kyseistä tapahtumaa.

”Tapahtuneen pitää myös vaikuttaa mielestämme realistiselta. Meidän on paljon helpompi uskoa tapahtumia, jotka eivät vaikuta mahdottomilta.”

Tutkimuksissa on saatu nuoria uskomaan, että he ovat syyllistyneet väkivaltaan, vaikka näin ei ole tapahtunut.

Voiko valemuistojen avulla laihduttaa?

Julia Korkman uskoo, että melkein mistä tahansa asiasta voi luoda valemuiston, mikäli konteksti on oikea.

”Tutkimuksissa on saatu esimerkiksi nuoria aikuisia uskomaan, että he ovat itse syyllistyneet johonkin väkivaltaiseen tapahtumaan. Jotkut ovat muistaneet olleensa sellaisessa läsnä.”

Valemuistoja tutkinut psykologi Elizabeth Loftus on saanut manipuloitua ihmisiä uskomaan, että he ovat sairastuneet syötyään jotakin tiettyä ruoka-ainetta.

Senkin jälkeen, kun tutkimukseen osallistuneet ihmiset ovat kuulleet, että kyse ei ollut oikeasta muistikuvasta vaan väärästä tiedosta, he ovat karttaneet kyseistä ruokaa.

”Loftus on sanonut, että tätä ilmiötä voitaisiin käyttää ylipainon vastaisessa terveystaistelussa, jos ihmiset saataisiin kokemaan antipatiaa epäterveellistä ruokaa kohtaan. Ei tosin ole kovin eettistä, että ihmisille uskotellaan asioita, jotka eivät ole totta”, Korkman toteaa.

Lue myös: Selvänäkijä Aino Kassinen ennusti jo viisivuotiaana kuoleman – ”Älä mee sinne, isä!”

Kaikkea ei tarvitse muistaa tarkasti

Vaikka muisti toimii virheellisesti ja todellisuutta vääristellen, me muistamme yleensä asiat riittävän hyvin.

”Normaalissa elämässä ei ole mitään väliä, onko esimerkiksi lapsuuden muisto aito vai onko se muodostunut valokuvien ja kuultujen kertomusten pohjalta”, Korkman muistuttaa.

Alkuperäiskulttuureissa onkin tyypillistä hahmottaa maailmaa, kokemuksia ja muistikuvia kollektiivisesti. Puheessa ei välttämättä erotella sitä, mikä tapahtuma on jonkun toisen kokema. Saman klaanin, heimon tai perheen kokemuksista tulee yhteisiä.

Tapahtuu tätä tosin meilläkin.

”Eräs henkilö kertoi minulle juuri kuulleensa, kuinka hänen poikansa kertoi pikkusiskolleen tarinaa mummostaan, joka oli sahaamassa puista ja loukkasi itsensä. Poika ei ollut vielä edes syntynyt silloin, kun tilanne tapahtui, mutta hän kertoi tarinan juuri sillä tavalla, jolla se oli aina kerrottu. Hän koki itse muistavansa tapauksen.”

Vaalimalla muistikuvia pystymme muistamaan, mitä ennen meidän omaa aikaamme on tapahtunut.

”Siinä on jotakin todella kaunista, että meihin voi jäädä tällaisia edellisten sukupolvien tärkeitä tarinoita ja kokemuksia muistoina. Heidän muistoistaan tulee osa meitä.”

Keskustelu

On mahdotonta, että muistissa sekoittuu luotisade ja aurinkoinen päivä ystävällisine vastaanottoineen. Hillary Clintonilla on täytynyt olla poliittinen motiivi tällaiseen ”muistivirheeseen”.

Kommentoi juttua: Istuttiko joku valemuiston mieleeni? Ihminen pystyy yllättävän helposti luomaan muistoja asioista, joita ei ole koskaan tapahtunut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X