Varasuunnitelma kannattaa tehdä jo tämän yhden asian takia – lue, miten hyvä plan B tehdään

Rullaako arkesi tasaisesti eteenpäin? Entä jos jokin yllättävä tapahtuma suistaa kaiken raiteiltaan? Jokaisen meistä kannattaa tehdä varasuunnitelma eli plan b – ihan kaiken varalta.

Kaksi asiaa paljastaa tarvitsetko varasuunnitelman. Ensimmäinen on se, millainen ihminen olet.

”Toiset sietävät paremmin yllätyksiä ja pystyvät elämään extempore-elämää. Toiset ovat turvallisuushakuisempia ja heidän mielenrauhansa saattaa järkkyä, jos elämässä tapahtuu jotakin ei-toivottua”, life coach, kirjailija ja toimitusjohtaja Anne Karilahti Valmentamosta sanoo.

Toinen varasuunnitelman tarpeellisuuden määrittelevä asia on elämäntilanne.

”Jos on nuori sinkku ja haasteellisessa tilanteessa voi mennä vanhempien sohvalle nukkumaan, niin silloinhan ei ole mitään hätää. Jos on kolmen lapsen yksinhuoltaja eikä ole kauheasti varallisuutta eikä verkostoja, niin silloin kannattaa olla varasuunnitelma siltä varalta, jos jotain ikävää tapahtuu.”

Kukapa meistä haluaisi ajatella, että jotain pahaa tapahtuu. Siksi varasuunnitelman miettiminen ei ehkä tunnu houkuttelevalta.

”Suomessa pidetään jotain asioita tabuina ja niistä pelätään puhua. Ollaan vähän taikauskoisia. Jos puhuu vaikka kuolemasta, niin alkaa helposti ajatella, että apua, kuoleekohan joku”, Karilahti kuvailee.

Pirujen seinälle maalaamisen sijaan hyvä varasuunnitelma antaa mielenrauhan.

”Jos jotain katastrofaalista tapahtuu, niin tiedät, että sinulla on olemassa tietynlainen turva, jonka avulla pääset eteenpäin.”

Miten hyvä varasuunnitelma sitten tehdään?

1. Hanki varallisuutta ja verkostoja

Varasuunnitelman laatimisen voi aloittaa miettimällä, mitkä asiat ovat itselle arvokkaita.

”Kaikkein tärkeintä elämässä on se, että selviät hengissä. On vettä, ruokaa ja katto pään päällä. Lisäksi pitää miettiä terveyttä ja hyvinvointia sekä läheisiä ihmisiä. Ensisijaista on huolehtia, että nämä ovat turvattuina”, Karilahti sanoo.

Kun perustarpeista on huolehdittu, kannattaa varasuunnitelmaa laajentaa muille osa-alueille. Kuten sanottua, elämässä voi tapahtua mitä vaan. Avioliitto tulee tiensä päähän, sairastut vakavasti tai työpaikka lähtee alta. Miten silloin toimit?

”Jotkut miettivät kaikki mahdolliset vaihtoehdot. He pelkäävät enemmän ja tarvitsevat enemmän varasuunnitelmia. Varautumisessa oleellisinta on, että joko sinulla on varallisuutta tai sitten sinulla on verkosto, josta saat apua. Mielellään nämä molemmat.”

Varasuunnitelman luominen kannattaa aloittaa miettimällä omaa varallisuuttaan ja verkostojaan.

Raha ja tukiverkosto auttavat sekä arjessa että odottamattomissa tilanteissa. Karilahti painottaa, että ympärillä on hyvä olla sellaisia ihmisiä, kenen kanssa voit olla oma itsesi, puhua avoimesti ikävistä asioista ja pyytää apua – vaikka se onkin meille monelle todella vaikeaa.

”Kaikissa elämänvaiheissa on tärkeää osata pyytää apua, kun sitä tarvitsee.”

Karilahti huomauttaa, että nuoremmat suomalaiset ovat tottuneet siihen, että yhteiskunta pitää huolta, jos jotain tapahtuu. Moni ajattelee yhteiskunnan olevan haavoittumaton, vaikka esimerkiksi ilmastonmuutos voi muuttaa tätä asiaa nopeastikin.

Lue myös: Näin säästät puskurirahaston pahan päivän varalle

2. Tee eri elämäntilanteisiin eri varasuunnitelmat

Kaksikymppinen pohtii, hakeako varalta kahteen kouluun vai panostaa yhteen ja pitää välivuosi, jos koulun ovet eivät aukea.

Kolmekymppinen pätkätyöläinen saattaa surffata työstä toiseen ja miettiä haluaako hän lapsia, ja jos puolisoa ei löydy, hankkiako lapsia yksin.

Keski-ikäinen pohdiskelee uudelleenkouluttautumista, jos irtisanominen osuu kohdalle ja puntaroi parasta tapaa säästää eläkettä.

Eläkeläinen aprikoi, miten pienenevät tulot riittävät elämiseen ja opettelee muuttamaan kulutustottumuksiaan. Oma ja puolison terveys voi askarruttaa.

”Terveydellisiä haasteita saattaa tulla minkä ikäiselle tahansa, mutta mitä enemmän ikää tulee, sitä todennäköisempää on, että jotain tulee”, Karilahti sanoo.

Varasuunnitelma vaihtelee eri elämänvaiheissa.

Jos kotona on ollut selkeät jaot kotitöissä, voi ero, puolison sairastuminen tai kuolema aiheuttaa yllättäviä ongelmia. Karilahti kertoo, että tapaa säännöllisesti naisia, jotka eivät maksa laskuja, koska mies hoitaa talouden raha-asiat.

”Jos toinen on hoitanut kaiken, on tehnyt karhunpalveluksen toiselle, vaikka on luullut tekevänsä palveluksen.”

”Avioliitto päättyy joko eroon tai kuolemaan. Se on fakta, vaikka kuulostaa ihan hirveältä.”

Lue myös: Nainen, onko eläkkeesi vaarassa jäädä pieneksi? Näin ehdit vielä parantaa sitä

3. Muista päivittää varasuunnitelma

Varasuunnitelma tehty, nyt voi huokaista helpotuksesta? Ei aivan. Varasuunnitelmaa pitää muistaa päivittää.

”Suunnitelma kannattaa päivittää kerran vuodessa ja katsoa, että perusasiat ovat mallillaan ja ajan tasalla.”

Elämään voi olla tullut uusia asioita, joihin pitää kiinnittää huomiota. Toisaalta asiat, joita vuosi sitten mietit eivät välttämättä ole enää ajankohtaisia. Ihmissuhteissa on voinut tapahtua muutoksia, läheinen ihminen ei olekaan enää niin läheinen tai ihminen, johon ajattelit akuutissa kriisissä turvata, on voinut muuttaa toiselle paikkakunnalle.

Kun päivität varasuunnitelman kerran vuodessa, pysyt kartalla siitäkin, onko esimerkiksi kotonasi ruokavarastot kunnossa ja onko tililläsi riittävästi puskurirahaa.

Hyvä plan B antaa mielenrauha.

”Jotkut tekevät varasuunnitelman mielessään ja jotkut paperille. Jotkut sopivat läheisten kanssa, että jos tulee paha tilanne, niin sitten tämä ja tämä hoituu tällä tavalla.”

Lue myös: Asuntovelallinen, korot nousevat – varaudu näillä 5 keinolla

Avainsanat

Keskustelu

Vaikeaa on varata puskurirahastoa, kun pienet tulot riittävät (jos riittävät) juuri ja juuri elämiseen! Köyhällä erityislapsen äidillä ja omaishoitajalla ei tukiverkostoakaan juuri ole tai tule, kun on hoidettavassa kiinni vuorokauden ympäri! Neuvokaa joskus miten todella raskasta ja vaikeaa elämäntilannetta voisi helpottaa, älkää vain toistelko elämänohjeita keskiluokalle!

Kommentoi juttua: Varasuunnitelma kannattaa tehdä jo tämän yhden asian takia – lue, miten hyvä plan B tehdään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X