Kosteutta kuivalle kevätiholle! Toimitus testasi kolmea erilaista vartalovoidetta

Ihon päivittäinen kosteuttaminen pitäisi olla helppoa ja nopeaa. Onko kosteuttaja kevyttä vai rasvaisempaa ja miten sitä annostellaan? Kotilieden toimitus testasi kolmea erilaista vartalovoidetta.

Iho on ihmisen suurin elin, jonka kokonaispinta-ala voi aikuisella olla jopa kaksi neliömetriä. Ihon tärkein tehtävä on suojata kehon sisäosia ulkomaailmalta, kuten auringolta, taudeilta ja haitallisilta kemikaaleilta. Terve iho onkin kuin kimmoisa suojakuori.

Aivan ihon pintaa peittää luonnollinen rasvakerros, joka estää kosteuden haihtumista ihosta. Kun tämä vähenee saippuapesujen tai kuivan ilman seurauksena, iho alkaa kesiä, kutista ja kuivua. Silloin sen pintaan voi ilmestyä haavoja tai halkeamia, jotka ovat kuin aukkoja puolustuksessa.

Kuivumista voi ehkäistä rasvaamalla ihoa. Kun rasvaaminen on päivittäistä, käyttömukavuus on yhtä tärkeää kuin tehoaineet. Siksi annostelutapoja on nykyään erilaisia.

”On vaahtoa ja geeliä psoriasiksen hoidossa, puuteria silsan hoidossa, ja ihottumien hoidossa liuoksia, rasvoja, vaahtoja, shampoita, emulsioita ja salvoja”, ihotautilääkäri Carl Kyrklund kertoo.

Uudet, helppokäyttöiset, suihkutettavat, kevyet kosteusvoiteet ovat olleet suosittuja.

”Hyvin kuivaihoiset tarvitsevat kuitenkin paksumpia voiteita.”

Miten erilaiset kosteuttavat vartalovoiteet toimivat?Kotilieden toimitus testasi erilaisia vartalovoiteita. Lue testin tulokset alta.

1. Tymäkkä yllättäjä, Lumene Nordic Sensitive, hajusteeton täyteläinen vartalovoide, 150 ml, 6,90 e

Lumene Nordic Sensitive, hajusteeton täyteläinen vartalovoide

Kuva: Valmistaja

”Vau, mikä voide! Lumenen uuden voidesarjan tuhdein tulokas arveluttaa aluksi. Rasva on peukalonpaksuista, imeytyyköhän tämä koskaan? Hämmästys on ­suuri, kun voide katoaa saman tien ihoon, eikä jätä lainkaan tahmeaa pintaa.

Sarjaan kuuluu voide herkälle, kuivalle ja erittäin kuivalle iholle. Nyt testattiin erittäin kuivan ihon voidetta. Sarjan vegaaniset tuotteet sisältävät kauraöljyä ja variksenmarjavettä. Ne ovat elintarviketeollisuuden sivutuotteita, jotka pääsevät voiteissa hyvään käyttöön. Hajusteeton voide on kehitetty yhteistyössä Aller­gia-, iho- ja astmaliiton kanssa.”

Lue myös: Palasaippua voi sopia herkkäihoiselle nestesaippuaa paremmin: Testissä 3 erilaista palasaippuaa

2. Vain pari suihkausta riittää, A-Derma Exomega Controll Emollient spray, 200 ml 21 e

A-Derma Exomega Controll Emollient spray

Kuva: Valmistaja

”Uusi suihkutettava voide lupaa helpotusta rasvaamisväsymyksestä kärsiville atoopikoille. Parilla ­nopealla suihkauksella päivittäisestä rasvaamisesta tulee helpompaa. Voidetta voi käyttää sekä kasvoille että käsiin, joskaan suoraa suihkuttamista kasvoille ei suositella. Sheavoi lisää ihoon lipidejä, joita kuivasta ihosta uupuu.

Suihke­pullon käyttäminen vaatii hyvää valmistautumista, sillä seinä takanasi ja lattia tulevat saamaan ­osansa rasvasuih­kusta. Voide tuntuu vilpoiselta ja imeytyy melko hitaasti. Suihkauta siis ainakin aluksi maltillisesti.”

3. Ruokaa pöpöille, Esse Light Body Moisturiser, 200 ml 50 e

Esse Light Body Moisturiser

Kuva: Valmistaja

”Prebiootteja sisältävän voiteen kerrotaan ­täydentävän ihon bakteerikantaa ruokkimalla iholle hyödyllisiä mikrobeja. Kevyt voide ­sopii kaikille ihotyypeille. Sitruunainen tuoksu on mieto ja katoaa iholta melko ­pian.

Voide sopii valmistajan ­mukaan käytettäväksi erityisesti kosteisiin sääolosuhteisiin, ­joten se sopii niin kevät- kuin kesäkassiinkin. Voi­detta kannattaa levittää myös kynsien päälle, sillä se hoitaa myös kynsinauhoja.”

Lue myös: Probiootit ovat vaativan ihon ihmeaine: Apua akneen, ruusufinniin ja atooppiseen ihoon – oletko jo kokeillut?

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kosteutta kuivalle kevätiholle! Toimitus testasi kolmea erilaista vartalovoidetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X