Miksi oikea ja vasen menevät sekaisin? Tutkija kertoo

Miksi oikea ja vasen menevät sekaisin? Neurologian professori Seppo Soinila kertoo.

Kuulutko sinäkin ihmisiin, joiden pitää aina nopeasti tarkistaa, kumpi käsi on oikea ja kumpi vasen? Tiesitkö, että oikean ja vasemman erottamisvaikeudet ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä?

Tutkimuksessa osoitettiin, että 9 prosentilla miehistä ja 18 prosentilla naisista oli ongelmia vasemman ja oikean erottamisen kanssa.

Oikea ja vasen eivät tarkoita kaikille samaa

Sen enempää oikean ja vasemman puolen sekaisin menemistä ei ole Suomessa tutkittu. Tutkijoilla ei ole tarkkaa käsitystä siitä, mistä vasemman ja oikean sekoittaminen kertoo. Todennäköisesti syy löytyy avaruudellisen hahmottamisen vaikeuksista.

”Voidaan olettaa, että kyseessä on jonkinlainen avaruudellisen hahmottamisen häiriöalttius. Kun kaksi ihmistä seisoo vastakkain ja toinen pyytää toista nostamaan vasemmanpuoleisen käden ylös, vasen voi tarkoittaa näille henkilöille eri asiaa”, kertoo neurologian professori Seppo Soinila.

”Tiedossani ei ole tutkimuksia, joissa olisi osoitettu aivojen vasemman ja oikean puoliskon työnjaon olevan poikkeava henkilöille, jotka jatkuvasti tai usein sekoittavat puolet.”

Lue myös: Näetkö kengän vaaleanpunaisena vai harmaana? Uusi kuvahaaste hämmentää netissä – mitä tulos kertoo aivoista?

Asiantuntijana neurologian professori Seppo Soinila

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miksi oikea ja vasen menevät sekaisin? Tutkija kertoo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X