Hyvinvointi

Pömpöttääkö vatsa, vaikka olet muuten urheilullinen? Kyseessä saattaa olla yleinen vaiva, joka on lähes kaikilla synnyttäneillä naisilla

Mistä johtuu, että vatsa pömpöttää, vaikka olisi muuten hoikka ja urheilullinen? Kyseessä saattaa olla vatsalihasten erkauma, joka on jonkinasteisena lähes jokaisella synnyttäneellä naisella.

Pitkien vatsalihasten erkauma on yleinen vaiva. Lähes jokaisella synnyttäneellä naisella on usein jonkinasteinen suorien vatsalihasten erkauma. Eniten erkaumaa esiintyy yli 30-vuotiailla synnyttäneillä naisilla.

Vatsalihasten erkauma tarkoittaa pitkiä etuvatsalihaksia yhdistävän linea alba -kalvon venymää tai pullistumaa. Erkaumia on muillakin kuin synnyttäneillä naisilla. Syyt siihen ovat monet.

”Taustalla voi olla esimerkiksi perinnöllinen sidekudoksen heikkous. Vatsan lihaskalvo on voinut venyä raskauden, lihomisen tai painonnoston seurauksena”, kertoo plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Stephan Dietz Terveystalosta.

Lue myös: Taasko kipristää ja turvottaa? Varo näitä vatsan vihollisia

Miten vatsalihasten erkauma tunnistetaan?

Vatsalihasten erkauman tunnistaa yleensä siitä, että vatsa alkaa pömpöttää enemmän.

”Kyseessä saattaa olla hoikka tai urheilullinen henkilö, jonka vatsaan ilmaantuu vatsalihaksia jännittäessä tyrän kaltainen kohouma. Vatsalihakset voivat olla muuten hyvässä kunnossa, mutta erkauma saa vatsan siitä huolimatta pullottamaan.”

Vaiva voi saada keskivartalon lihastasapainon häiriintymään. Se saattaa altistaa erilaisille tuki- ja liikuntaelinvaivoille.

Selkäkivut ovat yleisimpiä vaivoja, jotka voivat aiheutua erkaumasta. Lisäksi se saattaa altistaa virtsankarkailulle”, Dietz kertoo.

Lue myös: Miksi virtsankarkailu on yleistä aikuisilla naisilla – lue viisi syytä

Myös miehet voivat kärsiä vatsalihasten erkaumasta

Raskauden aikana hormoonit saavat sidekudoksen muuttumaan joustavammaksi.

”Sidekudos venyy, jos sikiö on suurikokoinen. Useamman kerran synnyttäneet ovat alttiimpia erkaumalle, ja vatsalihasten erkauma kasvaakin suuremmaksi jokaisen raskauden aikana.”

Normaalitilanteessa vatsalihakset palautuvat jonkin verran raskauden jälkeen. Aina etuvatsalihaksia yhdistävä kalvo ei kuitenkaan palaudu vaan jää ylivenyneeksi.

”Raskauden aikana tulee välttää kovin raskasta treenaamista, kuten painonnostoa, liiallisia vatsalihastreenejä tai raskaiden esineiden nostamista. Sen sijaan lantion lihasten treenaaminen ja yleisesti lihaskunnon ylläpitäminen raskauden aikana auttaa ennaltaehkäisemään erkauman pahentumista. Vatsalihaserkauman syntymistä ei voida kuitenkaan kokonaan ennaltaehkäistä”, Dietz kertoo.

Lue myös: Selkäkivut katoavat usein itsestään, mutta yksi karhunpalvelus on syytä välttää

Vatsalihasten erkaumaa hoidetaan monin tavoin

Moni vatsalihaksen erkaumasta kärsivä huomaa raskauden ja synnytyksen jälkeen, ettei vartalo näytäkään enää samalta kuin ennen lastensaantia.

”Vatsalihasten erkauma aiheuttaa selkäkipuja ja esteettistä haittaa. Vatsa pullistaa pahimmillaan niin paljon, että nainen näyttää kuin olisi raskaana. Korjausleikkausta tulee harkita, jos tilanne aiheuttaa oireita, selkäkipua tai merkittävää esteettistä haittaa”, Dietz kertoo.

Plastiikkakirurgille hakeudutaan kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun apua ei ole saatu fysioterapiasta tai treenaamisesta.

Lue myös: Rosa-Maria Ryyti pääsi narskuttelusta eroon botox-hoidolla, ja samalla hänen kasvonsa kapenivat yllättäen – kuvat osoittavat muutoksen

”Lääkärin vastaanotolla erkauma todetaan käsin tunnustelemalla kliinisessä tutkimuksessa, jossa tarkistetaan samalla lihasvoima ja vatsalihasten toiminta. Merkittävä tai hoitoa vaativa erkauma on navan kohdalta mitattuna yli 3–4 senttimetriä leveä venymä. Silloin se aiheuttaa usein jonkinasteisia oireita. Tilanteeseen saattaa liittyä kookkaampi napatyrä.”

Pienemmän erkauman oireita voidaan lievittää fysioterapialla ja lihaksia vahvistamalla.

”Erkaumasta ei voi parantua fysioterapian tai lihastreenin avulla. Sen sijaan sen aiheuttamia oireita, kuten selkäkipua, voidaan lievittää. Kovin yksipuolista treeniä kannattaa kuitenkin välttää. Jos harjoittelussa keskity pelkästään vatsalihaksiin, se voi jopa pahentaa tilannetta”, Dietz kertoo.

Jos vatsalihasten erkauma on vaikea, sitä voidaan hoitaa leikkauksella. Vatsan muotoiluleikkaus on rintojen pienennysleikkauksen jälkeen yleisimpiä nukutuksessa tehtäviä plastiikkakirurgisia leikkauksia.

Lue myös Anna.fi: Treenaa vatsa litteäksi – 5 liikkeen kotitreeni syville vatsalihaksille

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pömpöttääkö vatsa, vaikka olet muuten urheilullinen? Kyseessä saattaa olla yleinen vaiva, joka on lähes kaikilla synnyttäneillä naisilla

Fysioterapeutti Mari Camut

Haluaisin ehdottomasti korjata väitteen, ettei erkaumasta voi ”parantua” fysioterapialla tai lihastreenillä. Erkauma ei ole sairaus vaan se on myofaskiaalisen järjestelmän häiriö. Linea alba eli suoria vatsalihaksia yhdistävä jännesauma muodostuu syvän ja vinojen vatsalihasten lihaskalvoista. Se on kollageenisäikeistä koostuvaa, UUDELLEEN muodostuvaa kudosta, joka tarvitsee kuormitusta vahvistuakseen. Erkaumassa vatsaseinämässä esiintyy motorisen kontrollin häiriötä, eli siellä ei kaikki lihakset toimi/aktivoidu niinkuin pitää. Kun saadaan nämä toimimaan ja progressiivisesti etenevistä harjoitteilla, linea alba vahvistuu ja jopa kuroutuu. Valtaosalla tapahtuu näin. Vain osa tarvitsee kuntoutuksen lisäksi rectus plikaation eli suorien vatsalihasten ompelemisen yhteen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.