vitamiinit

Voiko vitamiineja syödä vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen? Tutkija kertoo, mitä vitamiineille tapahtuu niiden vanhetessa

Vitamiinipurkkien pohjasta kannattaa tarkistaa niiden parasta ennen -päivämäärä. Vitamiinien viimeinen käyttöpäivä ei kuitenkaan kerro kaikkea.

Löytyikö lääkekaapista kasa vitamiineja, joiden parasta ennen -päiväys on mennyt jo kuukausia sitten? Älä turhaan nakkaa niitä heti roskiin. Vitamiinien viimeinen käyttöpäivä ei tarkoita, että tuote olisi pilaantunut.

Lue myös: Älä ota aurinkoa, jos syöt tätä lääkettä – lista auringolle herkistävistä lääkkeistä

Vitamiinien viimeinen käyttöpäivä ei kerro kaikkea

Lääkäri ja dosentti Harri Hemilän mukaan vitamiineja uskaltaa popsia vielä päiväyksen mentyäkin.

”Parasta ennen -päiväys tai viimeinen käyttöpäivä on merkitty kaikkiin lääkkeisiin. Se, että purkissa lukee jokin tietty päivä, ei tarkoita, että sinä päivänä se menettää tehonsa. Se lähinnä takaa tuotteiden järkevän kierron esimerkiksi apteekeissa”, Hemilä kertoo.

Paketissa lukevalla parasta ennen -merkinnällä on myös juridinen merkitys. Päivämäärän mentyä tuotteen valmistaja ei ole enää vastuussa tuotteesta tai sen koostumuksesta.

Pääsääntöisesti Hemilä ei kuitenkaan olisi huolissaan lääkekaapin perukoille unohtuneista vitamiinipurkeista.

”Joskus ihmiset sanovat, että jokin lääke on paketin mukaan vanhentunut viime viikolla, joten sen käyttö on lopetettu. Eivät ne sillä tavalla vanhene. Mutta eihän vitamiineja kannata ostaa kaappiin, jos ei niitä ole tarkoitus syödä.”

Lue myös: Kipulääkkeet ovat erilaisia – asiantuntija kertoo, milloin kannattaa valita ibuprofeeni ja milloin parasetamoli

Vanhentuneet vitamiinit voivat menettää tehonsa

Kovin vanhentuneita lääkkeitä ei kuitenkaan kannata käyttää. Joidenkin lääkkeiden ainesosat voivat muuttua vaarallisiksi ajan kanssa. Muun muassa vanhentunut tetrasykliini-antibiootti voi muuttua väärin säilytettynä haitalliseksi.

Vitamiinien kanssa samaa huolta ei ole.

”Vitamiineista ei tule ajan kanssa myrkyllisiä, mutta ne voivat menettää tehoansa. Silloin voi toki olla parempi jättää ne käyttämättä.”

Lue myös Annan juttu: Kuinka paljon tulehduskipulääkettä kannattaa ottaa kerralla päänsärkyyn? Lääkäri vastasi 7 kysymykseen tulehduskipulääkkeistä

Säilytä vitamiinit ja ravintolisät oikein

Vitamiinit ja ravintolisät pysyvät pidempään hyvinä, jos niitä säilytetään oikein. Eri tuotteiden säilytysohjeet löytyvät purkkien kyljistä tai pakkausselosteesta.

”Jos vitamiineja säilyttää lämpöisessä ja kosteassa, ne menevät nopeammin pilalle. Purkki kannattaa pitää kiinni ja säilyttää kuivassa, pimeässä kaapissa”, Hemilä neuvoo.

Onko vitamiinien viimeinen käyttöpäivä mennyt jo vuosikausia sitten ja haluat pillereistä vain eroon? Vanhentuneet vitamiinit voi laittaa biojätteeseen tai poltettavan jätteen joukkoon.

Vitamiinit ja ravintolisät eivät ole ongelmajätettä. Niitä ei siis tarvitse palauttaa apteekkiin. Vanhentuneet lääkkeet sen sijaan kuuluvat apteekkiin, Hemilä sanoo.

”Esimerkiksi e-pillerit ja antibiootit pitää muistaa viedä hävitettäväksi apteekkiin. Lääkkeet eivät kuulu tavallisille kaatopaikoille.”

Juttua päivitetty 22.5. 

Avainsanat

Keskustelu

Vaarallisia neuvoja. Lääkkeitä ja ravintolisiä ei pitäisi koskaan rinnastaa näin. Lääkkeiden viimeiset käyttöpäivät perustuvat lääkevalmistajien tekemiin säilyvyysseurantatutkimuksiin, joissa tarkoituksena on juurikin selvittää kauanko lääke säilyy käyttökelpoisena. Valmistajan ilmoittaman päivämäärän jälkeen lääkettä ei tule käyttää ikinä. Ehdottomasti. Luulisi lääkärin tietävän paremmin, mutta ilmeisesti oikea asiantuntemus lääketeollisuudesta uupuu kokonaan. Ravintolisät puolestaan ovat elintarvikkeita, joissa käytetään parasta ennen -merkintää joka on joustavampi, mutta ei liity millään tapaa lääkkeisiin. Kotiliedelle terveisiä, että kannattaa valita asiantuntijat tarkemmin aiheen ytimestä eikä sen vierestä.

Kommentoi juttua: Voiko vitamiineja syödä vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen? Tutkija kertoo, mitä vitamiineille tapahtuu niiden vanhetessa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X