vitamiinit tai lisäravinteet naisen kädessä

Voiko lisäravinteita tai vitamiineja syömällä sairastua? Asiantuntija neuvoo, miten käytät niitä turvallisesti

Liiallinen vitamiinien syöminen on tutkimuksissa yhdistetty kohonneeseen syöpäriskiin. Miten vitamiineja ja ravintolisiä käytetään turvallisesti? 

Miten ravintolisiä ja vitamiineja on turvallista käyttää? Voiko niitä popsimalla sairastua, Terveystalon ravitsemusterapeutti Katja Nissinen?

”Ravintolisät kuuluvat elintarvikelainsäädännön piiriin, siksi niitä valvotaan eri tavalla kuin lääkkeitä. Periaat­teessa levävalmisteita vuosia syönyt ihminen voi sairastua, sillä valmisteet voivat sisältää erittäin runsaasti jodia. Kannattaa myös muistaa, että suomalaisen näköinen purkki ei tarkoita, että purkin sisältö olisi valmistettu Suomessa.

Periaatteessa ravintolisät ovat turvallisia käyttäjille, kun huolehtii, ettei käytä useita eri valmisteita yhtäaikaisesti. Hyvä nyrkkisääntö on, että ravintolisäpurkkeja kannattaa olla mieluummin vähemmän kuin enemmän.

Monivitamiinivalmisteen käyttäjän ei kannata syödä lisäksi esimerkiksi B-vitamiinivalmistetta. Perusterveelle suomalaiselle paras keino saada kivennäisaineita ja vitamiineja elimistöön on syödä niitä osana monipuolista ruokavaliota.

Tyypillisesti suomalaiset syövät ­lisäravinteena D-vitamiinia. Ravinto­lisiä kannattaa käyttää vain todelliseen tarpeeseen, ei tottumuksesta tai varmuuden vuoksi. ”

Lue myös: Haluatko torjua flunssan? D-vitamiinia pitäisi popsia huomattavasti suosituksia enemmän, asiantuntija linjaa

Lue myös: Voiko ravintolisiä popsimalla ehkäistä vakavia tauteja? Asiantuntija kertoo, minkä vitamiinin puute lisää muistisairauksia

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 1/2022.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Voiko lisäravinteita tai vitamiineja syömällä sairastua? Asiantuntija neuvoo, miten käytät niitä turvallisesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X