Terveys

Liiallinen nukkuminen altistaa diabetekselle ja verisuonitaudeille – mistä tietää, että nukkuu liikaa?

Liiallisella nukkumisella on samankaltaisia terveyshaittoja kuin liian vähäisellä nukkumisella, THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo.

Onko mahdollista, että ihminen nukkuu liikaa, THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen? 

Aikuisiällä ihmisen yöunen tarve on 6–9 tuntia. Osa ihmisistä on luonnostaan pitkäunisia. He nukkuvat yli 9 tunnin yöunia. On myös lyhytunisia, jotka nukkuvat alle 6 tunnin yöunia. Molempia on kuitenkin vähän.

Luontaisesti pitkäuniset ovat yhtä terveitä kuin muutkin ihmiset. Terveysongelmia alkaa ilmetä silloin, kun ihmisen yöunet joko lyhenevät tai pitenevät tavanomaisesta. Kun henkilö nukkuu jatkuvasti yhden tai useampia tunteja enemmän joka yö kuin mitä hän tavallisesti nukkuu, kyseessä on liikaunisuus eli hypersomnia.­

Lue myös: Yökyöpeli loistaa töissä, joissa moni muu ei – listasimme 6 syytä, miksi iltavirkkuus on supervoima

Mitä haittaa liiasta nukkumisesta voi olla?

Jatkuessaan kuukausien ajan ­yöunen muutokset rasittavat etenkin sydäntä ja verisuonia sekä sokeriaineenvaihduntaa. Liikaunisuus altistaakin sepelvaltimotaudille, aivoverenkiertohäiriöille ja tyypin 2 diabetekselle. Samat terveysongelmat voivat tulla esille myös yöunien lyhentyessä.

Jos nukkuu toistuvasti poikkeuksellisen pitkään, eikä kyse ole univajeesta, syy liikaunisuudelle kannattaa selvittää. Tällöin kannattaa mennä lääkärin vastaanotolle.

Lue myös: Jos et meinaa saada illalla unta, sujauta jalkaan unisukat – aivotutkija kertoo, miksi sukat jalassa nukkuu paremmin

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 4/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Liiallinen nukkuminen altistaa diabetekselle ja verisuonitaudeille – mistä tietää, että nukkuu liikaa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.