Ruokapöytä täynnä ruokaa.

Voiko mahalaukku revetä ylensyömisestä? Lue asiantuntijan vastaus

Satunnaisesta ruokaähkystä ei kannata huolestua. Huonoa oloa kannattaa kuitenkin kuunnella, muistuttaa yleislääkäri Emilia Lagus.

Joulun tienoolla ruoka saattaa maistua tavallista arkipäivää enemmän. Joskus ruoka maistuu herkkupöydän äärellä niin hyvin, että tulee tukalat paikat ja vatsaa alkaa vääntää. Mieleen saattaa hiipiä ajatus, että apua, kohtahan tässä vallan halkeaa!

Voiko vatsalaukku revetä, jos syö liikaa, Terveystalon yleislääkäri Emilia Lagus?

”Harva onnistuu syömään itseään hengiltä, mutta lääketiede ­tuntee tapauksia, joissa mahalaukku on ­revennyt liian syömisen vuoksi. ­Tavallisesti näin ei kuitenkaan voi käydä, sillä ruokaähkyn aiheuttama huono olo ja oksennusrefleksi ­pitävät huolta siitä, ettei vatsa täyty liikaa”, Lagus kertoo.

Lue myös: Turvotus on ikävä vaiva, joka useimmiten hellittää pienillä muutoksilla – erikoislääkäri kertoo yleisimmät syyt turvotteluun

Vatsalaukku voi kuitenkin revetä, jos ei sairauden vuoksi tunne lainkaan kylläisyyden tunnetta tai jos sairastaa bulimiaa.

”Bulimikon vatsa­laukku venyy hänen syödessään suuria aterioita, eivätkä vatsa­laukku tai oksennusrefleksi enää toimi ­kuten niiden pitäisi.”

Ihminen tuntee olonsa kylläiseksi, kun hänen vatsassaan on noin litran verran ruokaa ja juomaa. Tunnetaan kuitenkin tapaus, jossa vatsa­laukussa on ollut 12 litraa tavaraa.

Perusterveen ihmisen ei ­kannata potea huonoa omaatuntoa satun­naisesta ruokaähkystä.

”Ähkyn aiheut­­tamaa huonoa oloa kannattaa kuitenkin kuunnella: keho kertoo, ­että tällainen tila ei ole sille mieleinen”, Lagus muistuttaa.

Lue myös Anna.fi: Miten estää ylensyönti kotona? Asiantuntija painottaa kahden asian tärkeyttä

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 27/2020.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Voiko mahalaukku revetä ylensyömisestä? Lue asiantuntijan vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X