Hyvinvointi

Ihotautilääkäri listaa 5 asiaa, joita ei koskaan tekisi itse – yksi yleinen, haitallinen tapa voi aiheuttaa karvatupentulehduksen

Monta puuhaa on syytä jättää väliin, jos haluaa pitää ihostaan huolta. Erikoislääkäri kertoo, mitä hän ei ihon ja ihotautien ammattilaisena tekisi itse.

Mitä asioita ihotautilääkäri ei itse tekisi? Kun esitimme tämän kysymyksen Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Håkan Granlundille, kävi ilmi, että monia iho-ongelmia voi aiheuttaa itselleen jopa tiedostamatta.

Listasimme asiantuntijan avulla 5 asiaa, joita on hyvä välttää, jos mielii pitää hipiän terveenä mahdollisimman pitkään.

Lue myös: Kertooko maksaläiskä maksan kunnosta? Ihotautilääkäri vastaa tyhmään kysymykseen

1. Auringon palvominen on huono harrastus

Myönnetään! Auringossa köllöttely on ihanaa! Ihon terveyden kannalta se on kuitenkin huonointa mahdollista ajanvietettä, Granlund sanoo.

”En paahtaisi ihoani makaamalla rannalla tai muualla aurinkoa ottamassa. Ulkona voi nauttia auringosta, mutta aurinkoa ei tarvitse ’ottaa’. Sillä vain nopeuttaa ihon vanhenemista.”

Muistutettakoon myös, että ihosyöpien määrä lisääntyy hurjaa vauhtia. Auringon ottaminen lisää riskiä saada erilaisia ihosyöpiä. 

”Ilman auringossa makaamistakin saa kyllä aurinkoa ja sitä kautta D-vitamiinivarastot täytettyä.”

2. Kosteusvoidetta ei kannata hieroa iholle

Karvatupentulehdus on erittäin yleinen ihovaiva. Harva kuitenkaan osaa yhdistää sen syntymistä kosteusvoiteeseen, ja tapaan, kuinka rasvaa levittää.

”En hieroisi rasvoja, hoitorasvoja tai kosmeettisia tuotteita ihooni, koska silloin voi saada aikaiseksi karvatuppien tulehtumista.”

Granlundin mukaan rasvat pitäisi levittää ihokarvoja myötäillen. Tämä koskee myös kasvoja, koska kasvoissakin on karvoja.

”Eniten kuitenkin näkee karvatupentulehduksia raajoissa.”

Muita yleisiä syitä karvatupentulehduksille on esimerkiksi huonosti hengittävät vaatteet, kuten likaiset farkut, trikoot, keinokutumateriaali, ja niissä hikoileminen.

ihminen makaa rannalla ottamassa aurinkoa
Mitä useammin nahkansa käräyttää auringossa, sitä suurempi on syövän vaara. © iStockphoto

3. Näpit irti näpyistä

Etenkin nuorille, ihon epäpuhtauksista kärsiville asiantuntijalla on tiukka viesti:

”Jos olisin nuori, pyrkisin pitämään näppejäni irti finneistä. Finnien puristaminen voi aiheuttaa pahoja arpia”, Granlund sanoo.

Lisäksi finniin joutuu helposti likaa ja bakteereita, jos siitä yrittää päästä eroon kotioloissa.

4. Tatuoinneissa piilee allergian riski

Yhä useamman suomalaisen iholta löytyy tatuointi. Vaikka niiden ottaminen on kohtuullisen turvallista, Granlund muistuttaa, että tatuointikin voi aiheuttaa ikävän allergisen reaktion.

”Tuskin ottaisin tatuointeja, koska olen sen verran nähnyt allergisia reaktioita tatuoinnissa käytetyille väriaineille.”

Tatuoinnin aiheuttaman allergisen reaktion tunnistaa siitä, että iho tatuoinnin kohdalla turpoaa, kutiaa ja muuttuu punaiseksi. Lisäksi se voi hilseillä ja muodostaa vesikelloja ihoon.

”Oireita voi yrittää lievittää kortisonivoiteella, mutta yleensä väriaine pitää poistaa laserilla, eikä se aina onnistu.”

5. Älä etsi diagnooseja googlaamalla

Lopuksi Granlund vielä muistuttaa, että esimerkiksi outoon ihottumaan ei kannata etsiä konsultointiapua netin keskustelupalstoilta.

”Varmaan niistä saa kunnollista oikeata tietoakin, mutta on suuri riski, että ’neuvoilla’ menee pieleen.”

Lue myös: Miten ikääntyvän ihon saa hehkumaan? Ihotautien erikoislääkäri antaa 5 vinkkiä iäkkään ihon hoitoon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihotautilääkäri listaa 5 asiaa, joita ei koskaan tekisi itse – yksi yleinen, haitallinen tapa voi aiheuttaa karvatupentulehduksen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.