Hyvinvointi

Ikänäköleikkaus voi auttaa pääsemään eroon silmälaseista – sattuuko leikkaus ja mitä riskejä siihen liittyy?

Kannattaako ikänäköleikkaus? Silmäkirurgi vastaa kahdeksaan kysymykseen ikänäköleikkauksesta.

Kun ikänäkö alkaa haitata, lukulasit tai moniteholinssit tulevat tutuksi. Jos lasien kanssa arki tuntuu haastavalta, ikänäköleikkaus voi olla ratkaisu. Kenelle se sopii ja mitä leikkauksessa tapahtuu? Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Torsti Sihvola Silmäasema silmäsairaalasta kertoo. 

1. Voiko ikänäköä korjata leikkauksella? Koska kannattaa harkita ikänäköleikkausta?

Ikänäkö alkaa haitata meitä 40–45-vuotiaana. Ikänäkö johtuu mykiön eli silmän linssin asteittaisesta jäykistymisestä, mikä vaikeuttaa lähelle näkemistä. Mitä enemmän ikänäkö haittaa, sitä enemmän ikäleikkauksesta on hyötyä.

Ikänäköä voidaan korjata silmä- tai piilolaseilla, mutta varsinkin kaukotaitteiset eli pluslaseja kauas katsomiseen tarvitsevat ihmiset kokevat ne hankalina. Heille lasien käyttöön sopeutuminen voi olla vaikeaa, sillä he ovat yleensä nähneet lähelle yli 40 vuotta hyvin tai jopa erinomaisesti ilman laseja. Ikänäköisinä he eivät näe tarkasti millekään etäisyydelle.

Ikänäköleikkauksia tehdään vain yksityisissä sairaaloissa. Hintatiedot varmistuvat hoitoarviossa.

2. Kenelle ikänäköleikkaus ei sovi? Onko ikä este leikkaukselle? 

Ikänäköleikkaukselle ei ole yläikärajaa, jos silmä on terve. Silmänpohjan rappeuma tai vaikeat diabetesmuutokset kuitenkin estävät leikkauksen. Muiden taittovirheiden aiempi hoito laserleikkauksella ei estä ikänäköleikkausta.

3. Miten ikänäkö leikataan?

Useimmiten ikänäkö hoidetaan leikkauk­sella, joka vastaa teknisesti kaihileikkausta, eli siinä silmän oma mykiö korvataan teko­mykiöllä. Lähes aina tekomykiö on monitehomykiö, jolla näkee hyvin sekä kauas että lähelle, ja joka korjaa myös hajataiton.

Ikänäkö voidaan hoitaa myös operoimalla laserilla silmän sarveiskalvoa niin, että toinen silmä näkee hyvin lähelle ja toinen kauas. Silmien suuri eriparisuus voi haitata syvyysnäköä.

Potilas tulee ennen toimenpidettä esitutkimukseen, jossa selvitetään silmien terveydentila. Samalla silmälääkäri kertoo, mikä on potilaalle sopivin leikkausmenetelmä.

tarvittaisiinko ikänäköleikkaus, jotta nainen näkisi taas lähelle?
Ikänäkö alkaa yleensä haitata lähelle näkemistä 40–45-vuotiaana. Ikänäköleikkaus auttaa taas näkemään lähelle. Usein silmälaseista voi päästä kokonaan eroon.  © iStockphoto

4. Sattuuko ikänäköleikkaus?

Silmät puudutetaan silmätipoilla, eikä toimenpide satu. Potilas ei tunne luomenlevittimen aiheuttamaa pientä kiristystä lukuun ottamatta mitään. Jos toimenpide jännittää, rentouttava lääke helpottaa oloa.

Potilas makaa tasolla, jossa on oma kuoppa päätä varten. Näin pää pysyy leikkauksen aikana paikallaan. Potilaan ei tarvitse tehdä muuta kuin keskittyä katsomaan kirurgin kertomaan suuntaan. Toimenpide on ohi puolessa tunnissa.

Silmiin ei satu leikkauksen jälkeenkään, eikä suun kautta otettavia kipulääkkeitä yleensä tarvita. Sairauslomaa tarvitaan muutamia päiviä.

5. Kun ikänäköleikkaus on tehty, miten leikattuja silmiä hoidetaan?

Näkö voi olla leikkauspäivänä epätarkka, mutta näkö kirkastuu seuraavana päivänä. Silmissä voi olla roskantunne, ne voivat vetistää ja olla valonarat. Nämä oireet kertovat silmien kuivumisesta, ja siihen auttavat kostutustipat. Osa tarvitsee niitä muutaman kuukauden ajan leikkauksen jälkeen. Lisäksi tarvitaan anti­biootti- ja kortisonitippoja kaksi–kolme viikkoa estämään tulehdusta.

Hikiliikuntaan, uimiseen, saunomiseen ja silmämeikkiin tulee viikon tauko, sillä silmiin ei saa mennä hikeä eikä likaa. Koska silmiä ei saa hieroa kuukauteen, nukkuessa kannattaa käyttää suojalaseja.

6. Mitä riskejä ikänäköleikkaukseen liittyy?

Hämäränäön ja kontrastiherkkyyden heikkeneminen ja valojen pehmeneminen eli halo-ilmiöt ovat haittoja, joiden pitäisi helpottaa muutamassa kuukaudessa. Vajaa kymmenellä prosenttia leikatuista ne voivat haitata pysyvästi lähinnä ­pimeässä autoilua.

Kaikkiin leikkauksiin liittyy tulehdusriski. Poti­las voi pienentää sitä käyttämällä tunnollisesti lääkärin määräämiä lääketippoja.

Ikänäköleikkauksessa on pieni oman ­mykiön takakapselin repeämisen riski ja tarkan näön ­alueen tai sarveiskalvon turvotuksen riski. Ne pystytään korjaamaan, ja osa niistä on ohimeneviä haittoja. Näön vaarantuminen on erittäin harvinaista.

7. Kun ikänäköleikkaus on tehty, saako silmälasit laittaa kiertoon?

Valtaosa pääsee ikänäköleikkauksella kokonaan eroon silmälaseista. Täysin silmälasitonta elämää ei potilaalle voida luvata.

Osalla kaukonäkö ja osalla lähinäkö jää hivenen heikommaksi kuin silmälaseilla. Jos esimerkiksi työ vaatii tarkkaa lähelle näkemistä, lähilasit voivat olla tarpeen. Niitä voidaan tarvita myös, jos silmään on laitettu niin sanottu syväterävä linssi. Osa silmäkirurgeista käyttää niitä, sillä niissä on vähemmän halo-ongelmia.

Yleensä kaukokuvan sumeus on ohimenevä vaiva: aivoilla kestää aikansa tottua uuteen näkemiseen. Ellei kaukonäkö ole puolessa vuodessa kirkastunut, sitä voidaan tarkentaa lasertoimenpiteellä. Se tehdään noin viidelle prosentille ikänäköleikatuista. Ikänäköleikkaukselle annettavasta takuusta kannattaa kysyä arviokäynnillä. Lääkäriasemat voivat tarjota takuuaikana maksuttoman tarkennusleikkauksen.

Mahdolliset uudet lasit ovat yleensä monitehoja edullisemmat yksiteholasit. Ikänäköleikattukin tarvitsee aina aurinkolaseja suojaamaan silmiä.

Lue myös: Voivatko vääränlaiset silmälasit heikentää näköä? Entä heikentyykö näkö silmälaseja käyttämällä? Optikko vastaa 7 yleiseen väitteeseen

8. Voiko kaihi iskeä ikänököleikattuun silmään?

Jos ikänäkö korjataan tekomykiöllä, potilaalle ei voi tulla kaihia. Pienelle osalle leikatuista tulee myöhemmin jälkikaihi, jossa uutta mykiötä ympäröivän kalvopussin seinämä samentuu. Se lähtee vastaanotolla parissa minuutissa laserilla naksuttelemalla.

Ikänäköleikkaus ei suojaa muilta silmäsairauksilta. Silmään voi tulla esimerkiksi glaukooma, joka on hoitamattomana sokeuttava sairaus. Siksi, oli silmät leikattu tai ei, ikänäköisen pitäisi käydä silmälääkärin tarkastuksessa kolmen vuoden välein. Silmäsairaudet ovat pitkään oireettomia, ja ne näkyvät vain silmälääkärin tutkimuksessa.

Lue myös Seura.fi: Taittovirheleikkaus auttoi Olli Ahon pääsemään eroon silmälaseista – ”Parasta leikatuissa silmissä on vapaus”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 10/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ikänäköleikkaus voi auttaa pääsemään eroon silmälaseista – sattuuko leikkaus ja mitä riskejä siihen liittyy?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.