Hyvinvointi Tilaajille

Kamppaileeko lapsesi itsetuntonsa kanssa? Osoita hänelle, että hän kyllä pystyy ja hän riittää

Oman lapsen kanssa ei koskaan lyödä hanskoja tiskiin. Kun nuoren itsetunto alkaa horjua, vanhemman tehtävä on tukea ja edesauttaa sen vahvistumista – ja katsoa tarvittaessa peiliin itsekin.

Kun oman lapsen tai nuoren itsetunto vaikkapa murrosiässä sukeltaa, vanhempi tuntee usein olonsa neuvottomaksi. Itsensä tai lapsen syyllistämisen sijaan vanhemmalta tarvitaan silloin jämäkkää, lämmintä ja turvallista vanhemmuutta.

”Kun nuoren käyttäytyminen muuttuu radikaalisti ja kontakti katoaa, tilanne on rankka molemmille osapuolille. Aikuisen on silloin oltava aktiivinen ja pyrittävä korjaamaan tilanne”, sanoo sosiaalipsykologi ja kirjailija Janne Viljamaa, jonka kirja Itsetunnon voima – hylkää ankeuttajat ja usko itseesi ilmestyi tammikuussa.

Paras tapa on ehkäistä ongelmia ennakkoon pyrkimällä ylläpitämään turvallista ympäristöä ja kontaktia lapseen myös esiteiniyden ja murrosiän vaikeina vuosina.

”Se vaatii vanhemmalta aikaa, reiluutta ja jakamattoman huomion hetkiä jokaiselle lapselle. Hyvä metodi on niin sanottu pitkopedagogiikka, jolloin pullan leivonnan tai muun yhdessä tekemisen aikana pystytään juttelemaan kuulumiset ja päivittämään vaikkapa poikakaveritilanne.”

Lue myös: Johanna Vuoksenmaa kärsii yhä kylmästä isäsuhteesta: ”Olen yrittänyt ansaita rakkautta suorittamalla”

Tässä olen, kun tarvitset

Jos nuoren itsetunto kuitenkin kriisiytyy, tärkeintä on vanhemman saatavilla olo ja kodin perusturvallinen ilmapiiri. Lapselle täytyy tehdä selväksi että tässä olen, käytettävissä heti kun minua tarvitset.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.