Hyvinvointi

Ihonhoitoguru kertoo, mitkä 3 ihonhoitotuotetta jokaisen pitäisi omistaa – eikä yksikään niistä ole kosteusvoide

Minimalistisessa ihonhoitorutiinissa ihoa hoidetaan vain tuotteilla, joita se aidosti tarvitsee. Ihonhoidon asiantuntija Katja Kokon mukaan kauniin ja terveen ihon resepti sisältää kolme kulmakivituotetta.

Naamioita, seerumeja, kuorintoja ja rasvoja. Kauppojen kosmetiikkahyllyt pursuavat mitä erilaisimpia purnukoita. Millaista hoitoa kasvomme oikeasti tarvitsevat?

Usein minimalistinen eli yksinkertainen ihonhoitorutiini on kaikkein toimivin, kertoo kauneusalan yrittäjä ja ihonhoitoguru Katja Kokko. Niin kutsutussa skinimalismissa on kyse siitä, että ihonhoidossa käytetään tarkoin valittuja kulmakivituotteita eikä mitään ylimääräistä.

Kokon mukaan ihonhoidon perusrutiini koostuu kolmesta perustuotteesta: puhdistusöljystä, hoitonesteestä ja kasvoöljystä. Välillä iho voi kaivata jotain ylimääräistä, mutta usein moni lotraa ja kerrostaa tuotteilla, joita iho ei oikeastaan edes tarvitse.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Katja Kokko (@katjakokko) jakama julkaisu

”Jos nämä kolme tuotetta ovat jo hallussa, on todella hyvä. Jos panostaa laadukkaisiin tuotteisiin, niillä pärjää todella pitkälle”, Kokko sanoo.

Pyysimme Katja Kokkoa kertomaan kolmesta tuotteesta, jotka jokaisen pitäisi omistaa – ja mikä muu on ylimääräistä tai jopa turhaa.

Lue myös Anna.fi: Kosmetiikan runsas käyttö voi olla haitaksi iholle, sanoo ihotutkija – näin pidät ihostasi huolta oman ihotyyppisi mukaan

1. Puhdistusöljy tai hellävarainen puhdistusmaito

Kaikkein tehokkain ja hellävaraisin putsari iholle on puhdistusöljy. Öljy ei lisää ihon rasvoittuvuutta, vaan päinvastoin se tasapainottaa talin eritystä. Ihohuokosiin hyvin tunkeutuva öljy irrottaa tuhdin meikin, aurinkovoiteen ja lian, sillä iholle kertyvä lika on usein öljyliukoista.

Hyvä puhdistusöljy sisältää usean kylmäpuristetun kasviöljyn seoksen sekä emulgaattoria, jonka avulla öljy liukenee pois vesipesulla. Öljyn pyyhkimiseen voi käyttää myös erilaisia liinoja.

”Kostealla musliiniliinalla puhdistukseen saa mekaanista käsittelyä. Jos on herkästi tukkeutuva iho, näin voi ehkäistä mustapäiden ja tukkeutumien syntymistä”, Kokko sanoo.

Kokon mukaan vääränlainen puhdistus vaikuttaa koko ihonhoitorutiiniin ja ihon kuntoon. Liian voimakkaat puhdistusaineet pesevät iholta pois luonnollisen hydrolipidikalvon. Silloin ihon suojakerros ja mikrobitasapaino häiriintyvät, mikä aiheuttaa pintakuivuutta ja altistaa iho-ongelmille.

”Sanon suoraan, että vaahdot, geelit ja saippuat pois. Ne ovat totaalipannassa”, Kokko kertoo.

Lue myös: Kärsitkö kuivasta ihosta? Älä välttele kuivan ihon hoidossa turhaan vettä ja saunaa

Vaahdot, geelit ja saippuat ovat vesipohjaisia, joten ne eivät irrota meikkivoidetta tai aurinkorasvaa ilman vahvoja lisäaineita. Lisäaineet voivat vahingoittaa ihon suojakerrosta. Kun suojakerros vahingoittuu, tarvitaan entistä enemmän hoitotuotteita.

Kokko huomauttaa, että puhdistusöljy ei välttämättä sovi kaikkien iholle. Jos kasvoilla on tulehtunutta aknea, ruusufinni tai ärhäkässä tilassa oleva perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma, parhaiten toimii lempeä puhdistusmaito.

Näin käytät puhdistusöljyä: Puhdistusta ei kannata tehdä suihkussa. Ota öljyä reipas loraus kädelle ja levitä kuivalle iholle. Hiero kaksin käsin 1-2 minuuttia. Hieronta saa ihon lämpenemään ja veren ja nesteet kiertämään. Hieronnan jälkeen iho ottaa paremmin hoitotuotteita vastaan.

Lue myös: Miksi aikuiselle tulee finnejä? Akne ja muut iho-ongelmat kiusaavat monia aikuisia

2. Hoitoneste tai kasvovesi 

Yksi ihonhoidon sitkeimmistä myyteistä on se, että kun iho tuntuu kuivalta, sille kuuluu lisätä täyteläistä rasvaa. Todellisuudessa ihon ensisijainen kosteuttaja on kasvovesi eikä kasvovoide.

”Meillä ei ole suomen kielessä kahta eri käännöstä sanoille hydrating ja moisturizing, vaan puhutaan pelkästään kosteuttamisesta. Englannin kielessä sanoilla tarkoitetaan eri asioita”, Kokko sanoo.

Hydrating tarkoittaa vesikosteutta, jonka Kokko kääntää nesteyttämiseksi. Nesteytys on kasvoveden tärkein tehtävä. Kun kosteustasapaino pysyy hyvänä, ihon pinta on sileä, pehmeä ja täyteläinen eivätkä rypyt näy niin hyvin. Iholla pysyy kaunis hehku.

Kokko kutsuu kasvovettä hoitonesteeksi, koska se viittaa siihen, että kasvoveden kuuluu olla hoitava.

Lue myös: Hoitovesi on ihonhoidon uusi hitti – katso, mitkä tuotteet menestyivät testissä

”Laadukkaaseen hoitonesteeseen kannattaa ehdottomasti panostaa. Jos ostaa esimerkiksi 40 euroa maksavan, saa jo hyvän tuotteen, jossa on mukana kosteuttavia ainesosia, kuten hyaluronihappoa.”

Laadukkaat hoitonesteet sisältävät usein myös muita hyödyllisiä tehoaineita, esimerkiksi AHA-happoja, jotka auttavat pitämään ihon happamana. Ihon kuuluu olla hapan, jotta kosteustasapaino ja mikrobikanta pysyvät yllä.

Näin käytät hoitonestettä: Hoitonestettä ei lisätä pumpuleiden avulla vaan käsin. Ota tuotetta kädelle ja taputtele neste ihoon kunnolla. Jos iho tuntuu kuivalta ja kiristävältä tai ulkona on kylmä sää, lisää useampi kerros. Kesällä yksi kerros voi riittää, mutta pakkasella kerroksia voi lisätä jopa seitsemän.

3. Kasvoöljy 

Kun iho on saanut riittävästi vesikosteutusta, kasvoöljyn tehtävä on lukita kosteus ihoon. Iho tarvitsee sekä kosteutta että rasvaa, ja öljystä iho saa rasvan.

”Kasvoöljy on edelleen tuote, jota moni karsastaa, vaikka se on todella tärkeä iholle”, Kokko sanoo.

Laadukas kasvoöljy sisältää ainoastaan kasviöljyjä. Silloin öljyssä on iholle tärkeitä rasvahappoja, hivenaineita, antioksidantteja ja muita ravinteita. Pesun yhteydessä iholta poistuu hieman ihon omaa sebumia, eli ihotalia, joka paikataan laadukkaalla kasviöljyllä.

”Kun kasvoöljy on hyvälaatuinen, se on kuin superfoodia iholle”, Kokko sanoo.

Öljyn voi valita ihotyypin tai ilmaston mukaan. Rutikuivalle iholle sopii balmimainen, kiinteässä muodossa oleva öljy, joka suojaa paremmin kosteuden haihtumista. Helposti tukkeutuvalle iholle kannattaa valita koostumukseltaan ohut öljy.

Näin käytät kasvoöljyä: Tiputa kädelle muutama tippa ja levitä kasvoille hierovin liikkein. Jos öljyn levitykseen yhdistää kasvohieronnan käsin tai gua sha -lastalla, ihon toimintoihin voi vaikuttaa konkreettisesti syvemmälle kuin yksittäiset tuotteet pystyvät vaikuttamaan, Kokko vinkkaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihonhoitoguru kertoo, mitkä 3 ihonhoitotuotetta jokaisen pitäisi omistaa – eikä yksikään niistä ole kosteusvoide

Maila

Taas kerran ihan huuhaata !
Itse olen jo kymmeniä vuosia käyttänyt kasvojen puhdistusliinaa, jolla saa myös silmämeikin poistettua tehokkaasti.
Sitten vain kosteusvoidetta aamulla.
Ihan tavallisia supermarkettituotteita ja ennen niin hankala ihoni voi tosi hyvin. Nopeaa, halpaa ja tehokasta. Ehtii tehdä elämässä muutakin kuin naamaa värkätä.
Terveisin kaikkea kokeillut mummi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.