Hyvinvointi

Punaisia pisteitä iholla – ovatko ne vaarallisia? Lääkäri kertoo, mistä kirsikkaluomissa on kyse

Iän lisääntyessä iholle saattaa ilmestyä punaisia pieniä pilkkuja, jotka muistuttavat luomia. Erikoislääkäri kertoo, ovatko ne vaarallisia.

Iholle ilmaantuvat muutokset aiheuttavat helposti huolta. Jos luomi muuttaa väriään tai alkaa kasvaa, moni suuntaa oikopäätä lääkärin pakeille – ja hyvä niin.

Mutta mitä pitää tehdä, jos iholta löytää pieniä punaisia pilkkuja, jotka muistuttavat luomia? Ovatko ne vaarallisia, pitääkö niistä huolestua?

”Huolestuminen on turhaa, sillä pilkut ovat kirsikkaluomia”, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola.

Mikä ihmeen kirsikkaluomi?

”Kirsikkaluomet ovat ihon pigmenttimuutoksia, ja ne ovat peräisin pienistä verisuonista”, Airola kertoo.

Kirsikkaluomi on kirkkaanpunainen ja pieni, vain muutaman millimetrin läpimittainen. Se kohoaa hieman ihosta.

Kirsikkaluomi voi näyttää esimerkiksi tältä:

kirsikkaluomi

Tämän linkin kautta pääset katsomaan Terveystalon sivuilta, miltä kirsikkaluomi näyttää.

Samantyyppisiä verisuoniluomia ovat esimerkiksi vauvojen isot mansikkaluomet ja tuliluomet, joita kutsutaan myös haikaran puremaksi silloin, kun sellainen sijaitsee niskakuopassa tai takaraivolla.

Punaisia pilkkuja iholle tuo ikä. Vartaloon ja raajoihin ilmaantuvat kirsikkaluomet ovat yleisiä keski-ikäisillä ja vanhoilla naisilla.

”Niitä ei tarvitse hoitaa millään tavalla”, Airola kertoo.

Lue myös: Onko kaikilla naisilla samanlainen pisama tai luomi ranteessaan? Viraali-ilmiön taustalla on yksinkertainen selitys

Tarkkaile luomiasi

Kirsikkaluomet ovat osa ihon normaalia ikääntymistä, eivätkä ne ole vaaraksi. Mutta missä vaiheessa luomista pitää huolestua? Mistä ihosyövän voisi tunnistaa ajoissa?

Ihosyöpää on olemassa kolmea eri tyyppiä. Niistä yleisin on tyvisolusyöpä, joka on onneksi ihosyövistä vaarattomin. Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyövän muoto. Se on harvinainen alle 50-vuotailla. Harvinaisin, mutta vaarallisin ihosyövän muoto on melanooma. Toisin kuin tyvi- ja okasolusyövät, melanooma voi saada nuorenakin.

Kokosimme aiemmin kuvalliset tunnistamisohjeet erilaisiin ihomuutoksiin. Lue juttu tästä: Milloin luomesta pitää huolestua? Näin tunnistat ihosyövän – katso kuvat ja lue oireet

Asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola. Lääkärikirja Duodecim 27.11.2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Punaisia pisteitä iholla – ovatko ne vaarallisia? Lääkäri kertoo, mistä kirsikkaluomissa on kyse

Sinun täytyy kommentoidaksesi.