suonikohjut

Kiusaavatko suonikohjut? Niiden hoito on helppoa – näin neuvoo asiantuntija

Suonikohjujen hoito on nykyään helppoa. Kuuma kuihduttaa kohjut, hoidosta toipuu nopeasti, ja tukisukalle on nyt uudet ohjeet. Asiantuntija vastaa nyt seitsemään yleisimpään kysymykseen suonikohjuista ja niihden hoitamisesta.

1. Milloin suonikohjuja tulee näyttää lääkärille?

Jalkojen turvotus, väsymys, painon tunne ja kutina ovat suonikohjutaudin oireita, ja syy lääkärikäyntiin. Suonikohjuinen jalka on sairas jalka. Terveissä jaloissa laskimoveri virtaa kohti sydäntä. Sairaassa jalassa laskimoläpät ovat löystyneet, ja veri pääsee virtaamaan myös sydämestä poispäin. Tällöin verenpaine laskimoissa nousee ja osa laskimoista laajenee. Suonikohjut ovat näitä laajentuneita, pinnallisia laskimoita.

Vaikka sääret olisivat siistit, ihmisellä voi olla merkittäväkin laskimoiden vajaatoiminta. Vika laskimon päärungossa ei aina etene siitä haarautuviin laskimoihin ja näy suonikohjuina. Ultraäänitutkimuksessa se näkyy, joten jalat on hyvä tutkituttaa, jos on laskimovajaatoimintaan viittaavia oireita. Laskimoiden kunto, suonikohjujen vaikeus ja hoito selviävät kaikki ultraäänitutkimuksessa. Tutkimus on potilaalle helppo: siihen ei tarvitse valmistautua mitenkään eikä se tunnu miltään.

suonikohjut

2. Kun säärissä on suonikohjuja ja jalat turpoavat, käytetään tukisukkaa, vai mitä?

Tukisukkana tunnettu lääkinnällinen hoitosukka helpottaa oireita, mutta se ei yleensä estä suonikohjujen pahenemista eikä hoida niiden syytä eli laskimoiden vajaatoimintaa. Siksi tukisukkia ei enää suositella suonikohjujen hoidoksi.

Tukisukkien teho perustuu niihin kudottuun paineeseen, jonka mukaan sukat jaetaan neljään eri luokkaan. Sydämen vajaatoimintaa sairastavalle ei suositella keveintä ykkösluokkaa napakampia sukkia. Tukisukkien käyttö vaatii huolellista harkintaa, jos henkilöllä on tablettimuotoinen kortisonilääkitys. Napakka tukisukka ja kortisonin haurastuttama iho voivat yhdessä johtaa säärihaavaan.

3. Voiko hoitamattomista suonikohjuista olla vaaraa?

Pahimmillaan hoitamaton laskimovajaatoiminta voi johtaa säärihaavaan. Ihon värimuutokset kertovat, että iho kärsii sairaiden laskimoiden paineesta. Viimeistään tällöin suonikohjut on syytä hoitaa.

Koska sairaissa laskimoissa veri virtaa hitaasti, veri saattaa hyytyä laskimon sisään. Tällöin suoni kovettuu, kipeytyy ja muuttuu punaiseksi. Tilannetta kutsutaan tukkotulehdukseksi. Nimestään huolimatta tilaan ei liity bakteeri- tai virustulehdusta, eikä sitä siten hoideta antibiooteilla, vaan verenohennuslääkkeillä.

4. Miten ja missä eroon kohjuista?

Sairaiden laskimoiden päärunkoviat hoidetaan yleensä julkisessa sairaanhoidossa, muut yksityisellä sektorilla.

Kuumennushoito on ensisijainen suonikohjujen hoitomuoto. Siinä sairaaseen laskimoon viedään joko laserilla tai radiotaajuusenergialla lämpöä, joka polttaa suonen kiinni. Umpeutunut suoni kuihtuu itsestään pois. Mekanokemiallinen ablaatio on uusi hoitomuoto, joka yhdistää perinteisen vaahtohoidon suonen seinämän tuhoamiseen.

Ainoana hoitona ei aiemmin suosittua vaahtoa juuri enää käytetä, sillä sen pitkäaikaistulokset ovat heikkoja päärungon hoidossa. Vaahto soveltuu kuitenkin päärungon hoidon ohessa tehtävään rungon sivuhaarojen hoitoon. Pienet sivuhaarat voidaan poistaa myös pistoreikien kautta koukkuamismenetelmällä. Kohjujen poisto yksityisellä lääkäriasemalla maksaa menetelmästä riippuen 600–2 500 e/jalka.

tukisukat5. Kuinka pian jalat ovat kunnossa toimenpiteen jälkeen?

Työkunnossa suonikohjutoimenpiteen jälkeen on parissa päivässä, mutta säärten siistiytymiseen menee enemmän aikaa. Noin kolmen kuukauden kuluttua jaloissa ei pitäisi olla enää näkyviä jälkiä. Lopputulokseen voi vaikuttaa jonkin verran itse käyttämällä toipumisaikana tukisukkaa viikosta kahteen. Sukka vähentää leikkauksen jälkeen tulevia verenpurkaumia ja estää niiden leviämistä. Ohjeet hoitosukan hankintaan saa lääkäriltä samassa yhteydessä, kun sopii hänen kanssaan toimenpiteestä. Hoitosukkia myydään terveydenhuoltoalan erikoisliikkeissä.

6. Onko toimenpiteillä elinikäinen takuu?

Suonikohjuja voi tulla toimenpiteen jälkeenkin, mutta eri kohtaan kuin ensimmäisellä kertaa. Eikä syy niiden paluuseen ole välttämättä menetelmässä, sillä taipumus suonikohjuihin ei häviä. Ne tulevat takaisin noin 10–30 prosentille hoidetuista. Taipumus suonikohjuihin kulkee perimässä, varsinkin miehen puoleisessa suvussa. Ikä, naissukupuoli, raskaudet ja ylipaino altistavat suonikohjuille, mutta niitä voi tulla hoikille, nuorille miehillekin.

7. Voiko suonikohjujen uusiutumista estää?

Suonikohjuja ei voi estää, mutta laskimoiden vajaatoimintaan ja kohjujen oireisiin voi vaikuttaa liikkumalla. Jotta laskimoveri pumppautuu oikeaan suuntaan, tarvitaan toimivaa pohjelihaspumppua.

Vähäinen liikkuminen ja nilkkanivelen huono liikkuvuus haittaavat pohjelihaspumpun toimintaa. Nilkkanivelen liikelaajuutta voi parantaa ojennus-koukistusliikkeillä. Älä laahaa jalkoja, vaan anna askeleen rullata, jolloin rullaus päättyy varvastyöntöön. Pue ainakin pitkille lennoille lentosukat. Painon pito kurissa ehkäisee oireita. Ylipaino kohottaa vatsaontelon painetta, joka haittaa verenvirtausta laskimoissa.

Liikunta auttaa suonikohjujen ehkäisyssä

Asiantuntijana verisuonikirurgi, lääketieteen tohtori Karoliina Halmesmäki, HYKS

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 8/2017.

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Milloin luomesta pitää huolestua? Näin tunnistat ihosyövän – katso kuvat ja lue oireet

Pelkäätkö, että mammografia sattuu? 9 faktaa, jotka helpottavat pelkoasi

Rasvamaksa voi uhata jopa normaalipainoista – ehkäise ja hoida kansantautia näin

Kahvi onkin terveyspommi! Se ehkäisee dementiaa, nostaa kipukynnystä ja on tärkeä antioksidantin lähde

Ortopedi vastaa: 8 kysymystä jalan asentovirheistä

Avainsanat

Keskustelu

Olen käynyt Suomessa Terveystalossa vaahtoruiskutuksessa ja laseroinnissa. Toimenpiteen jälkeen kuitenkin seuraavat kohjut olivat taas näkyvissä. Nyt kävin Virossa EVC klinikalla. Olen tyytyväinen hoitoon ja hintaan.

Kommentoi juttua: Kiusaavatko suonikohjut? Niiden hoito on helppoa – näin neuvoo asiantuntija

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X