Hyvinvointi

Kiusaavatko vaihdevuosioireet? Asiantuntija neuvoo tehokkaan hoidon

Vaihdevuodet aiheuttavat mitä moninaisimpia oireita, joista moni nainen tunnistaa etenkin kuumat aallot ja muut univaikeudet. Jos oireet hankaloittavat elämää, apua on onneksi saatavilla.

Vaihdevuosioireet ovat moninaiset, sillä vaihdevuosien aikana naissukuhormoni estrogeenin määrä kehossa vähenee. Noin 75 prosenttia naisista kärsii vaihdevuosien aikaan kuumista aalloista. Myös erilaiset mielialan vaihtelut ovat yleisiä, samoin unettomuus, johon ei aina liity kuumia aaltoja.

Lue myös: Kun kuukautiset loppuvat jo kolmekymppisenä – tunnista varhaiset vaihdevuodet

Muita yleisesti esiintyviä oireita ovat rytmihäiriöt, ahdistuneisuus, itsetunnon puute, muistivaikeudet, libidon madaltuminen eli seksihalujen väheneminen, keskivartalon pyöristyminen ja lihas- ja nivelkivut, joita ei välttämättä osata yhdistää vaihdevuosiin.

Vaihdevuosioireet helpottuvat hormonikorvaushoidolla

Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri, ylilääkäri Sari Ahonkallio Oulun Terveystalosta kertoo, että oireista ei tarvitse kärsiä yksin.

”Estrogeenikorvaushoito auttaa yleensä vaihdevuosioireisiin tehokkaasti. Hoito pyritään aloittamaan vasta, kun kuukautiset ovat loppuneet, mutta joskus oireet ovat niin vaikeat, että hoito pitää aloittaa jo aiemmin.”

Vaihdevuosioireet voivat hankaloittaa elämää.

Hormonikorvaushoitoon liittyy oireiden hillitsemisen lisäksi toinenkin etu. Estrogeeni suojaa naisia sydän- ja verisuonitaudeilta, mutta menopaussin jälkeen tautien riski kasvaa samalle tasolle miesten kanssa. Jos estrogeenikorvaushoito aloitetaan heti menopaussin jälkeen, riski on pienempi kuin ilman hormonikorvaushoitoa.

”Jos hormonikorvaushoito aloitetaankin vasta kymmenen vuotta menopaussin jälkeen, sydäntautien riski kasvaa, sillä verisuonissa on jo muutoksia.”

Korvaushoito on tehokas, muttei riskitön apu

Estrogeenikorvaushoito ei ole täysin riskitön, sillä se kasvattaa rintasyöpäriskiä. Tämä tarkoittaa sitä, että tuhatta naista kohden korvaushoito lisää noin kahdeksan ylimääräistä rintasyöpätapausta kymmenen hormonikorvaushoitovuoden aikana. Lisäksi korvaushoito lisää veritulpan riskiä, jos muut riskitekijät ovat koholla.

”Rintasyöpäriski on kuitenkin suhteellisen pieni. Ylipaino ja alkoholinkäyttö kasvattavat riskiä enemmän. Riski ei myöskään lisäänny lainkaan, jos kohtu on poistettu, jolloin voidaan käyttää pelkkää estrogeenia tai jos hoito kestää alle viisi vuotta.”

Kenties riskien pelossa moni nainen turvautuu Ahonkallion mukaan ensin luontaistuotteisiin, joiden hyödyistä ei kuitenkaan ole tutkimusten valossa paljon näyttöä. Estrogeenikorvaushoitoon turvaudutaan usein ikään kuin viimeisenä oljenkortena silloin, kun muut keinot eivät ole tepsineet.

”Hormonikorvaushoidon sivuvaikutukset ovat yleensä hyvin vähäisiä, sillä hoidon hyöty on suurempi kuin mahdollinen sivuvaikutus.”

”Jos annos on liian suuri, rinnoissa saattaa esiintyä arkuutta ja turvotusta. Suun kautta otettu estrogeeni voi aiheuttaa turvotusta myös muualla, samoin painonnousua. Silloin voidaan valita ihon kautta otettava estrogeeni.”

Vaihdevuosioireet voivat hankaloittaa elämää.

Myös hoitoon kuuluva keltarauhashormoni voi aiheuttaa oireita, kuten ärtyneisyyttä tai päänsärkyä.

”Sopiva yhdistelmä ei aina löydy heti, mutta keltarauhastyyppejä on monenlaisia eli useimmiten kokeilujen kautta löytyy sopiva yhdistelmä.”

Hormonikorvaushoito ei sovi kaikille

Aivan kaikille hormonikorvaushoito ei sovi. Hoitoa ei voida aloittaa, jos nainen on sairastanut rinta- tai kohtusyövän, hänellä on ollut laskimoveritulppa, sydäntauti tai vaikea maksasairaus. Myös jos naisella on esiintynyt poikkeavaa kohtuverenvuotoa, vuodon syy täytyy ennen hoitoa selvittää.

Jos estrogeenihoito ei käy, liikunta ja ruokavalio voivat tuoda apua oireisiin. Niiden teho perustuu mahdollisesti siihen, että elintapojen parantuessa kokonaisterveydentila kohenee. Yksi saa apua raskaasta liikunnasta, kun taas toinen kokee esimerkiksi joogan tai mindfulness-lajit hyödyllisiksi.

Elintapoihin onkin hyvä kiinnittää huomiota, sillä tupakointi ja ylipaino pahentavat vaihdevuosioireita. Stressi puolestaan pahentaa mielialaoireita, joita hoidetaan joskus mielialalääkkeillä. Mielialalääkkeistä voi olla apua myös kuumiin aaltoihin.

Vaihdevuosioireet helpottavat yleensä ajan myötä. Oireet jatkuvat keskimäärin 2–7 vuotta, joskin joillain naisilla esiintyy oireita vielä 70-vuotiainakin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiusaavatko vaihdevuosioireet? Asiantuntija neuvoo tehokkaan hoidon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.