Hyvinvointi

Halipula voi jättää kipeät jäljet – asiantuntija uskoo, että koronavuodet aiheuttavat ihmisille sotatrauman kaltaisen tunnemuiston

Halaamisella on monia terveysvaikutuksia, ja tunto onkin yksi ihmisen tärkeimmistä aisteista. Turvallisen ja rakastavan kosketuksen puute voi jättää pitkät jäljet elämään.

Yksi ihmisen aisteista on ylitse muiden: nimittäin kosketus, tuntoaisti.

”Kosketuksen avulla me luomme siteen ympäröivään maailmaan ja muihin ihmisiin. Pieni lapsi voi ehkä selviytyä hyvin ilman muita aistejaan, mutta ei ilman kosketusaistia”, antropologi Taina Kinnunen toteaa.

Kinnunen on tutkinut koskettamisen kulttuuria ja kosketetuksi tulemisen kokemuksia Suomessa. Fyysinen läheisyys on suomalaisille yllättävän tärkeää.

”Jos lapsuudessa ei ole kosketettu rakastavasti ja pidetty hyvänä, kosketuksen kaipuu saattaa kummitella kehossa vielä aikuisenakin.”

Myös vanhalla ja hauraalla ihmisellä voi olla kosketuksen tarve ja halipula. Kinnusen mieleen on jäänyt erityisesti eräs iäkäs mies, jonka ainoa toive oli, että joku halaisi häntä edes kerran ennen hänen kuolemaansa.

Lue myös: Rosen-terapia hoitaa kosketuksella ja puheella: kokonaisvaltainen hoito voi nostaa esiin muistoja ja tukahdutettuja tunteita

Kosketus väheni koronan myötä

”Elämässä on kaksi erityistä hetkeä, kun ihminen on hauras ja tarvitsee läheisensä kosketusta: heti syntymän jälkeen ja kuoleman hetkellä. Koronatilanteen vuoksi moni ihminen on joutunut kuolemaan yksin sairaalassa, ilman läheisen kosketusta”, Kinnunen sanoo.

Poikkeusolojen aikaan kosketuksen merkitys on korostunut entisestään. Ihmiset ovat paenneet tautitilannetta luontoon. Puun kaarnan silittäminen tai koiran lämmin kylki ovat muuttuneet tärkeämmiksi koskettamisen kokemuksiksi kuin ehkä koskaan aikaisemmin.

Kinnunen uskoo, että koronavuodet jättävät ihmisiin sotatrauman kaltaisen tunnemuiston.

”Kannattaa miettiä, keillä omassa lähipiirissä on elämässään paljon läheisyyttä ja kosketusta ja ketkä elävät kosketuksen puolesta köyhyydessä.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 3/2022.

Lue myös Anna.fi: Halataanko sinua tarpeeksi? Halauksen 10 konkreettista terveyshyötyä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Halipula voi jättää kipeät jäljet – asiantuntija uskoo, että koronavuodet aiheuttavat ihmisille sotatrauman kaltaisen tunnemuiston

Sinun täytyy kommentoidaksesi.