kuiva suu helpottaa, kun juo vettä
Hyvinvointi

Mikä avuksi, kun suu kuivuu? Hammaslääkäri listaa keinot, jotka tuovat helpotuksen

Kuiva suu on ikävä vaiva, jota voidaan onneksi helpottaa kotikonstein. Tavallisesti suun kuivuminen johtuu ikääntymisestä tai lääkkeistä, mutta joskus taustalla voi olla sairaus.

Suun kuivuminen on ikävä, mutta varsin yleinen vaiva. Kuiva suu voi hankaloittaa syömistä ja puhumista. Lisäksi suun kuivuus saattaa aiheuttaa palan tunnetta kurkussa, suun limakalvojen ja kielen aristusta, polttelua, kirvelyä ja pistävää tunnetta suussa, pahanhajuista hengitystä sekä muutoksia makuaistissa. Tyypillinen muutos makuaistissa on hieman metallinen maku suussa.

”Suun kuivuus heijastuu yleensä myös hampaiden kuntoon. Se saattaa aiheuttaa hyvinkin nopeaa reikiintymistä, mikä johtuu syljen suojavaikutuksen häviämisestä”, vastaava hammaslääkäri Olli Nurmi Mehiläisestä listaa.

Kun suu kuivuu, syljen koostumus voi tuntua erilaiselta, sitkeämmältä ja vaahtoavalta. Lisäksi huulet ja suupielet voivat rohtua helpommin.

Mistä suun kuivuminen johtuu? Joskus taustalla voi olla piilevä sairaus

Suun kuivuudesta kärsivä on tyypillisesti ikääntynyt henkilö, jolla on mahdollisesti useampia lääkityksiä käytössään.

Ikääntyminen aiheuttaa suun kuivumista, koska ikä heikentää pienten sylkirauhasten toimintaa. Ikääntyneet kärsivät ylipäänsä elimistön kuivumisesta, koska janon tunteeseen reagointi voi iän myötä heikentyä.

”Suun kuivuus on naisilla huomattavasti yleisempi oire, mikä johtuu vaihdevuosien aiheuttamista hormonaalisista muutoksista. Suussa ja sylkirauhasissa on estrogeenireseptoreita, jotka reagoivat menopaussiin”, Nurmi tietää.

Lääkitys on yksi merkittävimpiä tekijöitä suun kuivumiselle. Etenkin verenpaine- ja nesteenpoisto-, mieliala-, psoriasis-, akne-, allergia-, diabeteslääkkeet sekä Parkinsonin tautiin käytettävät lääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksena suun kuivuutta.

Kuiva suu voi olla myös jonkin sairauden oire. Esimerkiksi diabetes, Parkinsonin tauti, nivelreuma, reumatauteihin luettava Sjögrenin syndrooma ja anoreksia aiheuttavat suun kuivuutta. Myös suun tai kaulan alueen säde- ja syöpähoidot saattavat aiheuttaa vahinkoa sylkirauhasille, mikä voi johtaa merkittävään syljen erityksen vähentymiseen.

Yöllisestä suun kuivuudesta kärsivät etenkin kuorsaajat. He hengittävät jatkuvasti suun kautta, mikä kuivattaa limakalvoja.

”Suu kuivuu muutenkin helpommin öisin, koska syljen eritys vähenee silloin. Syljen eritys on runsaimmillaan iltapäivisin ja niukimmillaan öisin. Ihmiset, jotka hengittävät pääsääntöisesti suun kautta, kärsivät helpommin kuivan suun tunteesta. Myös liian kuiva huoneilma esimerkiksi talvisin kuivattaa suuta helposti”, Nurmi toteaa.

Lue myös: Moni unohtaa hoitaa ikeniään, ja se vaarantaa koko terveyden – lääkäri kertoo, miten ikeniä pitäisi hoitaa

Milloin kuivan suun vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin?

Suun kuivumisen vuoksi kannattaa hakeutua lääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolle, jos oireet haittaavat syömistä, puhumista ja nukkumista tai aiheuttavat epämukavan olon.

”Monet hakeutuvat hammaslääkäriin limakalvojen polttelun, nopean reikiintymisen tai sen vuoksi, että hammasproteesien käyttäminen on vaikeutunut. Hammaslääkärissä pohditaan vaivan syytä ja mietitään, mitä sille on tehtävissä. Samalla arvioidaan mahdollisuuksia itsehoitoon tai mahdollista lääkityksen tarvetta.”

Nurmi suosittelee hakeutumaan suhteellisen matalalla kynnyksellä hammaslääkärin vastaanotolle.

”Syljen puute lisää suun tulehdusten riskiä. Suun terveys taas on suoraan yhteydessä yleisterveyteen, jolloin kaikkien muidenkin infektioperäisten sairauksien riski lisääntyy. Hammaslääkäreiden näkökulmasta selvin seuraus on hampaiden reikiintyminen eli hammaskarieksen runsas lisääntyminen, kun syljen suojaava vaikutus häviää suun kuivumisen vuoksi”, Nurmi kertoo.

Erilaiset suutulehdukset ovat suun kuivuudesta kärsivillä aggressiivisempia kuin muilla. Myös suun limakalvojen tulehdukset, sieni-infektiot ja proteesien aiheuttamat tulehdukset ovat selvästi yleisempiä, jos kuiva suu vaivaa.

Syöminen muuttuu hankalaksi silloin, jos syljen eritys on kovin vähäistä. Tällöin ongelmaksi voi muodostua ravinnon yksipuolistuminen ja turhan pehmeän ja hiilihydraattipainotteisen ravinnon suosiminen.

”Etenkin ikääntyneillä ihmisillä proteiinin saanti voi jäädä liian vähäiseksi, koska syöminen ja pureskelu on hankalaa. Sylkeä erittyy normaalisti litrasta puoleentoista päivässä. Sylki vaikuttaa siten myös ruoansulatukseen, koska se ylläpitää ruoansulatuskanavan normaalia nestemäärää”, Nurmi toteaa.

kuiva suu helpottaa, kun juo vettä
Yksi keino hoitaa kuivaa suuta on huolehtia riittävästä nesteen juomisesta. Päivässä on syytä juoda 1,5–2 litraa nestettä, pääsääntöisesti vettä.

Miten kuiva suu hoidetaan?

Suun kuivuutta voidaan hoitaa kotikonstein, apteekin itsehoitotuotteilla tai reseptilääkkeillä. Myös imeskeltävät ksylitolituotteet ja pureskelua vaativa ruokavalio lisäävät syljen eritystä. Hyvästä nesteytyksestä kannattaa huolehtia. Päivässä on syytä juoda 1,5–2 litraa nestettä, pääsääntöisesti vettä.

”Apteekin itsehoitotuotteista kannattaa kokeilla limakalvoille levitettäviä, kostuttavia geelejä, hammastahnoja ja liuoksia. Kovin voimakkaan makuista tai runsaasti vaahtoavaa hammastahnaa ei kuitenkaan kannata valita, koska sellainen voi huuhtoa limakalvoilta pois suojaavan syljen”, Nurmi kertoo.

”Lisäksi kannattaa välttää alkoholipitoisia suuvesiä, koska ne kuivattavat suuta entisestään. Kotihoitokonstien klassikko on ruokaöljyn purskuttelu, joka on vanhan kansan kikka. Teelusikallinen ruokaöljyä limakalvoille kosteuttaa suuta ja nielua.”

Hammaslääkärin vastaanotolla kuivaa suuta lähdetään ensisijaisesti hoitamaan itsehoitotuotteilla ja kotikonsteilla.

”Vaivaan on olemassa myös reseptilääkitys, mutta se on tarkoitettu vaikea-asteiseen sylkirauhasten vajaatoimintaan. Se otetaan käyttöön esimerkiksi tilanteessa, jossa syljen tuotanto on lähes loppunut pään tai kaulan alueelle suuntautuneen syöpä- ja sädehoidon vuoksi. Lisäksi vaihdevuosista kärsivät naiset saavat kliinisen kokemuksen mukaan suun kuivuuteen apua hormonikorvaushoidosta.”

Mikä avuksi yölliseen suun kuivuuteen?

Yöllisestä suun kuivuudesta kärsivät heräilevät kuivuuden tunteeseen kesken yöunien.

”Jos suu kuivuu yöllä esimerkiksi kuorsaamisen takia, kannattaa huolehtia riittävästä nesteen saannista, eli varata vesilasi yöpöydälle. Hyvästä suuhygieniasta kannattaa myös pitää huolta, jotta karies tai suutulehdukset eivät pääsisi yön aikana etenemään suussa. Illalla on syytä välttää voimakkaan makuista hammastahnaa tai alkoholipitoista suuvettä, jotka kuivattavat suuta”, Nurmi neuvoo.

Kuivan suun oireilua voi myös ennaltaehkäistä. Jos taustalla on jokin yleissairaus, kuten reuma, diabetes, verenpainetauti tai Parkinsonin tauti, sairauden hyvä hoitotasapaino edesauttaa myös syljen eritystä. Jos suu kuivuu, kannattaa lääkitystä tasapainottaa yhdessä omalääkärin kanssa.

Hyvät suunhoitotottumukset suojaavat syljen erityksen vähentymisen haitoilta. Jatkuvaa napostelua kannattaa välttää, samoin alkoholia ja tupakointia, koska ne kuivattavat elimistöä.

”Kuivasta suusta kärsivillä on helposti kiusaus imeskellä jotakin makeaa ja napostella jatkuvasti syljen eritystä stimuloidakseen. Hiilihydraattipitoisten ruokien napostelua ja makeita juomia on kuitenkin syytä välttää, koska kuivasta suusta kärsivillä on jo valmiiksi lisääntynyt hampaiden reikiintymis- ja eroosioriski”, Nurmi muistuttaa.

Pahasta suun kuivuudesta kärsivien kannattaa käydä hammaslääkärin tarkastuksissa tiiviimmin.

”Puhdistuksessa ja tarkastuksessa saattaa olla perusteltua käydä kahdesta neljäänkin kertaan vuodessa. Suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla voidaan pohtia lisäfluorin tarvetta karieksen ehkäisyssä, fluorausta vastaanotolla tai fluoripitoisen suuveden, tablettien tai hammastahnan käyttöä.”

Lue myös Anna.fi: Kärsitkö suun ja silmien kuivumisesta? Kyse saattaa olla reumaperäisestä Sjögrenin oireyhtymästä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä avuksi, kun suu kuivuu? Hammaslääkäri listaa keinot, jotka tuovat helpotuksen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.