Terveys

Kuorsaus on kiusallinen vaiva – tästä se johtuu ja näin siitä pääsee eroon

Kun vierestä kuuluu krooh pyyh, ovat yöunet vaarassa sekä vieressä nukkujalla että kuorsaajalla itsellään. Yleistä vaivaa on helppo vähentää kotikonstein, mutta myös vierailu lääkärissä voi olla paikallaan.

Pyysimme kurkku- ja korvatautien erikoislääkäri Kimmo Salorantaa vastaamaan viiteen kysymykseen kuorsauksesta.

1. Mistä kuorsaus johtuu?

”Kuorsausääni syntyy, kun nielussa on ahdasta ja ilma saa pehmytkudokset värähtelemään. Ääni voi tulla myös kauempaa nielun seinämistä”, Kimmo Saloranta kertoo.

Nenällä ja nielulla on iso merkitys kuorsauksessa. Rakenteelliset asiat, mutta myös nenän tukkoisuus aiheuttavat kuorsausta.

Ylipaino saa ihmisen kuorsaamaan herkemmin. Illalla nautittu alkoholi rentouttaa lihaksia ja lisää kuorsausta. Samoin tupakointi tekee limakalvoille tulehdusreaktion, joka aiheuttaa kuorsausta.

Myös rauhoittavat lääkkeet ja unilääkkeet voivat altistaa kuorsaukselle.

2. Ketkä kuorsaavat?

Kuorsaaminen on hyvin yleistä. Noin 10–30 prosentin aikuisväestöstä arvellaan kuorsaavan. Naisten hieman vähemmän kuin miesten.

Kuorsaaminen lisääntyy iän myötä, kun kudokset veltostuvat. Saloranta arvelee, että yli 60-vuotiaista noin puolet kuorsaavat.

Kuorsaava puoliso häiritsee nukkumista.

Myös lapset kuorsaavat.

”Lapsilla kyseessä on yleensä risaperäinen ongelma eli isot kitarisat tai nielurisat aiheuttavat kuorsauksen”, Saloranta sanoo.

3. Onnistuuko kuorsauksen hoito kotikonstein?

Kuorsaus liittyy usein selinmakuuasentoon. Vanha kikka onkin ommella yöpaitaan tennispallolle paikka. Kuorsaaja voi kokeilla myös tyynyjä, jotka kiinnitetään vyöllä selkään ja joiden tarkoitus on estää selinmakuuasento.

Kuivaa nenää voi kostuttaa ja huuhdella nenäkannulla. Sierainlevittimet tai nenäliuskat auttavat sierainaukkoja pysymään auki, jolloin nenähengitys paranee. Nenäsumutteet voivat auttaa, mutta Salorannan mukaan niiden teho on pieni.

”Kaikkein paras hoitokeino kuorsaukseen on painonhallinta. Ei päästetä painoa nousemaan tai jos on ylipainoa, niin laihdutetaan”, Saloranta toteaa.

Myös tupakoinnin ja illalla nautittu alkoholin lopettaminen auttavat.

Hoikan ihmisen kuorsaus johtuu yleensä anatomiasta. Esimerkiksi alaleuka voi olla pieni, jolloin kieli työntyy taakse nieluun, mikä aiheuttaa helposti kuorsausta. Lääkärin kautta saatava, hampaisiin kiinnitettävä purentakisko vetää alaleukaa eteenpäin, jolloin nielu pysyy väljempänä ja ilmavirtaus kulkee paremmin.

4. Voiko kuorsaus olla vaarallista?

”Ei ole suurta syytä lähteä tutkimuksiin, jos kuorsaajan unenlaatu on hyvä eikä hän häiritse ympäristöään”, Saloranta sanoo.

Kuorsauksen aiheuttamat parisuhdeongelmat tai huonosti nukutut yöt voivat puolestaan olla hyvä syy käydä lääkärissä.

Unihäiriöiden löytymisen riski on kuitenkin pieni, jos kuorsaaja on normaalipainoinen eikä hänellä ole nukkuessaan hengityskatkoksia. Paino ei kerro aina kaikkea, sillä hoikallakin voi olla uniapnea.

Tutkimuksiin kannattaa ehdottomasti mennä, jos kolesteroli, verenpaine tai veren sokeri on koholla ja hengitys katkeilee unen aikana tai jos kuorsaus on kovaäänistä ja asennosta riippumatonta.

5. Onko kuorsaus merkki uniapneasta?

Uniapneassa hengitys salpaantuu unen aikana, jolloin happipitoisuus laskee ja hiilidioksidipaine nousee veressä. Hengityskeskus hälyttää elimistön hengittämään eli ihminen havahtuu pinnallisempaan uneen, jolloin henki taas kulkee.

”Uniapneassa hengitys salpautuu, kuorsauksessa salpaantumista ei välttämättä esiinny”, Saloranta sanoo.

Osalle kuorsaajista kuorsaus on vain ääniongelma, joka häiritsee sosiaalisesti. Moni kuorsaaja kärsii kuitenkin jonkinasteisesta unihäiriöstä eikä unenlaatu ole hyvä. Huonon unenlaadun tunnistaa muun muassa päiväväsymyksestä, keskittymiskyvyttömyydestä ja muistihäiriöistä.

Lääkäriltä voi hakea lähetteen unirekisteröintiin, joka mittaa onko unen aikana riittämättömiä hengitysvaiheita.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuorsaus on kiusallinen vaiva – tästä se johtuu ja näin siitä pääsee eroon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.