Hyvinvointi

Kun aikuinen pureskelee kynsiään, syynä on yleensä stressi – terapeutti kertoo, miten tavasta voi päästä eroon

Tutkimusten mukaan kolmasosa lapsista puree kynsiään, teini-ikäisistä melkein puolet, mutta aikuisista hyvin harva. Psykoterapeutti kertoo, miten kynsien pureskelusta voi päästä eroon.

Kynsien pureskelu liittyy tavallisesti stressin lieventämiseen.

”Se on kuin omaehtoista toimintaterapiaa, joka tuo helpotusta, turvallisuuden tunnetta ja rauhoittumista”, psykoterapeutti Mikael Saarinen sanoo.

Kynsien pureskelussa voi nähdä aste-eroja. On hyvä erottaa toisistaan tavaksi jäänyt kynsien pureminen pakko-oireisesta pureskelusta, jota jatketaan, vaikka se uhkaisi terveyttä tulehduttamalla kynsivallit ja aiheuttamalla kipua.

”Mitään kaikille sopivaa helpoa selitystä ei tähänkään vaivaan ole.”

Lue myös: Jo 5 minuutin hengitysharjoitus voi lievittää stressiä ja alakuloisuutta – katso vinkit harjoitukseen

Kynsien pureskelu voi juontua kriisistä

Tutkimusten mukaan kolmasosa lapsista puree kynsiään, teini-ikäisistä melkein puolet, mutta aikuisista hyvin harva.

Tapa on voinut alkaa lapsuudessa esimerkiksi siitä, että tutista vieroittautuminen on ollut traumaattista. Kynsien pureskelu on ikään kuin tullut korvaamaan tutin tuoman turvan ja helpotuksen ja jäänyt sittemmin tavaksi.

Kynsien pureskelu voi olla addiktion kaltaista, jos siihen liittyy korostunutta mielihyvää sen aiheuttamasta kivusta ja esteettistä haitasta huolimatta.

Lue myös Anna.fi: Kun tiedät kynsien pureskelun haitat, voit löytää motivaation lopetukseen

”Nautinto voi olla vähän saman tyylistä kuin ruven raapiminen. Siinäkään ei ole järkeä, mutta se tuottaa ristiriitaista mielihyvää”, Saarinen sanoo.

Hänen mukaansa ei voida osoittaa mitään persoonallisuus- tai temperamenttityyppiä, jolle kynsien pureskelu jäisi helpommin päälle.

Tapaa palautuu ennemmin johonkin vaikeaan tilanteeseen tai kriisiin, jota lapsi ei ole pystynyt rauhoittamaan muulla tavalla kuin purkamalla se toimintaan eli tässä tapauksessa kynsien pureskeluun.

Lue myös: Keltaiset kynnet tai mustia viivoja? Kynsien muutokset voivat paljastaa jopa syövän

Näin pääset eroon kynsien pureskelusta

Kynsien pureskelusta voi päästä aikuisena eroon. Yksi vaihtoehto on käyttäytymisterapia, jolloin tavasta opetellaan pois systemaattisella harjoittelulla. Tähän perustuu esimerkiksi pahanmakuisen kynsilakan käyttö tavasta poisopettelussa.

Toinen vaihtoehto juuria ikävä tottumus on se, että pysähtyy erittelemään tunteitaan ja ajatuksiaan: missä tilanteissa syön kynsiä, mitä ajatuksia ja tunteita herää, kun tulee tarve pureskella niitä?

Silloin kun kynsien pureskelu on keino purkaa jännitystä tai levottomuutta, tilalle voi Saarisen mukaan opetella uusia myönteisempiä tapoja.

”Voi laittaa käden rinnan päälle ja hengittää rauhallisesti ja sitä kautta vastustaa mielitekoa. Se voi olla aluksi vaikeaa, mutta kun tämän oppii, levottomuus vähenee.”

Toisaalta Saarisen mielestä kannattaa muistaa, että kynsien pureskelu ei yleensä ole kovin vakava ongelma. Näin korona-aikana sen pulmallisuus on tietenkin korostunut.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun aikuinen pureskelee kynsiään, syynä on yleensä stressi – terapeutti kertoo, miten tavasta voi päästä eroon

Kaikki pois vaan

Kynnet tälläkin hetkellä juurta myöten syötynä, ei muuten mitään pakko-oireista tms. käytöstä. Syynä nimenomaan stressi. Toisaalta on kyllä kätevää kun kynsien kunnosta voi tarkistaa miten lähellä buroutia mennään.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.