Hyvinvointi

Lievä virtsatietulehdus voi helpottua koivunlehdillä

Koivun puhdistavasta ja parantavasta vaikutuksesta on tiedetty jo kauan. Saunanlauteilla on elvytetty verenkiertoa ja lievitetty kipuja koivunvihdoilla vuosisatojen ajan. Vihtomisen lisäksi koivua voi hyödyntää myös muilla tavoilla.

Koivunvihdoilla on elvytetty verenkiertoa, lievitetty lihas- ja nivelkipuja sekä parannettu vastustuskykyä saunan löylyissä jo vuosisatojen ajan. Koivunlehdissä on saponiineja, jotka ne toimivat myös mietona saippuana. Ne puhdistavat iholta lian ja poistavat kuolleen ihosolukon. Lisäksi lehtien eteerinen öljy ehkäisee tulehdusta ja lievittää kipuja. Virtsatietulehduksen hoito koivunlehdillä voi toimia joidenkin kohdalla.

Lue myös: Ota talteen koivunlehtijuoman resepti!

Koivun elimistöä puhdistavaa ja hoitavaa vaikutusta voidaan hyödyntää vihtomisen lisäksi monella muullakin tavalla. Koivunlehdet sopivat hyvin salaatteihin, leivälle, ruokien pinnalle ja yrttijuomiin. Lehtiä voi pakastaa sellaisenaan tai silputtuna. Kuivatuista koivunlehdistä voidaan valmistaa teetä, tinktuuraa eli kuivatun tai tuoreen kasvin alkoholiuutetta, maustesuolaa sekä huuhdevettä tai keitettä hiusten ja päänahan hoitoon.

”Koivunlehdet voivat estää hiustenlähtöä, poistaa hilsettä, vahvistaa päänahkaa ja tehdä hiukset pehmeiksi ja kiiltäviksi. Hyväntuoksuinen koivunlehtikylpy puolestaan auttaa joidenkin reumaattisiin vaivoihin ja jalkahikeen”, kertoo kasvitieteilijä Sinikka Piippo.

Virtsatietulehduksen hoito koivunlehdillä voi onnistua, jos tulehdus on lievä ja hoito aloitetaan hyvissä ajoin

Koivunlehdissä on runsaasti C-vitamiinia, B2- ja B3-vitamiineja, fenoleja ja hoitavia öljyjä. Ne ovat tehokas hoito hengitystietulehduksiin ja kuumeeseen. Koivunlehdet parantavat immuunipuolustusta ja ehkäisevät tulehduksia.

Koivu lisää virtsaneritystä, joten sillä on myös munuaisten toimintaa vahvistava vaikutus.

”Puhdistavan vaikutuksensa ansiosta se parantaa kihtiä, niveltulehduksia ja virtsatievaivoja. Lievän virtsatietulehduksen parantaminen saattaa olla mahdollista ilman antibiootteja, mikäli tulehduksen alkuvaiheessa aletaan käyttää koivunlehtiteetä”, Piippo kertoo.

Lue myös: Tee itse vihta – ota vastan teko-ohje talteen!

juoma koivunlehdistä

Koivusta voi käyttää myös tuhkan, mahlan, tervan ja kaarnan

Koivua keräävän kannattaa muistaa, että koivunoksia ei saa katkoa elävistä puista. Oksien keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Omalta maalta oksia voi sen sijaan kerätä huoletta.

– Koivuista voi juoksuttaa mahlaa keväällä ennen kuin lehdet puhkeavat. Myös mahlanottoon tarvitaan lupa maanomistajalta.

Puhdasta koivun tuhkaa on käytetty Suomessa jo pitkään parantamaan immuniteettia. Hivenaineita sisältäviä koivuntuhkauutteita myydään luontaistuotekaupoissa.

Kivennäis- ja hivenaineita sisältävää koivun mahlaa on myös käytetty lääkeaineena jo vuosisatoja.

– Mahlan avulla on lievitetty nivel- ja reumavaivoja. Sen on todettu virkistävän munuaisten toimintaa ja auttavan mahdollisesti koivunsiitepölyallergiaan. Mahlaa voi käyttää esimerkiksi janojuomana, teessä ja leivonnassa, Piippo toteaa.

Koivun kaarnassa puolestaan on runsaasti antioksidantteja. Kaarnalla on samanlainen vaikutus kuin koivussa kasvavalla pakurikäävällä, jota on pitkään pidetty luonnon ihmerohtona. Koivuntuohesta valmistetulla tervalla voidaan hoitaa erilaisia ihovaivoja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lievä virtsatietulehdus voi helpottua koivunlehdillä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.