Liikunta

Älä luovuta ennen kuin olet kokeillut näitä! 9 vinkkiä motivaation ylläpitämiseksi

Varaudu jo etukäteen hetkiin, kun kotisohva houkuttelee lenkkipolkua tai kuntosalia enemmän. Näin pidät liikuntamotivaatiosta kiinni!

Olet aloittanut kuntoilun reippaasti. Uudenvuodenlupaus tai kauan kaipaamasi elämänmuutos on saanut sinut viimein lenkkipolulle.

Alkuinnostuksen jälkeen syystä tai toisesta into alkaa kuitenkin vähitellen hiipua ja sinun tulee liikuttua entistä harvemmin. Flunssa tai työkiireet voivat katkaista hyvin alkaneen liikuntaputken ja uudelleen aloittaminen tuntuu tahmealta.

Vaan ei enää! Listasimme keinoja liikuntamotivaation ylläpitämiseen.

9 tapaa pitää motivaatio yllä:

1. Tee itsellesi liikuntalukujärjestys

Suunnittele liikkuminen etukäteen. Merkitse kalenteriin esimerkiksi seuraavan kuukauden liikunnat. Samalla tulet tarkistaneeksi, ettei liikuntakertojen päälle osu muita menoja tai esteitä.

2. Ole rehellinen itsellesi

Mieti, miksi halua liikkua. Haluatko laihtua tai nostaa kuntoasi? Onko tavoitteenasi jokin tietty tapahtuma, kuten puolimaraton, vai haluatko vain voida paremmin. Pidä tavoite mielessäsi, kun liikkuminen ei huvita.

Motivaatio saa sinut kuntosalille.

3. Pidä kirjaa harjoittelusta

Harjoituspäiväkirjan avulla seuraat edistymistäsi. Suoritetut liikunnat antavat hyvän mielen ja saat lisää intoa jatkaa kuntoilua.

4. Ota ystävä mukaan

Kuntoilun aloittaminen ja tavan ylläpitäminen on helpompaa yhdessä. Houkuttele ystävä, perheenjäsen tai työkaveri mukaasi urheilun pariin. Toisen kanssa sovittuja liikuntakertoja ei tule jätettyä väliin yhtä helposti ja ystäväsi voi kannustaa jatkamaan ja jaksamaan, kun oma motivaatiosi horjuu.

5. Aseta itsellesi realistiset tavoitteet

Aseta itsellesi etenkin alussa maltilliset tavoitteet. Kuntoilutahti ei saa olla liian tiivis, jottet väsy ja kyllästy ja hyvin alkanut elämäntapamuutos katkeaa. Pidät huolta levosta, kun merkitset kalenteriin liikuntakertojen lisäksi myös lepopäivät.

Muista, että laihduttaminen vaatii myös ruokailutottumusten muutosta. Yksin liikuntaa lisäämällä kiloista on vaikea päästä eroon.

6. Palkitse itseäsi tavoitteiden saavuttamisesta

Palkinto voi olla esimerkiksi uudet lenkkitossut tai sykemittari tai käynti hierojalla tai kosmetologilla.

sykemittari

7. Muuta asennetta

Oli syysi liikkua sitten mikä tahansa ja tavoitteesi millaiset tahansa, muista että liikunta piristää, vähentää stressiä, antaa energiaa ja kuluttaa kaloreita. Motivaatio ei lopahda yhtä helposti, jos mietit kaikkia liikunnan tuomia hyötyjä etkä keskity vain pariin kiloon, jotka haluaisit pudottaa.

8. Valitse liikkumiselle sopiva ajankohta

Valitse liikkumiselle ajankohta, joka sopii arkeesi ja rytmiisi. Onnistuisiko kuntoilu esimerkiksi jo aamulla ennen töihin menoa, jos töiden jälkeen aika ei tahdo riittää? Tai voisitko taittaa työmatkat kävellen tai pyörällä, jolloin saat tehokasta hyötyliikuntaa?

9. Tee liikkumisesta rutiini

Liiku säännöllisesti.  Jos  rullaat jumppamaton heti lattialle kotiin tultuasi tai koukkaat työpäivän jälkeen kotiin uimahallin kautta, tulee tavasta ennen pitkää rutiini, etkä joudu kamppailemaan liikkeellelähdön kanssa.

Nainen jumppaa kotona.

Lähde: Kodin hyvä arki – Arjen taitoja ja hyvää elämää (Otavamedia)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älä luovuta ennen kuin olet kokeillut näitä! 9 vinkkiä motivaation ylläpitämiseksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.