Aamulenkki tyhjällä vatsalla – laihduttaako se? Asiantuntija vastaa

Moni on kokeillut urheilua ennen aamiaista, toiveissa tehokkaampi kalorinkulutus. Kysyimme asiantuntijalta, kannattaako aamulenkki tyhjällä vatsalla.

Onko aamulenkki tyhjällä vatsalla hyvä idea? Laillistettu ravitsemusterapeutti (TtM) Sanni Massinen kertoo vastauksen.

Yön jäljiltä keho on vielä paasto­tilassa ja maksan hiilihydraattivarastot pienet. Jos liikkuu tällöin tyhjällä vat­salla ja matalalla teholla, keho käyttää energiakseen enemmän rasvaa.

Tämän takia ei kuitenkaan kannata jättää aamupalaa väliin, sillä ero energian­kulutuksessa on tällä tapaa hyvin pieni.

Lue myös: Kannattaako pätkäpaasto? 16/8-paastossa ollaan syömättä osa päivästä

Aamulenkki tyhjällä vatsalla: Mitä söit edellisenä päivänä?

Jaksamisen kannalta edellisen päivän syöminen vaikuttaa liikkumiseen eniten. Jos aikoo aloittaa ­aamun liikkumalla, edellisenä iltana kannattaa nauttia hiilihydraattipitoinen iltapala, tai sitten pitää herätä ajoissa. Puoli tuntia ennen liikkumista syöty ruoka ei tuo vielä kauheasti ener­giaa suoritukseen.

Tyhjällä vatsalla liikkuminen on tottumis- ja tykkäämiskysymys. ­Kova treenikin kulkee tyh­jällä vat­salla, jos totuttaa siihen ensin ­itseään parin viikon ajan.

Lue myös Annan juttu: Kannattaako juosta vai kävellä? 6 hyvää syytä vaihtaa juoksu kävelyyn

Vastaajana laillistettu ravitsemusterapeutti (TtM) Sanni Massinen

Avainsanat

Keskustelu

Ihan hyviä ohjeita, jos on ihan hiilihydraattien varassa elävä. Se on kuitenkin vähän sama kuin autolla ajelisi pelkällä varatankilla. Silloin on tietenkin parasta tankata illalla varatankki täyteen, jos aamulla pitää ajaa muualle kuin bensa-asemalle.
Ihmisen maksan ja lihasten glykogeenivarastot ovat nimittäin aika pienet ja ne loppuvat rasituksessa nopeaan. Jos sen sijaan palauttaa elimistön käyttämään ihan normaalisti myös rasvoja ja ketoaineita energian lähteenä, niin aamulinkki tai vaikka koko päivän työrupeama onnistuu hyvin ilman syömistäkin, jos vain juo riittävästi nestettä.

Aamun aloittaminen pelkällä vedellä, teellä tai kahvilla ilman mitään energiapitoista lisuketta on oivallinen tapa painon pudotukseen, jos sille on tarvetta.

Kommentoi juttua: Aamulenkki tyhjällä vatsalla – laihduttaako se? Asiantuntija vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X