Liikunta

Greippidieetti saattaa toimia – vältä kuitenkin runsasta greipin syöntiä, jos käytät tiettyjä lääkkeitä

Greippidieetillä syödään puolikas greippi tai lasillinen greippimehua jokaisen aterian yhteydessä, ja päivän energiamäärä rajataan 800 kilokaloriin. Nopeaan painonpudotukseen tähtäävä dieetti ei kaikille sovi. Runsas greipin nauttiminen voi olla jopa terveydelle haitallista, sillä greippi saattaa vahvistaa tai heikentää joidenkin lääkeaineiden imeytymistä.

Greippidieetti tarkoittaa sitä, että syödään puolikas greippi tai lasillinen greippimehua jokaisen aterian yhteydessä ja päivän energiamäärä rajataan 800 kilokaloriin.  Runsaaseen greipin syöntiin ja kaloreiden rajoittamiseen perustuva dieetti on noussut 1930-luvulta lähtien toistuvasti uudelleen suosioon.

Lue myös: Kannattaako pätkäpaasto? Uudessa julkkisten suosimassa dieetissä paastotaan osa päivästä

Mutta miksi dieetissä nautitaan juuri greippiä? Ravitsemusterapeutti Jan Verhon mielestä greipin voisi oikeastaan korvata millä tahansa muulla hedelmällä.

”Kaikilla hedelmillä on painoa pudottava vaikutus silloin, jos osa ravinnosta korvataan nauttimalla runsaasti jotain tiettyä hedelmää. Greippi ei lisää rasvan palamista mitenkään merkittävästi, vaikka väitetäänkin, että se sisältäisi rasvan palamista tehostavia yhdisteitä. Joidenkin kasviyhdisteiden vaikutus painoon on parhaassakin tapauksessa varsin pieni.”

Verhon mukaan pikadieetin teho perustuu puhtaasti siihen, että päivittäinen energiamäärä rajataan 800 kilokaloriin.

”Mikäli syödään 800 kaloria päivässä, sillä ei ole oikeastaan väliä mitä syödään, koska paino putoaa joka tapauksessa.” 

Greippidieetti: jatka enintään kaksi viikkoa

Greippidieetti toimii parhaiten silloin, kun halutaan nopeassa tahdissa pudottaa muutamia kiloja. Osaksi pysyvää painonhallintaa dieetti ei sovi, sillä päivittäinen energiamäärä jää sen verran niukaksi, että siitä ei saada riittävästi ravintoaineita.

”Dieettiä voi jatkaa korkeintaan kaksi viikkoa. Sen avulla saadaan kyllä painoa pudotettua, mutta vain osa pudotetuista kiloista on rasvaa. Samalla menetetään lihaskudosta, josta harva haluaa päästä eroon. Laihdutustulos on harvoin pysyvä, sillä monet saattavat dieetin jälkeen jopa syödä enemmän oltuaan pidempään energiavajeessa”, Verho muistuttaa.

Kovin suurta vahinkoa lyhytkestoisesta dieetistä ei ehdi seurata. Yhtä pitkään voi nimittäin vaikka paastota.

”Suurimpana huolena onkin varmasti nälän tunne, sillä 800 kaloriin ei kovin suuria annoksia mahdu. Ateriat on dieetin aikana pidettävä erittäin kevyinä. Pieniruokaiselle muutos ei välttämättä tunnu kovinkaan isolta. Nestevajetta voi kuitenkin muodostua, jos dieetin aikana ei nautita riittävästi nestettä.”

Vältä greippiä, jos käytät näitä lääkkeitä

Vaikka greippi ei varsinainen laihdutushedelmä olekaan, sillä on terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Greippi sisältää merkittävän määrän C-vitamiinia ja kuitua, sekä jonkin verran monia B-vitamiineja, kalsiumia, magnesiumia ja antioksidantteja.

Kaikille greippi ei kuitenkaan sovi. Greippi aiheuttaa haitallisia yhteisvaikutuksia monien eri lääkkeiden kanssa, siksi lääkitystä käyttävien kannattaa aina kysyä lääkäriltä tai apteekista lääkkeen mahdollisista yhteisvaikutuksista ennen kuin syö runsaita määriä greippiä.

”Greipissä on yhdisteitä, jotka voivat vaikuttaa joidenkin lääkeaineiden toimintaan elimistössä”, Verho toteaa.

Greippi saattaa esimerkiksi vahvistaa joidenkin verenpainelääkkeiden vaikutusta ja lisätä lihasvaurioita kolesterolilääkkeen käyttäjillä. Greippi ei sovi mieliala-, uni- ja rytmihäiriölääkkeiden tai rauhoittavien bentsodiatsepiinien kanssa käytettäväksi.

Greipin sisältämät sitruunahappo ja sokeri voivat runsaasti nautittuna voimistaa hammaseroosiota eli hammaskiilteen liukenemista ja reikiintymistä. Herkkävatsaisille runsas päivittäinen greipin käyttö ei välttämättä sovi. Sitrushedelmät voivat aiheuttaa närästysoireita, joten helposti närästystä potevien ei kannata syödä greippiä kovin usein.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Greippidieetti saattaa toimia – vältä kuitenkin runsasta greipin syöntiä, jos käytät tiettyjä lääkkeitä

Lulu

Thyroxinin kanssa ei greippi sovi yhteen, vähentää lääkkeen tehoa.

Tuomas

Saan pahan närästyksen appelsiinistä ja myös appelsiinimehusta, mutta greippi ennemminkin rauhoittaa vatsaani. En olisi kokeilematta uskonut.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.