intuitiivinen syöminen

Intuitiivinen syöminen auttaa katkaisemaan laihdutuskierteen – syö kehoasi kuunnellen

Intuitiivinen syöminen tarkoittaa sallivaa syömistä nälän mukaan. Kehon kylläisyysviestit voivat kuitenkin olla sekaisin vuosien laihduttamisen jälkeen. Rento syöminen löytyy, kun suhtaudut siihen kokonaisvaltaisena elämäntapana, et pikadieettinä.

Laihdutuskierre, ahmiminen ja syömiseen liittyvät säännöt johtuvat usein siitä, että tuntuma intuitiiviseen syömiseen on kadonnut. Yksinkertaisimmillaan intuitiivinen syöminen tarkoittaa kehon viestien mukaan syömistä.

Lue myös: Lopeta laihduttaminen ja nauti jenkkakahvoistasi, aikuinen nainen!

Intuitiivisuus on myös sallimista

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg erittelee termiä tarkemmin Pöperöproffa-blogissaan. Kehon viestejä ovat esimerkiksi nälkä- ja kylläisyysviestit, joita laihduttaminen, syömishäiriöt ja tiukat säännöt voivat sotkea.

Kehon kuuntelemisen lisäksi Borg painottaa sallivuutta: itselleen on annettava lupa syödä. Intuitiivinen syöminen ei kuitenkaan tarkoita ahmimista tai sitä, että laihduttaminen olisi pannassa.

Intuitiivisesti syövä ihminen ravitsee kehoaan, kun se on nälkäinen. Hän tunnistaa kylläisyyden ja pystyy lopettamaan syömisen, kun vatsa on täysi. Syöminen ei aiheuta hänelle syyllisyydentunteita.

Sallivasti syömiseen suhtautuva ihminen voi kuitenkin laihduttaa tai noudattaa urheilijan ruokavaliota. Ratkaisevaa on se, toimiiko nälänsäätely normaalisti, ja millaisia tunteita ruokaan liittyy.

Rento syöminen kohentaa terveyttä

Rento syöminen voi tehdä laihduttamisen tarpeettomiksi. Tutkimusten mukaan sallivuus johtaa usein terveellisempään syömiseen, joka auttaa pysyvässä painonhallinnassa. Myös sokeriarvot ja kunto kohentuvat.

Kun ruokasuhde on tasapainoinen, ruoka tuottaa myös enemmän mielihyvää. Pienikin herkkuannos voi olla intensiivinen makukokemus.

Lue myös: Patrik Borg neuvoo, miten painoa pudotetaan pysyvästi ilman dieettiä

Hyvästi, kiire ja kuurit

Intuitiivinen syöminen kuulostaa yksinkertaiselta. Lapsille on usein vaivatonta syödä, kun he ovat nälkäisiä ja lopettaa, kun vatsa on täysi.

Aikuisen paluu intuitiiviseen syömiseen ei kuitenkaan ole aina yksinkertaista. Muutos on hidas, jos suhde ruokaan on ongelmallinen, ja kehon nälkä- ja kylläisyysmekanismit ovat sekaisin.

Intuitiivisen syömisen opettelua kannattaa ajatella pieninä askelina, ei harppauksina. Syömishäiriötä sairastavan ei kannata yrittää muutosta yksin, vaan rinnalle tarvitaan yleensä ammattiapua.

Askeleet intuitiiviseen syömiseen:

1. Elämäntavat kuntoon

Fyysinen passiivisuus, univaje ja stressi häiritsevät aineenvaihduntaa ja nälkämekanismeja. Kun opettelet intuitiivisuutta, älä keskity vain ruokaan. Kiinnitä huomiota myös lepoon, liikuntaan ja henkiseen jaksamiseesi.

Lue myös: Uni torjuu sairauksia ja parantaa muistia – 10 syytä nukkua 7 tunnin yöunet

2. Etene hitaasti

Vuosien laihduttamisen jälkeen ruokaan liittyvät ahdistavat ajatukset voivat olla automatisoituneita. Nälkää ja kylläisyyttä voi olla vaikea tunnistaa, ja aineenvaihdunta voi olla säästöliekillä. Vaurioiden korjaamisessa voi kestää vuosia.

Intuitiivista syömistä kannattaa ajatella elämäntapamuutoksena, jonka opettelussa ei ole kiire. Jos repsahdat välillä vanhoihin tapoihisi, muista, että takapakki kuuluu oppimiseen.

3. Syö säännöllisesti

Säännöllinen, riittävä syöminen normalisoi nälkä- ja kylläisyysmekanismeja. Kolmen tunnin ateriaväli sopii useimmille, eikä nälkä kasva hallitsemattomaksi.

Pureskele ruoka hitaasti ja keskity makuihin. Älä santsaa tavan vuoksi, mutta anna itsellesi lupa ottaa lisää, jos olet nälkäinen. Kylläisenä saat myös jättää ruokaa.

4. Tutki ruokaan liittyviä tuntemuksia

Havainnoi, millaisia tunteita liität ruokaan. Herättääkö pullantuoksu muistoja mummolan rauhasta? Kaipaatko stressaantuneena tätä tunnelmaa vai pullaa? Ärsyttävätkö kasvikset, koska yhdistät ne laihduttamiseen?

Tunnustele myös, miltä nälän ja kylläisyyden eri asteet tuntuvat. Hiukooko, onko sudennälkä vai ähky?

5. Maistele kiellettyjä ruokia

Yritä syödä vähän kerrallaan ruokia, jotka ovat kieltolistallasi: himoittavia herkkuja ja ruokia, joiden ajattelet lihottavan. Pohdi, millaisia tunteita yhdistät näihin ruokiin.

Pelottavatko ne? Syötkö niitä palkinnoksi tai lievittääksesi pahaa oloa?  Kun mustia listoja ei ole, ruoka ei tunnu kielletyltä synniltä, joka hallitsee sinua.

Lähteet: NCBI, Patrik Borgin Pöperöproffa-blogi, Terveyskirjasto, sekä Borg, Patrik: Tunne nälkä – Syö intuitiivisesti, saavuta tuloksia (2018, Tammi)

 

Avainsanat

Keskustelu

Thermacuts Laihdutuslääke – http://tonzes.com/slimfi.htm Olen syönyt thermacuts kaksi kuukautta, ja täytyy sanoa, että olen enemmän kuin tyytyväinen tuloksiin. Olen pudottanut yli 5 kiloa, enkä ole muuten joutunut paljoa muuttamaan ruokavaliotani tai liikunnan määrää. Ihana ravintolisä!

Olen koko ikäni ollut tuollainen intuitiivinen syöjä. Syön, jos on nälkä tai tekee jotain mieli. Nälkääni syön ”oikeaa ruokaa” ja ilmeisesti siksi nuo vähemmän teveelliset mieliteot ovat jääneet vähiin.

En ole koskaan ollu varsinaisella dieetillä enkä vahtinut painoani. Olen 56-vuotias ja painan nyt 58 kg. Pituuteni on 168cm. Enimmillään olen painanut 69 kg, mutta diabeteksen ja kolesterolin nousun myötä vähensin runsasrasvaisia ruokia ja reipasta suklaan syöntiä terveellisempään suuntaan. Rasvaton maito näemmä sopii makuaisteilleni ihan hyvin niin puurossa kuin kotilattessakin. Aiemmin käytin vain punaista maitoa. Suklaan sijaan syön usein itse tekemiäni kuivakakkuja, joiden raaka-aineet valitsen nykyisin sieltä ”paremmalta” puolelta. Kokeilin jopa kylmäpuristettua rypsiöljyä voin tilalle ja ainakin appelsiinimehulla höystetyssä suklaakakussa toimi ihan hyvin. Suklaa tulee siis kaakaojauhosta ja perinteisten vehnäjauhojen sijaan tai sekaan käytän esim. hiivaleipä- , kaura- tai grahamja.

En ole koskaan ollut painoindeksin mukaan ylipainoinen eikä työterveyshuollon mukaan minulla ollut mitään riskiä diabeteksestä – sellainen nyt kuitenkin on eikä se minua ole yllättänyt. Molemmin puolin sukua sitä on ollut ja on edelleenkin. Se kulkee geeneissä ja niin varmaankin myäs taipumus liikakiloihin. Kaikilla ei ole tätä omaamaani sisäistä geenikelloa hiljentämässä mässytyshinkua, mutta veikkaan, että kaikilla se ainakin vähän vaimenee, jos huolehtii siitä ”oikeasta” ja oikeanlaisesta syömisestä – ja siis hoitaa sen kuntoon.

Kommentoi juttua: Intuitiivinen syöminen auttaa katkaisemaan laihdutuskierteen – syö kehoasi kuunnellen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X