Liikunta

Kerrospukeutuminen tuo lämpöä ja suojaa - näin ulkoilet kelissä kuin kelissä

Mitä laittaisi päälle, ettei ulkona tule kylmä muttei toisaalta liian kuumakaan? Oikeanlaisella kerrospukeutumisella pärjää säässä kuin säässä.

Ulkoilija saa yleensä toimivan asukokonaisuuden kolmella vaatekerroksella, joilla jokaisella on oma tehtävänsä. Kerroksia vähentämällä ja lisäämällä voi säädellä vaatetusta ulkolämpötilan ja sen mukaan, mitä kulloinkin on tekemässä. Ripeällä kävelylenkillä tarvitsee vähemmän vaatteita kuin retkikahvilla istuskellessa.

Kerrospukeutumisella säästää myös rahaa, sillä vaatteita voi käyttää lähes ympärivuotisesti vaihtelemalla yhdistelmiä.

Listasimme kerrospukeutumisen perusperiaateet.

1. Aluskerros siirtää kosteuden iholta

Aluskerroksen tehtävänä on siirtää kosteutta pois iholta ja pitää iho kuivana. Jos alusasu kastuu, vaate tuntuu ihoa vasten kylmemmältä ja se myös hiertää ihon helpommin rikki.

Parhaat aluskerrastot on tehty villasta tai keinokuidusta. Puuvilla sen sijaan kostuu helposti ja kuivuu hitaasti.

Jos aikoo harrastaa hikiliikuntaa, kannattaa valita keinokuituinen tekninen asu, sillä se siirtää kosteutta tehokkaasti ja kuivuu nopeasti.

Keinokuitu ei kuitenkaan sido lämpöä, joten rauhallisempaan ja pitkäkestoisempaan ulkoiluun sopii paremmin villa. Erityisesti pitkä- ja ohutkuituinen merinovilla siirtää hyvin kosteutta, lämmittää märkänäkin eikä kutita.

Villa on siinäkin mielessä hyvä vaihto erityisesti pitkillä vaelluksilla, että se puhdistuu jonkin verran tuulettamalla.

2. Välikerros eristää ja lämmittää

Välikerroksen tarkoituksena on eristää. Aluskerroksen päälle kannattaa valita kevyitä ja huokoisia vaatteita, jotka sitovat paljon ilmaa ja eristävät siten kehoa kylmältä ulkoilmalta.

Myös välikerroksen täytyy siirtää kosteutta, sillä sen ominaisuus sitoa lämpöä katoaa, jos hiki jää vaatteisiin. Hyviä vaihtoehtoja välikerrokseen ovat ohuet fleecet, villapaidat ja keinokuiduista valmistetut asut.

Välikerrosta valitessa kannattaa miettiä myös sitä, että se on helppo ottaa pois ja kevyt kantaa vaikka repussa. Välikerroksen voi ottaa pois, kun liikkuu reippaasti, ja laittaa takaisin päälle, kun jää pidemmäksi aikaa paikalleen.

Pariskunta juoksee lumessa

3. Kuorikerros suojaa tuulelta ja sateelta

Kuorikerroksen tehtävä on ennen kaikkea suojata tuiskulta ja tuiverrukselta. Lisäksi sen olisi hyvä hengittää, jotta iholta tuleva kosteus pääsee ulos. Hengittävyys on sitä tärkeämpi, mitä enemmän hikoilee. Esimerkiksi perinteinen sadetakki suojaa hyvin sateelta, muttei juuri hengitä ja sisäpinta kastuu helposti hiestä.

Kuoritakkeja on hyvin monenlaisia, hintaisia ja erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja. Vaativimpiin olosuhteisiin tarkoitetuissa kuoriasuissa saattaa esimerkiksi olla kainalovetoketjut, joilla voi säädellä hengittävyyttä.

Huomaa kuorivaatteita hankkiessa, että niiden pitää olla tarpeeksi isoja, jotta välikerros mahtuu hyvin alle eikä menetä ilmavuuttaan. Myös huppu on tärkeä, sillä se suojaa päätä ja niskaa sateelta ja tuulelta.

Huppu suojaa tuulelta ja sateelta

4. Varaudu talvella taukovaatteella

Talviretkelle kannattaa varata lisäksi neljäs vaatekerros, niin sanotut taukovaatteet, sillä kylmä yllättää helposti, kun pysähtyy paikoilleen.

Pysähtyessä kuoritakin alle tai päälle voi vetää esimerkiksi ohuen untuvatakin tai -liivin tai paksun villapaidan. Ylimääräinen lämpökerros kannattaa pukea mahdollisimman pian ennen kuin kylmä ehtii yllättää. Huomaa myös, että taukovaatteiden kanssa ei kannata hikoilla. Silloin ne eivät enää lämmitä kunnolla.

Taukovaatteissa kannattaa panostaa siihen, että ne olisivat mahdollisimman kevyitä kantaa ja helppoja pukea päälle. Esimerkiksi kokopitkät sivuvetoketjut housuissa auttavat pukemista myös kengät jalassa.

Lähteet: Partioaitta, Metsähallitus, Budget Sport, www.expedition.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kerrospukeutuminen tuo lämpöä ja suojaa - näin ulkoilet kelissä kuin kelissä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.