Nostalgia

Mistä kasvissyönti ja jokasyksyinen kurpitsavillitys saivat alkunsa? Vuoden 1936 Kotiliedestä tietysti!

Kotiliesi fleksasi jo vuonna 1936. Vähennä sinäkin lihan syöntiä, kuten rouva K:kin teki.

Ateria, joka ei väsytä eikä lihota, oli Alli Simolan  aiheena lokakuun 1936 Kotiliedessä:

”Tapasimme toisemme, rouva K ja minä, muutama päivä sitten. Rouva K melkein parahti: ”Voi sentään, enhän minä jaksa enää kunnolleen seisoa, olen täysi kuin sullottu säkki. Ajatteles, kun Ville niin kaipaa liharuokaa kesän jälkeen, olemme taas syöneet pelkkää lihaa ja taas lihaa. Kohta emme pysty kävelemään ja aina syötyämme väsyttää niin.”

Paahdettu kurpitsa
Paahdettu kurpitsa on tämänkin syksyn herkku.

Tämä vaati jo istahtamaan penkille torin laitaan, vanhalle tutulle paikalle, jossa usein olemme pohtineet noita kodin naisten yhteisiä kysymyksiä ja aina sillä penkillä istuessamme olemme päässeet yhteisymmärrykseen.

Niinpä nytkin hyvästelyn venyessä puolituntiseksi olimme tulleet siihen tulokseen, että innokkaimmankin lihanystävän pitäisi muistaa terveyttään, saada elimistönsä kasvisten avulla kunnollisesti toimimaan, antaa sille vaihtelua, työtä ja lepoa.

Kurpitsalla hoikaksi

Linjojaankin olisi jokaisen hoidettava, tämä aika kun vaatii kaikkea, ja vielä ihonkin tulisi säilyä häikäisevänä. Kaikessa hiljaisuudessa olisi ruvettava muuttamaan vanhaa ruokavaliota sikäli uusasialliseksi, että nautitaan muutamia kertoja viikossa keveitä aterioita. Omin silmin niistä näkee pian tulokset.

”Kaikki tämä on niin ymmärrettävää, ihan välttämätöntäkin, mutta, kultaseni, me äidit unohdamme usein juuri ne tärkeät asiat järjestellessämme aterioita rakkaillemme. Ajattelemme enemmän heidän makutottumuksiaan ja vähemmän heidän terveyttään.”

Esimerkkinä Alli Simola mainitsee rouva K:n erikoisihastuksen   kurpitsan, josta kukaan ei pitänyt kaksi vuotta sitten, mutta jota rouva opetti – todella kovakouraisesti niin kuin hän itse sanoo – opetti syömään, koska se oli sinä vuonna erikoisen halpa hedelmä, ja nyt perhe jo siitä pitää.

Vaihda sinäkin liha kurpitsaan, kuten rouva K teki!

Juttu on julkaistu Kotiliedessä lokakuussa 1936.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mistä kasvissyönti ja jokasyksyinen kurpitsavillitys saivat alkunsa? Vuoden 1936 Kotiliedestä tietysti!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.