Lihavuutta voidaan hoitaa lääkkeillä: painonlasku 9 prosenttia – lihavuuden lääkehoito ei kuitenkaan sovi kaikille

Painonhallintalääkäri André Heikius kertoo kirjassaan, että Suomessa on markkinoilla tehokkaita lääkkeitä lihavuuteen. Lue vaihtoehdoista.

Suomessa myytävillä lihavuuslääkkeillä on painonpudotuksen lisäksi osoitettu olevan myönteisiä vaikutuksia esimerkiksi pitkän verensokerin, rasvahappojen sekä HDL:n eli hyvän kolesterolin tasoihin, selviää André Heikiuksen Painotohtori – Pudota painoa pysyvästi -kirjasta (Tammi 2019). Lihavuuden lääkehoito ei kuitenkaan auta sormia napsauttamalla.

”On tärkeää muistaa, että mitään ihmepilleriä ei ole olemassa eivätkä markkinoilla olevat lääkkeet sellaisia ole. Pysyvän painonhallinnan ja painonpudotuksen ytimessä ovat edelleen järkevät ja yksilöllisesti sovitetut elintapamuutokset”, André Heikius kertoo kirjassaan.

Lue myös: Painon pudottaminen pysyvästi: Painonhallintalääkäri kertoo neljä niksiä, joiden avulla onnistut

Kenelle lihavuuslääkkeet sopivat?

Lihavuuden lääkehoito voi sopia, jos on motivaatiota pudottaa painoa ja muuttaa elintapoja. Lääkitystä voidaan käyttää ruokavaliohoidon ja liikunnan tukena, kun painoindeksi eli BMI on vähintään 30 tai vähintään 27, jos ihmisellä on liitännäissairauksia, kuten tyypin 2 diabetes.

Lihavuuden lääkehoito sopii myös painonpudotuksen jälkeen ylläpitämään saavutettua painoa.

Suomessa myytävistä lihavuuslääkkeistä ei myönnetä Kela-korvausta. Kuten kaikilla lääkkeillä, lihavuuslääkkeilläkin on haitta- ja sivuvaikutuksia, Heikius muistuttaa kirjassaan.

Lue myös: Miksi paino ei putoa pysyvästi? Saatat sortua johonkin näistä neljästä virheestä, painonhallintalääkäri kertoo

Lihavuuden lääkehoito: 3 vaihtoehtoa

Mysimba on tablettimuotoinen lääke

 • Mysimba vähentää näläntunnetta, mikä parantaa syömisen hallitsemista ja tukee siten painonpudotusta.
 • Tieteellisissä tutkimuksissa lääkkeen aikaansaama painonlasku yhdistettynä ruokavalio- ja liikuntaneuvontaan on noin 8 prosenttia.
 • Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, ummetus ja päänsärky. Osalla on esiintynyt oksentelua ja huimausta. Haittavaikutukset voivat hävitä päivissä tai viikoissa, osalla vaikutuksia ei ilmene.
 • Annostusta lisätään vähitellen, kunnes saavutetaan ylläpitoannostus kaksi tablettia aamulla ja kaksi iltapäivällä.

Saxenda on pistettävä hormoni

 • Liraglutidi on ihon alle pistettävä hormoni. Laihdutustarkoituksessa lääkkeen nimi on Saxenda.
 • Säätelee ruokahalua lisäämällä kylläisyyden tunnetta ja vähentämällä näläntunnetta ja ruokahalua.
 • Aikaansaama painonlasku yhdistettynä ruokavalio- ja liikuntaneuvontaan noin 9 prosenttia.
 • Yleisimmät haittavaikutukset ovat mahavaivoja. Yleensä haittavaikutukset häviävät päivissä tai viikoissa.
 • Annosteluun käytetään esitäytettyä kynää, jolla pistetään yleensä yksi annos kerran vuorokaudessa.

Mysimban tehoa arvioidaan lääkärin kanssa 16 viikon käytön jälkeen ja Saxendan tehoa 12 viikon käytön jälkeen. Painon on pitänyt pudota vähintään viisi prosenttia, jotta lääkitystä kannattaa jatkaa.

Lue myös: Laihduttaminen onnistuu myös ilman dieettiä: nämä 6 helppoa niksiä auttavat laihtumaan

Xenical on saatavana itsehoitovalmisteena

 • Vähentää rasvojen imeytymistä ohutsuolesta, jolloin ruosta saatava energiamäärä pienenee.
 • Tutkimuksissa on osoitettu, että käytöllä saavutetaan muutamaa kiloa suurempi painonpudotus kuin pelkästään ruokavalio- ja liikuntamuutoksilla.
 • Lääkkeen vaikutuksesta ulosteiden sisältämä rasvamäärä kasvaa. Tästä voi aiheutua öljyisiä ulostetahroja, ilmavaivoja, kiireellistä tai lisääntynyttä ulostamisen tarvetta tai ulosteen pidätyskyvyttömyyttä. Muista yleisimpiä haittavaikutuksia ovat päänsärky, hengitysteiden tulehdukset, virtsatietulehdukset, ahdistuneisuus ja väsymys.

Lähde: André Heikius: Painotohtori – Pudota painoa pysyvästi (Tammi 2019)

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lihavuutta voidaan hoitaa lääkkeillä: painonlasku 9 prosenttia – lihavuuden lääkehoito ei kuitenkaan sovi kaikille

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X