Liikunta

LIIT ja faskia: uudet liikuntatrendit korostavat lempeyttä

Kovatahtinen HIIT-treeni on saamassa rinnalleen rauhallisemman vaihtoehdon LIIT-harjoittelusta. Joogan ja pilateksen haastaa kotimainen kehonhuoltomenetelmä FasciaMethod.

Liikunnanohjaaja ja personal trainer Suvi Leinonen kertoo, mitkä liikuntamuodot ovat nyt nousussa LIIT- ja faskiatreenauksen lisäksi.

1. LIIT eli matalatehoinen intervallitreeni

Viime vuosien kuntoiluhitin kovatahtisen HIIT-treenin rinnalle on noussut rauhallisempi ja lempeämpi harjoittelumuoto LIIT (low-impact interval training). Matalatehoiseen intervalliharjoitteluun perustuvassa LIIT-treenissä liikkeet tehdään rauhallisesti ja hallitusti, eikä intervalleissa ole mukana hyppyjä, juoksuja tai muita sykettä kohottavia liikkeitä.

2. Voimaa ja suorituskykyä

Kuntoilussa tavoitellaan kehon muokkaamisen lisäksi nyt voimaa ja suorituskykyä. Kehonpainoharjoitukset, toiminnalliset treenit, voimaharjoittelu ja jopa painonnosto kiinnostavat tavallisia kuntoliikkujia. Yhä useampi valitsee salilla laitteiden sijasta omalla kehonpainolla tehtävät liikkeet ja vapaat painot.

3. Kuntoilua ryhmässä

Ryhmäliikunta pitää edelleen pintansa, mutta ryhmän tuomasta tunnelmasta ja yhteisöllisyydestä nautitaan nykyään enemmän myös personal trainerin valmennuksessa, kun pienryhmävalmennukset ovat kasvattaneet suosiotaan. Pienryhmässä voi nauttia henkilökohtaisen valmennuksen hyödyistä ja saada yksilöllistä apua, mutta personal training -valmennusta edullisemmin. Motivaatiota ja sitoutumista lisää kannustava ryhmähenki ja yhdessä sovittu treeniaika.

4. Mindfulnessia ja henkistä hyvinvointia

Mindfulnessia ja henkistä hyvinvointia edistävistä lajeista on hyvää vauhtia tulossa yhtä tärkeitä kuin fyysisistä lajeista. Palautuminen, rentoutuminen ja kehon ja mielen huoltaminen kiinnostaa yhä useampia. Joogasta, pilateksesta ja muista rauhallisista lajeista haetaan nyt vastapainoa arjen kiireelle. Kuntokeskuksissa on tarjolla myös meditaatiota ja ohjattuja yhteisiä päiväunia.

5. FasciaMethod haastaa joogan ja pilateksen

Kotimainen FasciaMethod-kehonhuoltomenetelmä on nousemassa joogan, pilateksen ja meditaation rinnalle. Suomalaisten fysioterapeuttien kehittämässä menetelmässä yhdistyvät liikkuvuusharjoittelu, dynaaminen täsmävenyttely, liikehallintaharjoittelu ja faskiakäsittely pallolla. FasciaMethod sopii kaikille, sillä liikkeet tehdään rauhallisesti oman hengityksen tahtiin.

6. Puettava teknologia, liikuntasovellukset ja kuntokeskusten pelihuoneet

Erilaiset liikuntasovellukset, älyvaatteet ja urheilukellot sekä aktiivisuutta ja rasitusta mittaavat rannekkeet ja -sormukset kasvattavat suosiotaan. Teknologia näkyy tulevaisuudessa enemmän myös kunto- ja liikuntakeskuksissa mm. erillisinä pelihuoneina ja virtuaalitunteina. Pelihuoneissa liikutaan älyteknologiaa hyödyntämällä, esimerkiksi juostaan juoksumatolla virtuaalisen personal trainerin kannustamana tai osallistutaan video-ohjatuille ryhmäliikuntatunneille.

7. Jumppaa kotona

Kotitreenistä on tullut osa monen työkiireissä painiskelevan arkea, sillä kotona jumpatessa ei tarvitse käyttää aikaa kuntosalimatkoihin. YouTubessa ja Instagramissa on laadukkaita kuntoiluohjelmia ilmaiseksi ja kotiliikuntaan tarkoitettuja apuvälineitä kuminauhoista käsipainoihin on runsaasti saatavilla. Keppijumppaan löytyy treeniväline kodin siivouskaapista, kun harjan- tai mopinvarsi saa uuden käyttötarkoituksen. Ongelmaksi saattaa silti muodostua, ettei kotona liikkuessa itsestään saa irti samanlaisia tehoja kuin ryhmävalmennuksessa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: LIIT ja faskia: uudet liikuntatrendit korostavat lempeyttä

liisatossavainen953@gmail.com

Faskiani on istumalihaksissa alkaneet vuotaa, niin että minulla on isoja
mustelmia takamuksessa ja takareisissä. Voiko liikuntaa harrastaa em.
johtuen?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.