Liikunta

Vyötärölihavuus: mistä se johtuu ja miten siitä voi päästä eroon?

Vyötärölihavuudesta pääsee eroon ja sitä voi ehkäistä liikunnalla ja ruokavaliolla. Vyötärölihavuuden merkki on naisilla yli 80 sentin vyötärönympärys.

Vyötärölihavuus  on vaarallisempaa kuin takamusrasva. Laaja vyötärönympärys kertoo vatsaonteloon kertyneestä rasvakudoksesta eli viskeraalirasvasta.

Vatsaontelon sisällä sijaitsevat rasvasolut toimivat vilkkaammin kuin ihon alla sijaitsevat. Niistä vapautuu verenkiertoon runsaasti tulehdussoluja, jotka erittävät sytokiineiksi kutsuttuja aineita.

Sytokiinit ylläpitävät haitallista, matala-asteista tulehdusreaktiota. Matala-asteiseen tulehdukseen liittyy useita sairauksia, kuten aikuistyy­pin diabetes, verenpainetauti, metabolinen oireyhtymä, uniapnea, sydänsairaudet, astma ja eräät syövät. Vyötärölihavuus on myös yleisin rasvamaksan syy.

Kuka on vyötärölihava?

Mistä vyötärölihavuus tulee?

Perimä säätelee pitkälti rasvan kertymistä. Miehillä keskivartalolihavuus on selvästi naisia yleisempää, sillä naissukuhormoni suojaa naista. Kun estrogeenin tuotanto vaihdevuosissa hiipuu, erot miesten ja naisten välillä katoavat. Runsas alkoholinkulutus ja liikkumattomuus altistavat vyötärölihavuudelle.

Tupakointi nostaa kortisolihormonin tasoja, mikä lisää rasvan varastoitumista keskikehoon.

Paljonko pitää laihtua, jotta vyötärölihavuus häviää?

Ihmisen ei tarvitse olla silminnähden tai painoindeksillä mitattuna ylipainoinen, mutta hänellä voi silti olla sairauksille altistavaa viskeraalirasvaa.

Vyötärölihavuuden voi todeta mittanauhalla. Sairauksien vaara kasvaa, kun naisilla vyötärön ympärys ylittää 80 cm ja miehillä 94 cm. Tässä vaiheessa ei välttämättä tarvitse laihduttaa, vaan huolehtia, että mittanauhan lukemat eivät tästä suurene.

Kun naisilla vyötärönympärys on 90 ja miehillä 100 cm, kyse on vyötärölihavuudesta, ja on järkevää pudottaa painoa. Muutama kilo usein riittää, sillä laihduttamisen aikana rasvakudos vähenee enemmän vatsaontelon sisältä kuin ihon alta.

Lähteekö vyötärörasva liikkumalla?

Vyötärölihavan kannattaa laihduttaa liikuntavoittoisesti. Vaikka paino ei laskisi, liikunta vähentää vatsaontelon rasvaa. Kannattaa suosia pitkäkestoista kestävyyskuntoa parantavaa liikuntaa, kuten reipasta kävelyä, johon voi myöhemmin lisätä juoksupyrähdyksiä. Lihaskuntotreeniä ei pidä unohtaa.

Lue myös: Trendikäs polkujuoksu on helppo aloittaa

Vyötärölihavalla kehon koostumus on epäterveellinen, eli kehossa on liikaa rasva- ja liian vähän lihaskudosta. Lihasmassa tarvitsee kasvuunsa vastusta, ja sitä se saa helpoiten ja turvallisimmin kuntosaliharjoittelusta. Lisääntyneen lihasmassan ansiosta keho kuluttaa entistä enemmän energiaa myös levossa, mikä helpottaa painonhallintaa. Perusaineenvaihdunta kun hidastuu iän myötä. Ellei viisikymppinen lisää liikettä ja katso yhtään syömistensä perään, paino melko varmasti nousee.

Paino-ongelmia on aina helpompi ehkäistä kuin hoitaa. Vaikka markkinoilla on vyötärönohennusvempaimia, rasvan palamista ei voi lisätä paikallisesti. Keskivartalon lihasten harjoittaminen näkyy ulkonäössä, pinnan alle se ei valitettavasti pure.

Millainen ruokavalio tepsii vyötärörasvaan?

Pitkälle jalostettujen hiilihydraattien, kuten valkoisen viljan ja sokerin, osuutta vyötärölihavuuteen on selvitetty tutkimuksilla.

Vaikka ne eivät ole terveellistä syötävää, vyötärönkaventamiseen pätevät samat säännöt kuin laihduttamiseen yleensä: paino putoaa pysyvästi ja terveellisesti kaloreita rajoittamalla, mikä tapahtuu järkevällä tavalla ja hyvällä ruokavaliolla. Virallisten ravitsemussuositusten mukainen kevyt, kasvisvoittoinen ruokavalio on hyvä myös painonhallintaan.

Lue myös: Aloititko laihdutuskuurin? Näitä proteiineja ja vitamiineja laihduttaja tarvitsee

Voiko vyötärö kaventua nukkumalla?

Liian lyhyillä yöunilla on useita kytköksiä ylipainoon ja siten vyötärölihavuuteen. Jos uni jää jatkuvasti kuuteen tuntiin yössä, sitä kannattaisi pyrkiä pidentämään tunnilla.

Liian vähäinen uni haittaa elimistön palautumista, mistä seuraa stressi. Se nostaa vyötärölihavuudelle altistavia kortisolitasoja. Pelkkä nukuttujen tuntien määrä ei tee unesta palauttavaa, myös unen laatu vaikuttaa. Ihmisellä voi olla uniongelmia tietämättään: esimerkiksi naisilla uniapnea lisääntyy vaihdevuosissa.

Liikunnalla voidaan parantaa unen laatua. Liikunta nopeuttaa nukahtamista ja pidentää elpymisen kannalta tärkeää syvän unen vaihetta.

Elleivät omat konstit auta, unihäiriöihin haetaan lääkäriltä apua.

Lue myös: Eikö paino putoa? 9 syytä voivat paljastaa, miksi paino jumittaa oudosti

Miten pysyä mitoissa?

Mittanauha on hyvä väline. Se olisi monelle hyödyllisempi kuin vaaka. Vaaka näyttää painon, ja paino vaihtelee esimerkiksi vuorokauden ajan, syömisten, nestetasapainon ja naisilla hormonitoiminnan mukaan.

Mitta otetaan paljaalta iholta, muutama sentti lonkkaluun tai oikeammin suoliluun harjan korkeimman kohdan yläpuolelta. Oikea kohta löytyy, kun sormet osuvat vyötäröllä pehmeimpään kohtaan. Avuksi kannattaa ottaa peili tai pyytää kaveria varmistamaan, että nauha pysyy selän takana suorassa.

Mittanauha kannattaa kaivaa esiin viimeistään, kun housut alkavat kiristää vyötäröltä tai kun joutuu höllentämään vyötä. Mittaustulokseen pitää myös reagoida.

Kuluttajille suunnatut kehonkoostumusmittarit ovat yhä luotettavampia. Niistä on apua seurantaan, jos käyttää aina samaa mittaria ja mittaa samaan aikaan vuorokaudesta. Kehonkoostumusmittarit ovat kuitenkin mittanauhaan verrattuna toissijainen menetelmä viskeraalirasvan seurantaan.

Asiantuntijana painonhallintalääkäri André Heikius, Mehiläinen NEO Painonhallintaklinikka

Lue myös Anna.fi: Vyötärörasva ja jenkkakahvat piinaavat monia, mutta kumpi niistä on vaarallisempaa? Kysyimme asiantuntijalta 10 kehon rasvaan liittyvää kysymystä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vyötärölihavuus: mistä se johtuu ja miten siitä voi päästä eroon?

lerete

Thermacuts Laihdutuslääke – http://tonzes.com/slimfi.htm Olen syönyt thermacuts kaksi kuukautta, ja täytyy sanoa, että olen enemmän kuin tyytyväinen tuloksiin. Olen pudottanut yli 5 kiloa, enkä ole muuten joutunut paljoa muuttamaan ruokavaliotani tai liikunnan määrää. Ihana ravintolisä!

Pekka Lönnroth

Laihtumisen kannalta oleellinen asia on ymmärtää linkin takaa avautuvan kuvan tieto.
Laihtuminen on mahdollista vain ja ainoastaan silloin, kun veren insuliinitaso on alhaalla ja se onnistuu niin, että ei syö mitään hiilihydraattipitoista ruokaa riittävän pitkän aikaa. Silloin verensokeri pääsee laskemaan ja sen myötä myös veren insuliinitaso, jolloin rasva vapautuu rasvasoluista elimistön käyttöön.
https://jim.bmj.com/content/jim/64/5/989/F1.medium.gif

Sinun täytyy kommentoidaksesi.