Liikunta

Nettitreenit laittavat vipinää kinttuihin, kun salille tai jumppaan ei pääse – nämä verkkojumpat toimivat testatusti

Kun liikuntavuoroja on peruttu, moni on avannut tietokoneensa ja löytänyt jumppaohjaajan ruudusta. Katso, kuinka Kotilieden toimitus jumppaa kotona nyt!

Internet on loistava treenikaveri. Kun salille tai ryhmäliikuntatunnille ei pääse, erilaiset verkkotreenit saavat helposti hien pintaan ja lihakset töihin. Kokosimme yhteen kuusi hyvää nettitreenipalvelua, joista löytyy jumppia eri kuntoisille ja moneen makuun. Mikä nettitreeni sopisi parhaiten sinulle?

1. Hikoile ja hengästy: Popsugar Fitness, Youtube

Nainen kallistaa päätään seisaallaan
Kuva: Popsugar Fitness

Millainen: ”Youtube-kanava tarjoaa ilmaiseksi satoja kuntoiluvideoita lempeästä joogasta tanssiin ja lihaskuntoharjoittelusta potkunyrkkeilyyn. Harjoitteiden kestot vaihtelevat vartista tuntiin, joten tekosyitä sille, ettei tekisi edes jotakin pientä jumppaa, on vaikea keksiä. Mieleisen harjoituksen löytäminen voi kestää, mutta ongelma on positiivinen. Tarjontaa on valtavasti. Kanavan soittolistat-osiosta voi katsoa harjoituksia luokiteltuina esimerkiksi ajan, kuntotason, lajin tai lihasryhmän mukaan, jos tietää jo hieman, mitä etsii.”

Parasta: ”Valinnanvara, vaihtelu ja tehokkuus. Useimmissa harjoituksissa näytetään sekä raskaampi että kevyempi liike, joten uusia tunteja on helppo muokata oman kunnon mukaan. On piristävää nähdä, että ohjaajat tekevät harjoitukset myös tosissaan, hikoilevat ja hengästyvät itsekin rankoissa treeneissä. Täällä eivät ärsytä ylipirteät ohjaajat tai epäaito tsemppaaminen.”

Kenelle: ”Kenelle tahansa. Kieli on englanti, mutta useimmissa harjoituksissa pärjää myös ottamalla mallia ohjaajista.”

Hinta: Ilmainen.

Aino Loikkanen

Lue lisää: Liikuntasuositus: 2,5 tuntia viikossa vaikka 5 minuuttia kerrallaan

2. Tunnettu tanssiope: Treenaakotona.com

Naiset jumppaamassa seisaallaan
Kuva: Treenaakotona.com

Millainen: ”Runsaasti treenejä eri jumppien ystäville kunnosta riippumatta. On leppoisaa pilatesta, rentoa tanssia, lempeää joogaa, hikoiluttavia HIIT-treenejä, kuntosaliohjelmia, tauko- ja tuolijumppia. Yksittäisten jumppien lisäksi löytyy erilaisia neljän viikon kursseja, kuten rapakunnosta kohti terästä -kurssi ja kävelijästä juoksijaksi -kurssi. Suomalaiset liikuntaohjaajat opastavat niin, ettei tunneilla joudu miettimään, putosiko kärryiltä. Ohjaajajoukkoon kuuluu esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tanssivalmentaja Ansku Bergström.”

Parasta: ”Treeniviikkojen ohjelmat! Viikon aikana treenataan lihaskuntoa, saadaan syke kohoamaan ja huolletaan kehoa. Iso plussa selkeydestä. Sopivan jumpan löytäminen käy leikiten, koska sivusto on yksinkertainen. Toimii hyvin myös puhelimen ruudulla.”

Kenelle: ”Jokaiselle jotakin -palvelu, joka taipuu erityisen hyvin työikäisen perustreenaajan tarpeisiin. Sopii hyvin myös aloittelijalle. Suomeksi.”

Hinta: Ensimmäinen kuukausi 4,90 e, sen jälkeen 14,90 e. Heittämällä hintansa ­väärti.

Milla Kukkonen

3. Joogaa jokaiselle: Yogaia.com

Nainen joogaa
Kuva: iStockphoto

Millainen: ”Suomalainen Yogaia on innostava ja kannustava verkkopalvelu, joka sopii sekä aloittelijoille että pidempään harrastaneille. Tunteja on kolmea eri tasoa. Käyttäjä voi osallistua live-tunnille, jossa saa kameran avaamalla myös henkilökohtaista opastusta. Kaikki tunnit ovat käytettävissä myös tallenteina. Harjoitusten pituus vaihtelee kymmenestä minuutista noin tuntiin. Joogan ja pilateksen lisäksi löytyy esimerkiksi kahvakuula- ja muita lihaskuntoharjoituksia. Yogaia on reagoinut hienosti etätyön haasteisiin tarjoamalla erityisesti selkä- ja niska-hartiajoogaa.”

Parasta: ”Ohjaajissa on erityisen hyvää kannustava tyyli ja vaihtoehtoisten liikkeiden tarjoaminen. Hämmästelen, miten useilla eri tavoilla olen oppinut venyttämään niskaa ja hartioita Yogaian avulla.

Kenelle: Sopii monelle. On helppoa perusjumppaa, joogan alkeita, meditaatiota ja vaativia harjoituksia. Suomella pärjää. Teknisesti helppo ja toimiva.”

Hinta: Vuosi maksaa 119 euroa, kuukausihinta 20 euroa. Tarjouksia löytyy usein.

Saija Hakoniemi

Lue lisää: 7 vinkkiä: näin helpotat hengästymistä – lääkäri neuvoo

4. Iloista kävelyä ryhmässä: One Mile Happy Walk, Youtube

Naiset kävelyharjoituksessa
Kuva: One Mile Happy Walk

Millainen: ”Rytmistä paikallaan kävelyä ja helppoja liikkeitä ohjaajan ja ryhmän mukana. Kävelysessioita on 10 minuutin pituisesta puoleen tuntiin. Nostaa kevyen hien pintaan, mutta on miellyttävää, sillä mikään liike ei ole vaikea. Ohjaaja on innostava. Aluksi hieman huvitti amerikkalaistyyppinen reippaus, mutta siihen tottuu.”

Parasta: ”Helppous, kun löytää rytmin. Kävely on monen ikäiselle sopivaa, ­terveyttä edistävää liikuntaa.”

Kenelle: ”Aloittelijalle ja sellaiselle, ­jonka on vaikea aloittaa päivittäinen liikunta. Sopii iäkkäämmällekin, sillä liikkeet eivät vaadi ihmeellisiä taitoja tai venymiskykyä. Vaikka ohjaaja puhuu englantia, kielitaidotonkin pärjää, sillä harjoitus on niin selkeä.”

Hinta: Ilmainen.

Johanna Luoma

5. Kivaa seuraa: Mybnblive.fi

Nainen tekemässä kuminauhajumppaa
Kuva: Mybnblive.fi

Millainen: ”Ryhmä perustettiin Facebookiin korona-ajan hengessä keväällä 2020. Ryhmä kasvoi nopeasti ja nyt siellä on jo yli 84 000 jäsentä. Palvelu ­tarjoaa eri ohjaajien erilaisia kotitreenejä kaikentasoisille liikkujille. Viikoittain julkaistavasta kalenterista löytyy sen viikon ohjelmat. Tunnit ovat aina suomeksi ja ohjaajat suomalaisia.”

Parasta: ”Virtuaalinen tunti ei ole koskaan täynnä, eli mukaan mahtuu aina. Jumppa jää myös sivuille myöhemmin katsottavaksi. Jumpan alussa voi kommentoida tai lähettää terveisiä muille omasta kaupungista. Olet ystävien seurassa, vaikka oletkin yksin kotona. Yhteisöllisyys on ryhmässä mahtavaa ja kaikki ovat samalla hyvällä asenteella liikkumassa.”

Kenelle: ”Jumpat ovat helppoja ja sopivat monenlaiselle liikkujalle. Olenkin suositellut nihkeästi liikkuvalle äidilleni, joka ei käy kuntosalilla eikä ryhmäliikuntatunneilla.”

Hinta: Ilmainen.

Sanna Mansikkamäki

Lue lisää: Hyvä peruskunto auttaa jaksamaan arjessa ja saa rasvankin palamaan: Treenaa peruskuntoa näin

6. Seurojen jumpat: Solidsport.com

Nainen jumppaa seisaaltaan
Kuva: Solidsport.com

Millainen: ”Pohjoismaiden suurin suoratoistopalvelu urheilun livelähetyksille. Urheiluseurat käyttävät palvelua myös livetuntien lähettämiseen. Etusivulta löytyvät tällä hetkellä pyörivät livetunnit, ja seurojen omilla kanavilla näkee kyseisen seuran tulevat livelähetykset. Melko helppokäyttöinen palvelu. Lähetyksiä katsoakseen on luotava tunnukset palveluun. Liittyminen onnistuu Facebook-tilin tunnusta hyödyntäen, tällöin pari napin painallusta riittää.”

Parasta: ”Monipuolinen tarjonta, joka korona-ajan myötä on laajentunut. Jumpata voi livenä lähetyksen aikana tai hyödyntää tallennetta itselleen parhaiten sopivana ajankohtana. Yhä useampi urheiluseura tarjoaa palvelun kautta livetunteja, usein ilmaiseksi.”

Kenelle: ”Liikunnasta ja urheilusta tai jostain tietystä urheilulajista kiinnostuneelle. Sivusto toimii suomeksi.”

Hinta: Urheiluseurat päättävät itse lähetystensä hinnat. Suurin osa seuroista on tarjonnut live-jumppia korona-aikana täysin ilmaiseksi. Livejumppien tarjonta on monipuolista.

Uura Hagberg

Lue myös Anna.fi: Joogaa kotona! Listasimme parhaat joogatutoriaalit, joiden avulla joogaat tehokkaasti ja helposti omassa olohuoneessasi

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 1/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nettitreenit laittavat vipinää kinttuihin, kun salille tai jumppaan ei pääse – nämä verkkojumpat toimivat testatusti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.