Painon pudottaminen pysyvästi: Painonhallintalääkäri kertoo neljä niksiä, joiden avulla onnistut

Lääkäri listasi parhaat vinkkinsä painonpudotukseen. Nämä neljä asiaa kannattaa hoitaa kuntoon, jos haluaa karistaa painoa pysyvästi!

Painon pudottaminen pysyvästi on kokonaisvaltainen prosessi, joka vaatii sitoutumista uudenlaisiin elämäntapoihin, ruokailutottumusten muuttamista ja tietoisuustaitojen kehittämistä.

Kokenut painonhallintalääkäri André Heikius listaa kirjassaan Painotohtori – Pudota painoa pysyvästi (Tammi) neljä asiaa, jotka pitää ottaa huomioon, kun haluaa karistaa ylimääräiset kilot kropastaan pysyvästi. Ota vinkit talteen alta!

Lue myös: Nyt hulavanteet esiin! Vanteen pyörittäminen kaventaa vyötäröä ja vähentää vatsarasvaa jo muutamassa viikossa

1. Varmista, että syöminen ja ravitsemus ovat kunnossa

Painon pudottaminen pysyvästi onnistuu, kun aloittaa laittamalla ruokailutottumuksensa kuntoon. Tiukkoja dieettejä ei tarvita, vaan kroppa hoikistuu, kun muistaa pitää annoskoot kohtuullisina, syödä säännöllisesti ja välttää liikaa energiaa sisältäviä ruokia.

Tee nämä muutokset ruokailutottumuksiisi: 

 • Etsi itsellesi sopiva ruokailurytmi. Ei ole väliä syötkö 3 vai 6 ateriaa päivässä, mutta syö säännöllisesti. Älä jätä aterioita välistä, sillä se johtaa usein ahmimiseen seuraavalla aterialla ja epäterveellisten välipalojen napostelemiseen.
 • Älä syö välipalaksi sipsejä, keksejä ja karkkeja. Valitse hedelmiä, leipää ja jogurttia.
 • Ota lautaselle vain sen verran ruokaa kuin jaksat syödä. Jos täytät lautasen liian usein kukkuroilleen, opettele valitsemaan pienempi lautanen.
 • Älä ota lounasravintolassa erikseen lautasta salaatille, vaan täytä yksi lautanen ruoalla lautasmallin mukaisesti.
 • Yritä syödä jokaisella aterialla vihanneksia tai hedelmiä.
 • Älä osta kotiin herkkuja kaappeihin pahan päivän varalta.
 • Valitse lautaselle mahdollisimman vähän prosessoituja ruokia. Prosessoimattomat ja vähän prosessoidut ruoat auttavat pitämään elintapasairaudet ja painon kurissa.
 • Monet ruoat kuten pitsat, hampurilaiset, nuudelit, sipsit, keksit ja karkit sisältävät aivan liikaa energiaa verrattuna siihen, mitä ihminen tarvitsee. Minimoi näiden ruokien ja herkkujen syöminen.

Lue myös: Laihduttaminen onnistuu myös ilman dieettiä: nämä 6 helppoa niksiä auttavat laihtumaan

painon pudottaminen pysyvästi onnistuu, kun välttää ultraprosessoituja ja liikaa energiaa sisältäviä ruokia.

Painon pudottaminen pysyvästi onnistuu, kun välttää ultraprosessoituja ja liikaa energiaa sisältäviä ruokia.

2. Huolehdi jaksamisesta ja palautumisesta

Painonhallinta ei ole pelkkää syömisen ja liikkumisen välisen tasapainon löytämistä. Suuri merkitys on myös sillä, mitä korvien välissä tapahtuu.

Krooninen stressi lihottaa, sillä stressi lisää elimistön stressihormoni kortisolin määrää. Kortisoli saa ihmisen himoitsemaan makeaa ja stressaantuneena sortuukin helpommin etsimään lohtua herkuista.

”Kaiken kukkuraksi kortisoli vaikuttaa yhdessä insulinin kanssa siten, että rasvaa kertyy herkästi keskivartalolle eli vyötärölle. Keskivartalolihavuus on erityisen haitallista”, painonhallintalääkäri André Heikius toteaa kirjassa.

Stressinhallintaan on onneksi olemassa monenlaisia keinoja. Kannattaa pohtia, mistä voisi elämässään luopua, että stressiä ei olisi niin paljon. Myös rentoutumiselle on hyvä varata aikaa.

Koska uni säätelee painoa ja elimistön toimintaa, myös riittävät yöunet auttavat painonhallinnassa.

”Univaje on usein yksi merkittävä tekijä ylipainossa ja lihavuudessa. Ihmisten väliset yksilölliset erot ovat toki suuret, mutta tutkimuksissa on osoitettu, että keksimäärin 6 tuntia tai vähemmän nukkuvilla lihavuuden riski kasvaa.”

Lue myös: Nuku hyvin – asiantuntijoiden vinkit parempaan uneen

3. Mieli mukaan laihduttamiseen

Psykologialla on keskeinen merkitys pysyvässä painonpudotuksessa. Esimerkiksi tietoisuustaidot ja tietoinen syöminen, pysähtyminen mielitekojen äärelle ja kohtuullisten tavoitteiden asettaminen auttavat tiellä kohti hoikempaa kehoa.

Esimerkiksi nämä keinot auttavat painonhallinnassa: 

 • Aseta toimivia tavoitteita laihtumiselle ja elämäntapamuutokselle. Mieti, miksi haluat pudottaa painoa. Mitä olet valmis tekemään sen eteen? Sopiva painonpudotustahti on noin 0,5 kiloa viikossa, mutta rauhallisempikin tahti sopii oikein hyvin.
 • Jaa lopullinen tavoite osatavoitteisiin ja palkitse itsesi, kun saavutat osatavoitteet.
 • Opettele suhtautumaan takapakkeihin ja repsahduksiin armollisesti. Älä anna niiden lannistaa itseäsi.
 • Kun mieliteko iskee, pysähdy ja hengitä syvään. Yritä tunnistaa, mistä mieliteko kumpuaa. Mitä on tapahtunut? Onko mieliteko reaktio johonkin tunteeseen? Hyväksy mieliteko ja se, miltä mieliteko tuntuu. Pohdi, miten mieliteko voisi hävitä. Häviäisikö se esimerkiksi, jos juot lasin vettä tai odottamalla hetkisen?
 • Opettele syömään tietoisesti. Älä syö ruudun ääressä, vaan rauhoitu ruokailun ajaksi. Tunnustele ruokaa suussasi ja pureskele huolella. Pysähdy ruoan makujen ja tuoksujen äärelle. Mitä ajattelet ja tunnet syömisen aikana?

Lue myös: Tie pysyvään painonpudotukseen alkaa mielestä! Ota talteen psykologin neuvot

4. Muista myös liikunta

Liikunnan merkitys osana painonpudotusta ymmärretään usein väärin.

”Liikuntarääkki yhdistetään joskus laihduttamiseen samaan tapaan kuin tiukat dieetit: vain tuskan ja kärsimyksen kautta voit saavuttaa tavoitteesi ja ansaita itsekunnioituksesi. Mikään ei voisi olla enemmän väärin!” André Heikius painottaa kirjassa.

Pelkän liikunnan lisääminen ilman muita elintapamuutoksia harvoin pudottaa painoa kovinkaan paljoa. Kuitenkin liikunnan harrastaminen on aina terveellistä, ja arkiliikunnan lisääminen muun muassa ruokavaliomuutosten ohella tukee painonpudotusta.

Liikunta on keskiössä myös silloin, kun pudotetun painon haluaa todella saada pysymään poissa. Monissa tutkimuksissa on todettu, että ne, jotka ovat onnistuneet pitämään karistamansa kilot poisssa, ovat harrastaneet jonkinlaista liikuntaa tai fyysistä aktiivisuutta päiviensä aikana.

Lähde: André Heikius: Painotohtori – Pudota painoa pysyvästi (Tammi 2019)

Avainsanat

Keskustelu

Minulla toimii vain kalorien laskenta eli käytännössä joka ainoan suupalan punnitseminen. Mikään muu ei ole auttanut, ja siltikin paino laskee hitaasti eli noin 500 grammaa-kilon kuussa. En ole lipsunut vaan kirjaan kaiken taulukkoon. Syön mitä huvittaa, mutta kalorien rajoissa.

Olen tosin laihtunut jo kymmenen kiloa, mutta kokonaiskalorimäärä on pitänyt vetää yllättävän alas, eli tällä hetkellä syön 1400 kcal päivässä. Olen edelleen virallisesti 7 kg ylipainoinen.

Kommentoi juttua: Painon pudottaminen pysyvästi: Painonhallintalääkäri kertoo neljä niksiä, joiden avulla onnistut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X