Liikunta

Trendikäs polkujuoksu vie metsään

Polkujuoksu sopii hyvin polvi- ja jalkavaivaisille, sillä metsässä juoksualusta on pehmeä. Polkujuoksun aloittaminen on helppoa: mene lähimmän metsän reunaan ja pyrähdä liikkeelle.

Kyllästyttääkö läähättää kovalla asvaltilla tai umpitutulla kävelytiellä?

Poikkea metsään! Tunnetusti metsä tekee  hyvää, ja kun siihen yhdistää polulla juoksemisen, sekä mieli että keho kiittävät.

Lue lisää: Juokseminen on omaishoitaja Väinön, 86, henkireikä: ”Haaveilen uusista maratoneista”

Polkujuoksua sanotaan matalan kynnyksen liikunnaksi, eli aloittaminen ei vaadi erityisiä varusteita eikä pukeutumista. Normaali lenkkiasu ja -kengät riittävät kokeiluun. Innon kasvaessa on hyvä hankkia maastoon sopivat lenkkarit, jotka eivät luista.

Ihaninta polkujuoksussa on maisemien vaihtuminen. Varsinkin nyt keväällä lintujen taukoamaton konsertti suorastaan siivittää jalat lentoon. Kannattaa myös pysähtyä, kävellä  ja nauttia kevätmetsän äänistä, sillä polkujuoksun tarkoitus ei ole rääkätä kehoa äärirajoille.

Lue lisää: Metsätieteilijä Mirja Nylander: ”Metsä paransi masennukseni”

Aloita näin polkujuoksu

Valitse tuttu reitti ja maisema, jotta et eksy. Suurissakin kaupungissa on metsiköitä, joissa risteilee polkuja. Esimerkiksi Helsingin Keskuspuisto on mainio paikka juuri tähän liikuntaan, kunhan varoo poluilla porhaltavia pyöräilijöitä. Espoon Nuuksiossa polut on merkitty.

Maaseudulla marja- ja sienimetsät risteilevät oivallisia juoksupolkuja. Merkityt vaellus- ja retkeilyreitit ovat turvallisia, jos arvelee suuntavaiston pettävän. Tutki polkuja ja reittejä vaikka Visit Finlandin ulkoilusivustolta.

Polkujuoksun hyödyt

Polkujuoksussa vauhti, rasitus ja maisemat vaihtelevat. Varo juurakoita ja kiviä! Poluilla on myös kosteikkoja ja  lätäköitä. Juoksukenkien kastuminen kuuluu asiaan.

Maastossa on korkeuseroja, joten ketteryys ja kestävyys paranevat ylämäkeen kipittäessä ja rinnettä alas rullatessa. Monipuolinen lihasrasitus edistää koordinaatiota ja tasapainoa.

Polvi- tai muista jalkavaivoista kärsiville polkujuoksu on erinomaista liikuntaa, koska juoksualusta havunneulasineen on pehmeä. Luonnossa liikkumisen mielihyvää ei voi kyllin korostaa. Polkujuoksu on varsinaista happihyppelyä.

Opastusta polkujuoksuun

Suomen Latu edistää polkujuoksun harrastamista järjestämällä tapahtumia, kouluttamalla ohjaajia sekä perustamalla vapaaehtoisten vetämiä polkujuoksuryhmiä. Kotipaikkakuntasi lähimmän porukan löydät täältä.

Tulevana kesänä järjestetään myös lukuisia polkujuoksutapahtumia ympäri Suomen. Paikat ja ajat on merkitty tänne.

Tapahtumiin osallistuu jopa 3 000 innokasta liikkujaa.

polkujuoksu
Raikas metsä ja pehmeä polku. Muuta ei tarvita trendiurheiluun.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Trendikäs polkujuoksu vie metsään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.