Liikunta

Säästöliekki voi iskeä kapuloita painonpudottajan rattaisiin – ratkaisu on varsin yksinkertainen

Kehon säästöliekki johtuu yksinkertaisesti siitä, että on syönyt liian vähän. Siksi ratkaisu siihen on simppeli: täytyy alkaa syödä enemmän.

Säästöliekki on monelle painonpudottajalle enemmän tai vähemmän tuttu käsite. Elimistön mennessä säästöliekille painonpudotus hidastuu ja saattaa tyssätä jopa kokonaan.

Mikä säästöliekki on, miten se voi vaikuttaa painonpudotukseen ja miten sitä voi ehkäistä? Kysyimme tutkija ja ravitsemusasiantuntija Patrik Borgilta.

Lue myös: Tavoitteena 10 kilon painonpudotus? Näin lasket perusaineenvaihduntasi ja onnistut

1. Mistä säästöliekki johtuu ja miksi siitä halutaan eroon?

Säästöliekissä elimistön aineenvaihdunta hidastuu, jolloin energiankulutus on pienempää kuin sen pitäisi painon ja aktiivisuuden perusteella olla.

”Säästöliekki johtuu yksinkertaisesti siitä, että on syöty liian vähän. Sen seurauksena keho on alkanut vastustamaan laihtumista hidastamalla aineenvaihduntaa ja alentamalla energiankulutusta”, sanoo Borg.

Jotta laihtuminen voi jatkua, aineenvaihdunta tulee ensin saada takaisin normaaliksi.

Lue myös: Laihdu kävelemällä – asiantuntija kertoo, kuinka onnistut

2. Estääkö säästöliekki laihduttamisen?

Kun elimistö menee säästöliekille, kilojen karistamisesta tulee turhauttavaa. Paino junnaa paikallaan, vaikka kaiken järjen mukaan kalorivaje olisikin riittävä laihtumiseen.

”Jos syö pitkään esimerkiksi 500–1000 kilokaloria vähemmän kuin kuluttaa, alussa kyllä laihtuu, mutta ajan myötä kroppa sopeutuu ja aineenvaihdunta hidastuu. Silloin säästöliekki hidastaa laihtumista merkittävästi, ja tietyissä tilanteissa laihtuminen pysähtyy näennäisestä energiavajeesta huolimatta.”

Säästöliekki ei kuitenkaan estä laihtumista kokonaan, jos ravinnon puute on äärimmäisen suuri.

”Toki on selvää, että jos on aivan äärimmäisen kova energiavaje, kuten nälänhätäalueilla, niin tietysti siinä laihtuu. Ja jatkuessaan kävisi huonosti.”

Niin rajua painonpudotusta Borg ei suosittele kenellekään. Silloin käy se, mikä nopeassa laihduttamisessa on tyypillistä: ensin syödään tunnollisesti tiukan ruokavalion mukaan, kunnes alkaa herkkuhimo ja ahmiminen.

Borgin mukaan tiukan laihdutuksen pääongelma ei olekaan itse säästöliekki, vaan siihen liittyvä nälän kasvu, jonka seurauksena paino yleensä tulee takaisin.

Lue myös: Laihduttaminen onnistuu myös ilman dieettiä: Nämä 6 helppoa niksiä auttavat laihtumaan

3. Mistä säästöliekin tunnistaa?

Säästöliekki voi jyllätä kehossa vuosikausia, jos on syönyt pitkään liian vähän. Silloin aineenvaihdunnan ongelmista kielivät oireet saattavat jäädä huomaamatta.

”Voi olla palelutaipumusta, sormet voivat sinertää ja ääreisverenkierto on heikkoa. Uni voi olla katkonaista, jolloin heräilyä on erityisesti alkuyöstä”, Borg kertoo.

Säästöliekin voi tunnistaa myös tietyistä muutoksista liikunnan aikana. Liikkuessa kroppa saattaa lämmetä hitaasti, räjähtävyys voi olla olematonta ja kehitys heikkoa. Hiki ei välttämättä kohoa pintaan lainkaan.

Helpoin tapa tunnistaa säästöliekki on kuitenkin miettiä omaa syömistä ja sen suhdetta päivittäiseen aktiivisuuteen.

”Jos oma kulutus on päivässä noin 3 000 kilokaloria, mutta ei koskaan syö yli 2 000 kilokaloria, aivan varmasti kroppa on säästöliekillä.”

Lue myös: Hanna Partanen: Tällainen on rytmidieetti, jota ”noudattaessaan ei edes tunne olevansa dieetillä”

4. Miten ongelma ratkaistaan?

Koska säästöliekin syy on yksinkertaisesti liian vähäinen syöminen, myös tilanteen korjaaminen on Borgin mukaan yllättävän helppoa.

”Joku saattaa miettiä erilaisia niksejä ja kokeilla, auttaisiko säästöliekkiin kahvin juominen tai proteiini. Vastaus on kuitenkin simppeli. Jos on syönyt pitkään liian vähän, asia ratkaistaan syömällä enemmän.”

Borgin mukaan huonoin tapa laihduttaa on se, että joka päivä syö reilusti vähemmän kuin kuluttaa. Silloin kroppa sopeutuu uuteen kalorimäärään helpommin. Silloin myös säästöliekki iskee helposti päälle.

Paras tapa olisi pienien elämänmuutosten tekeminen: esimerkiksi sokeristen virvoitusjuomien karsiminen, epäterveellisen herkuttelun vähentäminen ja kehoa hellivän ruoan lisääminen. Myös liikunta kannattaa.

Räväkämpää laihdutusprojektia kaipaavalle Borg antaa toisenkin vinkin: ravinnon rytmittämisen.

”Pidä viikossa esimerkiksi neljä tai viisi normaalin syömisen päivää ja kaksi tai kolme kevyempää päivää. Tutkimusten mukaan vaihtelulla pystytään ehkäisemään säästöliekkiä. Normaalit syömispäivät pitävät huolen siitä, ettei kroppa koe tarvetta sopeutua.”

Monia ruokamäärän lisääminen voi kuitenkin pelottaa. Tilannetta ei myöskään helpota se, että aluksi muutaman kilon painonnousu on tavallista, kun elimistön hiilihydraattivarastoihin kerääntyy nestettä. Ajan kanssa kilot alkavat kuitenkin karisemaan.

Laihtumiselle pitääkin uskaltaa antaa aikaa.

”Moni voi yhä ajatella, että puoli kiloa tai jopa kilo viikossa on hyvä vauhti laihduttamisessa. Se on kuitenkin todella kova laihdutusnopeus, eikä sitä todellakaan suositella enää tänä päivänä. Terve laihduttaminen on varsin hidasta ja maltillista.”

Lue myös Anna.fi: Painoindeksilaskuri: Laskurimme kertoo, mitä tuloksesi tarkoittaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Säästöliekki voi iskeä kapuloita painonpudottajan rattaisiin – ratkaisu on varsin yksinkertainen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.