Liikunta

Ylikunto voi iskeä tavalliseenkin liikkujaan – erikoislääkäri kertoo miten ennaltaehkäiset, tunnistat ja hoidat ylikuntoa

Ylikunto on totuttu liittämään vain urheilumaailmaan, mutta se voi vaania myös tavallista liikkujaa.

Ylikunto muistuttaa normaalilla liikkujalla usein uupumusta eli burnoutia. Erikoislääkäri Arja Uusitalo kertoo tärkeimmät faktat ylikunnosta ja sen ennaltaehkäisystä, hoidosta ja havaitsemisesta.

Mikä on ylikunto?

Ylikunto tai oikeammin ylikuormitustila tarkoittaa, että ihminen on kuormittanut itseään liikaa pidemmän aikaa, eikä ole palautunut kunnolla rasituksesta. Ylikunto tarkoittaa siis väsymys- tai uupumustilaa.

Ylikuormitustilassa ihmisen kunto romahtaa, kun elimistö ei enää jaksa kasautunutta rasitusta. Voimavarat hupenevat vauhdilla ja keho on eräänlaisessa hälytystilassa.

Miten ylikunto kehittyy?

Ylikunnon luonteeseen kuuluu, että urheilijoille ja liikkujille se kehittyy fyysisen harjoittelun kautta. Usein mukana on myös muita tekijöitä, esimerkiksi henkistä stressiä ja sosiaalisia paineita.

Toinen vaikuttava tekijä ylikunnon kehittymiseen on palautuminen. Ihmisen ylikuormittuessa uni ja sen laatu heikkenevät. Tämä vaikuttaa huomattavasti palautumiseen, joka vaikeutuu huonosti nukuttujen öiden myötä.

Miten erottaa ylikunto ja burnout?

Ylikunnossa ihminen uupuu eikä jaksa enää tehdä oikein mitään. Se on vähän samanlainen tila kuin burnout, mutta ylikuormitustila ei tule pelkästään henkisen rasituksen kautta. Ylikunnoksi nimetty ylikuormitustila vaatii aina intensiivistä treenaamista ja liikkumista.

Lue myös: Voit olla työuupunut, vaikka et olisi väsynyt – dosentti listaa 8 oiretta, jotka on syytä ottaa vakavasti

Uhkaako ylikunto tavallistakin liikkujaa?

Kyllä! Jos ihminen lisää liikuntaa ja etenkin intensiivistä liikuntaa suhteellisesti omaan palautumiskykyyn ja elämäntilanteeseensa nähden liikaa, voi ylikunto iskeä hyvinkin nopeasti. Elimistö ei kykene adaptoitumaan liian nopeasti tehtyyn äkilliseen muutokseen.

Kuinka paljon pitää liikkua, että ylikunto iskee?

Tarkkaa vaadittavaa aikaa ylikunnon kehittymiselle ei voi määritellä, sillä jokainen tilanne on yksilöllinen. Vaaditaan kuitenkin yleensä kuukausia. Lievää ylirasittumista voi tulla viikkojen jälkeen.

Sairastuminen heikentää palautumiskykyä. Ihmisen sairastuessa elimistö ei ole normaalitilassa. Sairastumisen jälkeen ei siis kannata lähteä liian nopeasti palaamaan tavanomaiseen liikkumisaikatauluun. Tilanne on riski ylikuormitustilalle.

Mitkä ovat ylikunnon oireet?

Ylikunnossa ihmiselle voi tulla liikkumisesta paha olo, vaikka yleensä liikunta olisi tuottanut hyvää oloa ja energiaa.

Muita ylikunnon oireita voivat olla:

Mies kantaa selkänsä päällä kiviä
Ylikuormitustilassa ihmisen kunto romahtaa © iStockphoto

Miten testataan, onko ylikunto päässyt iskemään?

Tavallisen liikkujan ylikunnon toteaminen on vaikeaa, sillä alkuvaiheessa oireet yleensä ohitetaan. Usein ylikunto todetaan vasta, kun tilanne on jo pitkällä, koska oireet voidaan ensin liittää muihin sairauksiin.

Välillä taustalta saattaa löytyä esimerkiksi piilevä astma tai anemia, jotka voivat edesauttaa ylikuormitustilan syntymistä.

Jos ihminen epäilee oireiden johtuvan ylikunnosta, kannattaa levätä ja tarkkailla olotilaa muutamien viikkojen ajan. Jos tilanne ei muutu, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Lääkäriin kannattaa hakeutua myös heti, jos herää epäily, että taustalla voisi olla jokin muu sairaus.

Onko ylikunto vaarallinen?

Ylikunto ei ole vaarallinen, mutta se on hyvin kiusallinen vaiva ihmiselle, jonka elämään kuuluu oleellisesti liikunta. Lisäksi tila voi hankaloittaa pahimmillaan normaalin arjenkin sujumista, esimerkiksi jos univaikeudet iskevät pahoina. 

Liikunta voi toimia ihmisille hyvänä stressinhallintakeinona. Monille voi olla kova paikka, kun tämä osa-alue elämästä joudutaan laittamaan paussille. Tilanne voi aiheuttaa henkisiä hankaluuksia.

Lue myös Seura.fi: Ylikunto vei Villen unet – ”Opettelen pitämään parempaa huolta levon ja kuormituksen tasapainosta”

Miten ylikunnosta palaudutaan?

Lepäämällä! Ylikunnon ja romahduksen iskettyä ihmisen pitäisi palauttaa kehonsa normaaliin tilaan. Joskus on kyse myös energian ja ravintoaineiden puutteesta. Arkea pitäisi elää normaalisti, mutta liikunta tulisi jättää ainakin 2–4 viikoksi kokonaan pois, jotta elimistö saa palautua rauhassa.

Tämän jälkeen ihminen voi pikkuhiljaa alkaa tehdä kevyitä kävelylenkkejä tai käydä esimerkiksi kevyesti uimassa. Lihashuoltoa voi harjoittaa esimerkiksi pilateksen muodossa, mutta intensiivinen treenaaminen on hyvä jättää pidemmäksi aikaa.

Mitä ylikunto voi aiheuttaa?

Ylikuormitustilassa ihmisen kunto romahtaa ja treenaaminen ei ole enää samanlaista sen jälkeen. Ylikunto voi tulla myös helposti uudestaan, jos liian innokkaasti lähtee uudelleen liikkumaan.

Yleensä ihmiset lähtevät treenaamaan samalla normaalilla kaavalla kuin ennenkin, vaikka alussa pitäisi pystyä kontrolloimaan treenaamista ja auttaa kehoa palautumaan.

Kauanko ylikunnosta toipumiseen menee?

Ylikunnosta palautuminen voi olla pitkä prosessi. Mitä pidempään ihminen on yrittänyt treenata väsyneellä keholla, sitä pidempään palautuminen kestää. Pahimmassa tapauksessa palautuminen voi kestää kuukausia tai vuosia.

Miten ylikunnon kehittymistä voi ennaltaehkäistä?

Ylikunnon kehittymistä voi ennaltaehkäistä hyvällä peruskunnolla.

Omaa kehoaan kannattaa tarkkailla ja kuunnella. Ikääntyessä ihmisen palautumistarve lisääntyy, vaikka sitä ei välttämättä itse heti kehostaan huomaisikaan.

Myös arjen stressitekijät kannattaa huomioida ajoissa myös liikkumisen määrässä ja laadussa. Jos elämässä on paljon erilaisia stressitekijöitä, kannattaa liikkumista hidastaa, jotta keho ei ajaudu ylikuormitustilaan.

Lue myös: Hyvä peruskunto auttaa jaksamaan arjessa ja saa rasvankin palamaan: Treenaa peruskuntoa näin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ylikunto voi iskeä tavalliseenkin liikkujaan – erikoislääkäri kertoo miten ennaltaehkäiset, tunnistat ja hoidat ylikuntoa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.