Piilolinssit ovat vaivaton vaihtoehto vaikka urheillessa.

Liittyykö piilolinssien käyttöön riskejä? Älä tee yleisiä virheitä

Piilolinssit ovat hyvä vaihtoehto silloin, kun silmälaseja ei syystä tai toisesta halua tai voi käyttää. Huomioi kuitenkin muutama asia, jotta linssien käyttö on turvallista.

Selvitimme, miten piilolinssien turvallinen käyttö sujuu. Noudata siis näitä ohjeita äläkä sorru virheisiin, jotka voivat vaarantaa silmiesi terveyden.

Tutustu vinkkeihin, jos harkitset piilolinssejä tai olet jo tottunut käyttäjä.

1. Miten löydän sopivat piilolinssit?

Piilolinssien hankkiminen aloitetaan aina optikon tekemällä piilolinssitarkastuksella. Tarkastuksessa tutkitaan näkö ja silmien kunto sekä etsitään sopiva piilolinssimalli. Optikko myös opastaa piilolinssien käytössä ja neuvoo, miten linssit asennetaan ja poistetaan.

Moni tilaa piilolinssit sovittamatta netistä, mutta piilolinssejä ei tule hankkia ilman optikon apua, sillä väärin istuvat linssit voivat vaurioittaa sarveiskalvoa, jolloin esimerkiksi tulehdusriski kasvaa. Käänny optikon puoleen myös, jos haluat vaihtaa piilolinssimerkkiä, jotta saat varmasti sopivan mallin.

2. Piilolinssien asentaminen on hankalaa

Piilolinssien käyttäminen voi tuntua alkuun hankalalta. Useimmiten oikean tekniikan kuitenkin oppii toistojen myötä ja asentaminen ja poistaminen helpottuvat. Muista huolehtia käsien pesusta, kun koskettelet silmän aluetta.

Jos piilolinssien asentaminen tuntuu kerta toisensa jälkeen vaikealta, kannattaa kääntyä piilolinssioptikon puoleen, joka neuvoo oikean tekniikan.

Optikolta kannattaa hakea apua myös, jos et ole varma, jäikö linssi silmään. Linssi voi joskus jäädä yläluomen alle jumiin, mutta se ei voi silmän rakenteen takia hävitä silmän taakse.

3. Olen käyttänyt piilolinssejä juo vuosia. Onko pakko käydä tarkastuksessa joka vuosi?

Piilolinssien käyttäjiä suositellaan käymään piilolinssitarkastuksessa joka vuosi. Sarveiskalvo muuttaa jatkuvasti muotoaan, ja säännöllisen piilolinssitarkastuksen avulla varmistutaan siitä, että piilolinssit ovat edelleen sopivat.

Piilolinssit ovat vaivaton vaihtoehto vaikka urheillessa.

Silmissä voi myös tapahtua pahanlaatuisia muutoksia, joita ei itse huomaa. Säännöllisen tarkastuksen avulla pysytään kartalla silmien kunnosta eivätkä sairaudet pääse yllättämään. Älä siis jätä vuositarkastusta väliin, vaikka silmissä ei tuntuisikaan olevan mitään vikaa.

4. Piilolinssi ärsyttää silmää. Onko jokin vialla?

Jos piilolinssi aiheuttaa ärsytystä, se täytyy heti poistaa silmästä eikä odotella ärsytyksen laantuvan itsestään. Jos ärsytys lakkaa poistettaessa, linssi tai roska linssin ja silmän välissä on ärsyttänyt silmää. Jos ärsytys sen sijaan jatkuu, hakeudu silmälääkäriin vakavamman vamman poissulkemiseksi.

5. Silmäni kuivuvat. Mikä avuksi?

Piilolinssien kanssa voi käyttää tarkoitukseen suunniteltuja kosteustippoja. Kuivien silmien kohdalla kannattaa myös selvittää, ovatko käytössä olevat piilolinssit mahdollisimman kosteuttavat. Piilolinssien materiaalit kehittyvät, joten kosteuttavia linssejä on jatkuvasti paremmin saatavilla.

6. Kuinka pitkään piilolinssejä saa käyttää?

Piilolinssejä tulee käyttää optikon tai valmistajan ohjeiden mukaan. Kertakäyttöiset piilolinssit heitetään yleensä iltaisin pois ja vaihdetaan aamulla uusiin.

Samoja linssejä ei saa pitää silmissä liian pitkään, sillä pidentynyt käyttö lisää tulehduksen riskiä tai voi vahingoittaa silmää muulla tavoin.

7. Milloin piilolinssejä ei tulisi käyttää?

Piilolinssejä tulee välttää, jos silmät ovat vaurioituneet tai muuten sairaat. Myös muiden tautien aikana kannattaa välttää linssien käyttöä ja suosia silmälaseja, sillä sairauden aikana silmien tulehdusriski kasvaa.

Lähteet: Silmäasema, Specsavers

Avainsanat

Keskustelu

Ainahan kaikkeen liittyy riskejä. Ihan vaan veden juomiseenkin. Onneksi omalla kohdallani on käynyt niin onnekkaasti, että silmäni tuntuvat kestävän hyvin piilolinssien käyttöä ja mitään muutoksia ei ole tullut, vaikka käytänkin ns. jatkuvakäyttöisiä linssejä jo useampaa vuotta (en siis tietysti samoja linssejä niin pitkään ;)) – vaan tällaisia niin sanottuja yötä-päiväälinssejä: https://piilolinssivertailu.com/tuotteet/piilolinssit/kuukausilinssit/yotapaivaa-linssit/

Kommentoi juttua: Liittyykö piilolinssien käyttöön riskejä? Älä tee yleisiä virheitä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X