Kodinhoito

Mökin lääkekaappi kuntoon: Katso lista lääkkeistä ja tarvikkeista, joita kesämökillä tulisi olla

Kesän pikkuhaavereista selviää usein jo haavanhoito­välineillä ja särkylääkkeillä. Mutta mitä muuta mökin ­lääkekaapissa kannattaa olla?

Hyvin varusteltu mökin lääkekaappi pelastaa monelta murheelta, sillä mökiltä voi olla pitkä matka lähimpään apteekkiin.

Lue myös: Löytyykö kotoasi lääkekaappi? Nämä lääkkeet ja tarvikkeet pitää löytyä joka kodista

Varaa kesämökin lääkekaappiin ainakin nämä

Mökin lääkekaappiin kuuluvat

Myös käsidesi, punkkipinsetit, kuumemittari, rakkolaastarit ja aurinkovoide kuuluvat kesään. Mökille kannattaa pakata omien vakituisten lääkkeiden lisäksi kipulääkettä yllättävään päänsärkyyn ja antihistamiinia allergiaoireisiin. Kutiavia hyttysenpistoja ja palanutta ihoa hoitaa hydrokortisonivoide.

Närästyslääke voi pelastaa päivän, jos grilliherkut aiheuttavat mahavaivoja. Silmänkostutustipat auttavat, jos pihatöissä menee roska silmään tai silmä ärtyy. Tipan avulla roska saattaa kulkeutua itsestään pois silmästä.

Inventoi mökin lääkekaappi vuosittain

Lääkkeisiin on merkitty päivämäärät, jonka jälkeen ne eivät ole enää käyttökelpoisia. Toisin kuin monien elintarvikkeiden parasta ennen -merkintä, lääkkeiden viimeinen päivämäärä -merkintä tarkoittaa, että lääkettä ei pidä käyttää enää sen jälkeen.

Myös aurinkovoiteiden päivämäärät on hyvä tarkistaa. Useimmiten aurinkovoiteet säilyttävät tehonsa noin vuoden pakkauksen avaamisesta. Yksittäisissä steriileissä haavasidoksissa on merkitty vähintään viimeinen käyttökuukausi ja -vuosi.

Lääkekaappi tulisi käydä läpi joka vuosi. Pidä kaapissa muistilappua, jossa lukee, milloin lääkkeet on viimeksi käyty läpi.

Suojaa lääkkeet valolta ja kosteudelta

Lääkkeet säilyvät parhaiten 15–20 asteen lämpötilassa alkuperäispakkauksissaan. Monet lääkkeet eivät kestä lämpötilojen, valon ja kosteuden vaihtelua.

Lääkkeet eivät saa altistua esimerkiksi pakkaselle. Jos lääkkeitä ei ole säilytetty talven aikana oikein, ne on syytä vaihtaa uusiin. Jos mökki on talvisin kylmä, lääkekaapin tarvikkeet kannattaa ottaa kesän lopulla mukaan kotiin.

Kosteuden vaihtelun takia kylpyhuone ei ole paras paikka lääkekaapille. Sen sijaan se tulisi sijoittaa kuivaan tilaan, johon ei kuitenkaan käy suora auringonvalo. Lääkekaappi tulee olla helposti löydettävissä, mutta lasten ja ­kotieläinten ulottumattomissa.

Kierrätä vanhat lääkkeet oikein

Vanhentuneet lääkkeet viedään apteekkiin. Siellä huolehditaan niiden turvallisesta hävittämisestä. Apteekit ottavat vanhentuneet lääkkeet vastaan maksutta.

Lääkejäte on vaarallista jätettä, joka on hävitettävä oikein – lääkkeet eivät kuulu sekajätteisiin tai viemäriin. Väärään paikkaan joutuessaan vaarallinen jäte saattaa aiheuttaa haittaa terveydelle tai ympäristölle. Apteekista lääkejätteet toimitetaan poltettavaksi vaarallisen jätteen käsittelylaitokseen, jossa ne hyödynnetään energiantuotannossa.

Poista palautettavista reseptilääkkeistä potilastietoja sisältävät merkinnät, kuten ohjetarrat, tietosuojan takia. Ympäristö kiittää, kun lajittelet tyhjät lääkepakkaukset oikein.

Varaa mökille monikäyttöinen kylmäpakkaus

Noin puolet kaikista tapaturmista tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla. Kesä ei ole poikkeus. Yleisimmät tapaturmat ovat kaatumiset, kompastumiset ja liukastumiset.

Tyypillisimmät näistä onnettomuuksista seuraavat vammat ovat mustelmia, ruhjeita, haavoja ja nyrjähdyksiä. Myös palovammat ovat yleisiä onnettomuuksia kesämökeillä. Jos käsi osuu saunan kiukaalle tai liedelle, palanut iho on viilennettävä heti. Paras apu on kylmäpakkaus, jota säilytetään jääkaapissa tai pakastimessa. Kylmäpakkauksesta on apua myös auringonpolttamiin, hyönteisten puremiin ja kuhmuihin. Kylmä lievittää kipua ja laskee kudosturvotusta. Pakastimesta otetun pakkauksen ja ihon väliin on aina laitettava paleltumisen estävä välikerros, kuten ohut pyyhe.

Tärkeät hätänumerot näkyville

Tärkeimmät puhelinnumerot tapaturmien varalle: yleinen hätänumero 112, myrkytystietokeskuksen numero ja lähimmän terveyskeskuksen numero. Jos mökillä on kotieläimiä, myös päivystävän eläinlääkärin numero on kätevä olla näkyvillä. Myös mökin koordinaatit on tärkeä olla tiedossa ja esillä.

Puhelimeen ladattava Suomi 112 -sovellus on hätävara tilanteissa, joissa apua tarvitaan tuntemattomaan paikkaan. Sen kautta voi tehdä hätäpuhelun ja samalla se välittää soittajan sijainnin. Lapsen kanssa on hyvä käydä läpi, miten toimitaan vaaratilanteissa ja miten hälytetään apua.

Suojaudu auringolta

Hellekesinä kuumuus aiheuttaa vaaranpaikkoja. Kuumuudesta voi seurata väsymystä, keskittymiskyvyn laskua, huimausta, auringonpistos ja nestehukkaa. Pahentuessaan nestevajaus on voi johtaa hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen.

Auringolta suojautumisen ohella tärkeintä on juoda riittävästi vettä. Helteellä ihminen saattaa tarvita nestettä tuplasti normaalimäärään verrattuna. Muista, että alkoholi, kahvi ja tee eivät auta nestehukkaan. Syö myös riittävästi, jotta kehon suolatasapaino säilyy. Helteellä tuleva huono olo voi johtua suolatasapainon muuttumisesta. Kuumalla voi juoda pelkän veden lisäksi suolaa sisältävää kivennäisvettä.

Apteekista saatava elektrolyyttijauhe sisältää elektrolyyttejä juuri oikeassa suhteessa nestetasapainoin ylläpitämiseksi ja palauttamiseksi. Siitä voi olla apua helteellä ja vatsataudissa erityisesti pienillä lapsilla.

Asiantuntija: Terveystieteiden tohtori, yliopettaja Virpi Sulosaari

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 7/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mökin lääkekaappi kuntoon: Katso lista lääkkeistä ja tarvikkeista, joita kesämökillä tulisi olla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.