Hyvinvointi

Lopeta itsesi arvostelu ja negatiivinen ajattelu! Näin pysäytät kielteisten ajatusten ketjun

Vastoinkäymisistä alkaa helposti pyöriä kielteisten ajatusten kehä, jolla mollaamme itseämme ja puhumme itsestämme rumasti. Joskus sama sättiminen jatkuu vuodesta toiseen. Sosiaalipsykologi Annina Lindberg neuvoo, miten kehän voi katkaista.

”Tietenkin mokasit, ethän sinä nyt tuollaista osaa.”

”Kannattaako edes hakea uutta työtä, et saa sitä kuitenkaan!”

”Miksi edes kokeilisit uutta hametta? Olet kuitenkin ruma.”

Puhuisitko noin ystävällesi? Aivan niin, et tietenkään – ellet sitten ole todella lannistava ystävä. On kuitenkin aivan tavallista, että päämme sisällä riehuva sisäinen puhe kuulostaa yllä kuvatun kaltaiselta. Jostain syystä itseään on hyväksyttävää mollata ja musertaa.

Tällainen puhe voi jäädä kiertämään kehää, jolloin jäämme kiinni samoihin, toistuviin kielteisiin ajatusmalleihin. Ei ihmekään, jos olo tuntuu välillä kurjalta.

”Haitallisilla ajatusmalleilla voi monesti olla pitkät juuret menneissä kokemuksissamme. Emme ehdi edes huomata, kun kielteinen reaktio on jo käynnissä”, sosiaalipsykologi Annina Lindberg sanoo.

Kielteisiä ajatusmalleja voi muokata

Kielteinen ajatusmalli syntyy monesti automaationa eikä se suinkaan aina kerro totuutta. Omia ajatusmalleja onkin onneksi mahdollista työstää.

”Sisäinen puhe ei ole absoluuttinen totuus, vaan siihen liittyy aina tulkintaa ja näkökulmia, jotka syntyvät menneistä kokemuksista ja opituista ajatusmalleista. Kun toistuvan reaktion tunnistaa, omia ajatusmalleja voi lähteä muokkaamaan.”

sisäinen puhe kumpuaa menneistä kokemuksista

Kun itsensä saa kiinni kielteisestä ajatuksesta, joka toistuu päivästä ja jopa vuodesta toiseen, siihen tulee tarttua. Ajatusta voi lähteä lempeästi kyseenalaistamaan: ”Pitääkö tämä todella paikkansa? Jos olen niin tyhmä, miksi suoriudun haastavassa työssä hyvin?”

Jotta voisit tunnistaa, miten kielteiset ajatuksesi vaikuttavat toimintaasi ja valintoihisi, sinun on pysähdyttävä kuuntelemaan itseäsi. Kun tunnistat ajatukset, avaat mahdollisuuden niiden työstämiseen. Samalla voit myös pohtia, onko jokin asia tosi vai oma tulkintasi.

Annina Lindberg vinkkaa pohtimaan, puhuisiko ystävälle samalla tavalla kuin itselleen. Jos vastaus on ”ei”, oma sisäinen puhe on luultavasti liian itsekriittistä.

”Voit miettiä, sanoisiko ystäväsi sinulle samalla tavalla tai puhuisitko itse noin ystävällesi. Itseensä saa suhtautua samalla lempeydellä ja armollisuudella, jolla suhtautuu ystäviinsä.”

Mistä kielteinen sisäinen puhe kumpuaa?

Negatiivinen puhe on usein opittua tai menneistä kokemuksista juontuvaa. Kielteisen ajatusketjun taustalla on usein voimakas tunnekokemus, esimerkiksi menneisyydessä koettu häpeä, joka nostaa päätään aina samankaltaisessa tilanteessa.

”Itsekriittisyys kumpuaa monesti liiallisista vaatimuksista itseä kohtaan. Odotetaan täydellisyyttä, jota ei edes voi saavuttaa.”

”Joskus voi olla hyvin vaikeaa ymmärtää, miksi reagoi niin voimakkaasti tietyissä tilanteissa. Tällöin ammattiavusta voi olla hyötyä, sillä ammattilainen auttaa tunnistamaan ja käsittelemään tunteita, joita ei itse ymmärrä tai tunnista.”

Kielteisen puheen kääntäminen lempeydeksi ei ole helppoa. Se vaatii useita toistoja ja matkan varrelle mahtuu lipsumista ja epäonnistumisia. Armollisuus on hyödyksi uuden asenteen opettelemisessa. Jokaiseen yksittäiseen kielteiseen pohdintaan ei tarvitse tarttua.

”Päässämme vilisee päivittäin tuhansia ja tuhansia ajatuksia, joista osa nyt sattuu olemaan kielteisiä. Silloin voi vain ajatella, että nyt oli tällainen ajatus, seuraavaksi jotain muuta.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lopeta itsesi arvostelu ja negatiivinen ajattelu! Näin pysäytät kielteisten ajatusten ketjun

Erkki.E

Tahtoo meillä suomalaisilla olla se ominaisuus että katselemme asioita negatiivisen kuvakulman kautta. Onkohan se meidän luontainen vaatimattomuus joka tämän aiheuttaa (?), ilmeisen turhaan. Mielestäni jutussa esiintyvät kehoitukset lähestymään asioita positiivisen ajatuksen kautta antaa elämään kosolti iloa ja riemua. Ottakaamme Anninan antamista ohjeista vaarin ja käsitellään surut ja murheet ajallaan, mutta ei ainiaan. Positiivista kevättä kaikille, muutolinnutkin kohta iloksemme saapuu. /Erkki E

Sinun täytyy kommentoidaksesi.