Hyvinvointi

Tiesitkö, että mäkäräisen purema voi nostaa jopa kuumeen? Näin tunnistat, hoidat ja ennaltaehkäiset pikkuisen verenimijän puremat 

Mäkäräinen kiusaa erityisen innokkaasti lämpiminä kesinä. Mäkäräisen purema voi viipyä iholla jopa viikkoja ja aiheuttaa kipua sekä kutinaa. Herkimmille se voi nostaa jopa kuumetta. 

Pieniä kärpäsiä muistuttavat mäkäräiset ovat kesän vitsaus erityisesti Pohjois-Suomessa. Verta imevät kiusankappaleet jättävät jälkeensä punaiset puremajäljet, jotka kutisevat, kirvelevät ja turpoavat. Mäkäräisen purema voi nostaa herkistyneelle jopa kuumeen.

Kokosimme yhteen vinkit, kuinka erotat mäkäräisen pureman muiden ötököiden tuhotöistä ja miten hoidat ja ennaltaehkäiset puremia.

Mäkäräisen purema voi aiheuttaa jopa kuumetta

Mäkärä tai mäkäräinen on pieni, 2–5 millimetrin pituinen hyönteinen, jota esiintyy koko Suomessa. Eri mäkärälajeja on Suomessa viitisenkymmentä. Erityisen paljon mäkäräisiä lentelee lämpiminä kesinä kesäkuusta syyskuuhun saakka. Päiväsaikaan mäkäräinen viihtyy puhtailla vesialueilla ja juoksevan veden luona.

Mäkäräisen pureman erottaa esimerkiksi hyttysen pistosta suhteellisen helposti. Siinä missä hyttynen pistää siististi pitkällä pistimellään ihon läpi, mäkäräinen haukkaa ihoon verta vuotavan reiän. Seurauksena on verestävä haava, jonka ympärille syntyy punertava paukama.

Elimistö reagoi mäkäräisen erittämiin, verta ohentaviin aineisiin. Reaktiot ovat yksilöllisiä. Yhdellä puremakohtaan tulee ärhäkkä paukama, toinen tuskin huomaa pieniä punaisia jälkiä iholla. Puremakohta voi näkyä jopa viikkoja.

Herkimmillä mäkäräisen purema saattaa aiheuttaa niin sanottua mäkäräkuumetta, joka ilmenee päänsärkynä, kuumeena ja pahoinvointina.

Mäkäräisen vai jonkin muun ötökän purema?

Kesällä liikkeellä on jos jonkinmoista mönkijää. Lue myös hyttysen, punkin, luteen ja paarman puremasta!

Lue myös: Marjon, 53, painajaismaiset oireet paljastuivat borrelioosiksi – diagnoosi selvisi vasta reilu vuosi punkin pureman jälkeen

Mäkäräisiltä suojautuminen on taitolaji

Mäkäräinen on pieni, hiljainen ja riittävän kekseliäs löytääkseen reitin iholle tunkeutumalla pitkälahkeisten ja -hihaisten housujen ja paitojen sisään. Siksi puremien ennaltaehkäisy onkin monesti tuskaista.

Parhaiten suojautuminen vertaimeviltä hyönteisiltä onnistuu käyttämällä tiheäkankaisia ja väljiä vaatteita. Paljas iho kannattaa suojata vahvoilla karkotteilla, ja karkotetta kannattaa suihkauttaa myös lahkeisiin ja hihansuihin. Suojaharsolla varustettua hyönteispäähinettäkin voi kokeilla.

Mäkäräiset eivät varsinaisesti hakeudu sisätiloihin, mutta yksittäisiltä eksyneiltä hyönteisiltä voi suojautua asentamalla avoimiin ikkunoihin hyttysverkkoja.

Lähteet: HyönteismaailmaYle, Oulu, Terveyskirjasto, Terveyskylä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että mäkäräisen purema voi nostaa jopa kuumeen? Näin tunnistat, hoidat ja ennaltaehkäiset pikkuisen verenimijän puremat 

Miksu

Kyllä se Kaisa nostattaa kuumeen ihan puremattakin. 😉

päivänkorento

Puremaan kannattaa laittaa kylmägeeliä mahdollisimman nopeasti. Näin välttyy kutiamiselta ja turvotukselta. Purema paranee parissa päivässä, kun mutten voisi mennä pari viikkoa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.