Terveys

Miksi jalat turpoavat? Tunnista turvotuksen syy ja hoida vaivaa oikein

Nilkkojen ja jalkojen turvotus vaivaa monia etenkin lämpimällä ilmalla. Työterveyslääkäri Toni Vänni kertoo, mistä vaivassa on kysymys.

Jalkojen turvotus on monelle tuttu vaiva. Aamulla peilistä näkyvät sopusuhtaiset nilkat, mutta illalla jalkaterät ja nilkat ovat kuin puupökkelöt. Sukat jättävät iholle painauman ja kengät tuntuvat tiukoilta.

Terveystalon työterveyslääkäri Tonni Vänni valotti Kotiliedelle, mistä jalkojen turvotus aiheutuu ja miten vaivaa hoidetaan.

Mistä jalkojen turvotus johtuu?

Jalkojen ja nilkkojen turvotukselle on useita syitä, joista tavallisimmat ovat laskimoiden vajaatoiminta ja istuma- tai seisomatyö. Myös kireät vaatteet voivat aiheuttaa turvotusta, kun laskimoveri ei pääse virtaamaan vapaasti.

Turvotus on naisilla miehiä yleisempää, ja hormonitoiminta vaikuttaa siihen. Kuukautisten aikaan keho voi tuntua tavallista turpeammalta, samoin raskaana ollessa.

Ylipainoisilla turvotus on normaalipainoisia yleisempää. Laskimoiden vajaatoiminnan lisäksi myös sydämen vajaatoiminta voi aiheuttaa jalkojen turvotusta.

Turvotuksen syyksi voi paljastua lääkitys. Erityisesti amlodipiini-verenpainelääkitys voi turvottaa, samoin kortisoni, tulehduskipulääkkeet sekä hormonikorvaushoito.

Moni huomaa lämpimän ilman aiheuttavan turvotusta, kesällä myös runsas alkoholi ja suolainen ruoka turvottavat – pääasiassa kasvoja, mutta joskus myös jalkoja.

Mistä voi päätellä, mistä jalkojen turvotus omalla kohdalla johtuu?

Joskus syy turvotukselle on selkeä. Esimerkiksi istumatyöläinen voi huomata liikkuvansa liian vähän työpäivän aikana. Aina näin ei kuitenkaan ole, vaan turvotukselle ei tunnu löytyvän mitään selkeää syytä.

Tällöin voi olla hyvä käydä lääkärissä, jolloin otetaan verikokeet, mitataan verenpaine ja tutkitaan turvotusta tarkemmin.

Lue myös: Turvotus on ikävä vaiva, joka useimmiten hellittää pienillä muutoksilla – erikoislääkäri kertoo yleisimmät syyt turvotteluun

Voiko turvotusta hoitaa kotikonstein?

Turvotusta voi hoitaa kylmällä ja jalkojen kohoasennolla. Jos kyseessä on laskimoiden vajaatoiminta, tukisukista on apua.

Istuttaessa pitkään polvet ja lonkat taivutettuina reisien suuret verisuonet joutuvat puristuksiin, mikä hidastaa tai vaikeuttaa alaraajojen verenkiertoa ja imunestekiertoa.

Jos turvotus johtuu liiasta istumisesta, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että päivän aikana tulee liikuttua tarpeeksi. Liikkeen aikana supistuessaan pohjelihakset toimivat lihaspumppuna ja puristavat verisuonia kasaan, jolloin läppien toiminta tehostuu.

Jalkojen turvotus on monelle tuttu vaiva.
Jalkojen turvotusta voi hoitaa esimerkiksi kylmällä. 

Voiko turvotusta ehkäistä?

Paras tapa ehkäistä turvotusta on välttää sen aiheuttajaa. Laskimoiden vajaatoiminnasta kärsivän kannattaa käyttää tukisukkia säännöllisesti, ja istumatyötä tekevän huolehtia riittävästä liikkumisesta päivän aikana.

Liiallista alkoholin ja suolan käyttöä on myös hyvä välttää.

Milloin jalkojen turvotus on syy hakeutua hoitoon?

Jos turvotusta esiintyy vain toisessa jalassa tai se alkaa äkillisesti, on syytä hakeutua heti lääkäriin. Tällöin kyseessä voi olla esimerkiksi laskimotukos tai Bakerin kysta eli polven nivelpussin takaosan tyrämäinen pullistuma.

Lääkärin pakeille on hyvä mennä myös silloin, jos ei ole varma turvotuksen syystä. Tällöin syy selvitetään yhdessä lääkärin kanssa, jotta löydetään mahdollisesti tarvittava hoito vaivalle.

Lue myös Seura.fi: Apua, jalat turpoavat ja väsyvät! Mistä apua turvotuksen hoitoon ja ehkäisyyn?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi jalat turpoavat? Tunnista turvotuksen syy ja hoida vaivaa oikein

kävelijä

huomasin jo murrosikäisenä jalkoterieni turpoavan ilman sukkia.
olen siis käyttänyt puuvillaisia nilkkasukkia koko ikäni.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.