Hyvinvointi

Mitä tehdä kun lapsi on humalassa?

Olen ihmeissäni: 16-vuotias lapseni ei tullut sovittuna aikana kotiin, eikä vastannut puheluihin, kun huolestuneena yritin soittaa. Kun hän vihdoin tuli kotiin, hän huojui ja sammalsi, oli aivan selkeästi kännissä. Miten pitäisi suhtautua?

Kuva: Kati Vuorento, copyright: Otavamedia

Miksi nuoret juovat?

Koska kaveritkin juovat. Nuoruudessa kuuluukin irtautua vanhempien auktoriteetista ja liittyä oman ikäisiin. Silloin tehdään kuten kaveritkin tekevät. Nuori ottaa haparoiden haltuun aikuisen elämää – ja huomaa niin kotona kuin kadulla siihen kuuluvan alkoholin.

Nuorten juomatavoista voisi tosin tulkita, että humalahakuinen alkoholikulttuuri olisi pikkuhiljaa kääntymässä. Monissakaan porukoissa ei ole enää välttämätöntä tai edes makeeta juopua. Silti moni sitä kokeilee. Toisille riittää kerta, joillekin siitä tulee tapa.

Vanhemman ei kannata hukuttautua häpeään, jos heidän kullannuppunsa tulee kännissä kotiin. Se ei tarkoita epäonnistumista vanhempana: vanhemmuus punnitaan eniten tällaisten tilanteiden jälkihoidossa.

Nuoruuteen kuuluu kapinointi ja testaaminen. Ylilyöntejä voi tulla, vaikka kuinka varoisi.

Kasvatuksessa tärkeää on ennakointi

Kasvatuksessa tärkeää onkin ennakointi. Kasvatusta ei voi aloittaa vasta, kun nuori on jo kaiken kokeillut. Tärkeää on välittää jo nuorelle lapselle omat arvonsa. Samalla vanhempi joutuu alistumaan siihen, että lopulta nuori valitsee itse tiensä.

Mutta niin kauan kuin nuori on alaikäinen, vanhempi on tästä vastuussa. Niinpä hänellä on sekä oikeus että velvollisuus asettaa rajat. Nuorelle on hyvä kertoa etukäteen, että vaikeista asioista voi aina puhua. Ja että kotiin voi aina tulla – vaikka sitten kaatokännissä.

Miten toimia jos lapsi on humalassa?

Tarkista ensin lapsen kunto ja humalan vahvuus. Toimita hänet ensiapuun, jos humalatila on syvä, etkä saa häneen mitään kontaktia. Jos humala ei vaikuta vaaralliselta, ohjaa lapsi lepäämään ja selviämään. Tässä vaiheessa on turha pitää saarnoja.

Ota tilanne puheeksi nuoren kanssa seuraavana päivänä. Kysy, mitä tapahtui ja mitä nuori siitä ajattelee. Vanhemman kannattaa tuoda esille oma hätä. Kerro lapselle, että suhtaudut asiaan niin vakavasti siksi, että välität hänestä ja olet huolissasi.

Kysy, mistä hän sai alkoholia. Nuoret ovat toisilleen lojaaleja, joten he eivät välttämättä kerro. Muistuta, että juomien välittäminen alaikäisille on lainvastaista. Voit olla vihainen, mutta räyhääminen ei auta. Moittiminen herättää kapinan ja vastustuksen.

Perheen pelisäännöt ovat tärkeät

Jos perheen pelisääntöjä on rikottu, miettikää mitä siitä voisi seurata. On hyvä, jos nuori voi olla itse sopimassa sääntöjä, silloin niihin on helpompi sitoutua.

Ongelmaa ei kannata salailla, vaan on parempi puhua siitä muiden vanhempien kanssa. Parasta olisi, jos kaveripiirissä kaikilla olisi samanlaisia sääntöjä.

Sopimisen jälkeen ryhdytään rakentamaan luottamusta uudestaan. Se vaatii myös vanhemmalta läsnäoloa ja arvostamista. Moni nuori haluaa olla luottamuksen arvoinen, jos häntä kohdellaan kunnioittavasti.

Välittämistä on myös se, että jos nuori ei tule sovittuun aikaan kotiin eikä vastaa puhelimeen, olet valmis toimimaan. Joskus se tarkoittaa, että lapsi on haettava kotiin vaikka mistä.

Artikkeli on julkaistu Kotiliedessä 27/14.

Teksti: Mia Kuntsi
Kuva: Kati Vuorento, copyrihgt: Otavamedia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä kun lapsi on humalassa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.