Hyvinvointi

Miten usein suihkussa pitäisi käydä? Näin lääkäri vastaa – ”Hiusten pesemiseen liittyy yleinen harhakäsitys"

Miten usein suihkussa pitäisi käydä ja miten peseytyminen vaikuttaa terveyteen? Entä kuivattaako pelkkä vesipesu ihoa? Näin ihotautilääkäri vastaa.

Peseytymiseen liittyy sekä sosiaalinen että terveydellinen ulottuvuus, Mehiläisen ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo toteaa.

On sosiaalisesti hyväksytympää tuoksua hyvälle tai neutraalille kuin esimerkiksi hielle. Henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen tukee myös ihmisen itsetuntoa ja mielenterveyttä.

Vaan voiko suihkussa rampata liian usein?

Lue myös: Voiko ihoa hoitaa liikaa? Asiantuntija kertoo, mihin virheeseen moni sortuu ihonhoidossa

1. Miten usein kannattaisi peseytyä?

Suihkussa käyminen huuhtelee iholta muun muassa likaa, hikeä, bakteereita, hilsettä ja talia, mikä suitsii hajujen syntymistä. Lisäksi säännöllinen peseytyminen ehkäisee ihon ärsytystä ja tulehduksia edistäen ihmisen terveyttä.

”Sopivaan peseytymisväliin vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka aktiivinen ihminen on. Jos hikoilee paljon, hiki kannattaa huuhtoa pois. Samoin jos työ aiheuttaa likaantumista, lika kannattaa pestä työpäivän päätteeksi iholta pois – ihan kuten meikitkin”, Maarit Vaalamo kertoo.

Jos iholla on ihottuma tai infektio, peseytyminen on erityisen tärkeää, sillä se vähentää ihottumaa aiheuttavien tai pahentavien mikrobien määrää.

”Myös rikkonainen iho voi tulehtua helposti, ja haavojen hoitoon suositellaan usein huuhtelua. Poikkeuksena ovat toki isommat leikkaushaavat, joiden kohdalla pitää aina noudattaa lääkäriltä erikseen saatuja ohjeita.”

Koronan aikana monen on täytynyt desinfioida kätensä monta kertaa päivässä. Jos kädet eivät ole varsinaisesti likaiset, kannattaa suosia hoitavaa käsidesiä, sillä jatkuva saippuoiminen kuivattaa ihoa.

Lue myös: Mitä käsidesi aiheuttaa terveydellemme? Asiantuntija vastaa

2. Kuinka usein hiukset saa pestä?

”Hiusten pesemiseen liittyy yksi yleinen harhakäsitys. Moni ajattelee, että jos hiuksia ei pese, ne eivät eritä talia. Todellisuudessa talin eritys on hormonaalista. Jos talia ei pese pois, se vain kertyy päänahkaan, alkaa haista ja aiheuttaa hilseilyä, ihon ärtymistä ja kutinaa. Jos hiukset ovat rasvoittuvat, ne voi pestä kerran tai kaksikin päivässä ja aina hikoilun jälkeen.”

Rasvaisten hiusten ja hiuspohjan pesemiseen kannattaa käyttää shampoota, joka irrottaa talin. Muut ihoalueet kannattaa kuitenkin pestä eri pesuaineella, ettei iho kuivu.

”Pään hilse ei kuitenkaan useimmiten ole merkki kuivasta päänahasta, vaan talista ja rasvahiivoista ärtyneestä ihosta. Silloin peseminen auttaa. Jos hiuspohja on kuitenkin kuiva eikä rasvoitu nopeasti, voi pesuväli olla pitempi.”

3. Riittääkö vesipesu vai pitääkö käyttää saippuaa?

”Kainaloihin ja rasvoittuville ihoalueille kannattaa käyttää hapanta pesunestettä, jotta iho pysyisi kunnossa. Sama pesuneste ei välttämättä ole kuitenkaan paras koko keholle. Ei silti ole yhtä sääntöä, joka sopisi kaikille.”

Perinteinen saippua on emäksistä ja kuivattaa ihoa. Hyvä pesuneste on sen sijaan pH-arvoltaan hapanta ja saippuatonta. Kuivaihoisille on olemassa hellävaraisia ja kosteutta sitovia aineita sisältäviä pesunesteitä ja -öljyjä. Tärkeää on myös rasvata iho välittömästi suihkun jälkeen.

”Pesuneste, kuten shampookin, kannattaa valita aina oman ihotyypin mukaan. Esimerkiksi akneiholle on omat tuotteensa.”

Lue myös Anna.fi: Pesetkö kainalot yleensä suihkugeelillä? Ei ehkä kannattaisi

4. Kuivattaako peseytyminen ihoa?

”Kuuma vesi vie ihon omaa rasvaa pois ja kuivattaa. Kuivaihoinenkin voi kuitenkin käydä suihkussa ihan niin usein kuin haluaa, jos käy suihkussa nopeasti, säätää veden haaleaksi, jättää saippuan vähemmälle ja levittää iholle perusvoidetta heti suihkun jälkeen. Lyhyet ja haaleat suihkut ovat myös ekologinen valinta.”

Lue myös: Kylmä suihku kaunistaa ja virkistää – 7 syytä kääntää hana viileälle

5. Mistä tietää, että käy liian usein suihkussa? Voiko kuiva iho olla merkki siitä?

”Jos ihminen ottaa pitkiä kuumia suihkuja useasti päivässä, kyllä sitä aika todennäköisesti saa ihonsa kuivamaan. Mutta iho saattaa olla myös ihan luonnostaan herkkä.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten usein suihkussa pitäisi käydä? Näin lääkäri vastaa – ”Hiusten pesemiseen liittyy yleinen harhakäsitys"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.