Hyvinvointi

Mitkä ovat parhaat kesäkengät? Näitä suosittelee asiantuntija

Se on suvi, kun varpaat kurkkivat sandaaleista. Mutta millaiset sandaalit ovat parhaat? Vai pitäisikö sittenkin kulkea paljain jaloin?

Tykkäävätkö jalat varvastossuista ja ballerinoista?

Varvastossuista ja ballerinoista puuttuu tuki ja mekanismi, jonka avulla kenkä pysyy kunnolla jalassa. Jotta ne pysyisivät paikallaan, jalka joutuu tekemään aika lailla töitä: jalkaterän pienet lihakset jännittyvät ja varpaat kipristyvät, jolloin varpaisiin tulee herkästi kovettumia ja känsiä. Moni pyrkii ratkaisemaan jalassa pysymisen vaikeudet ostamalla liian pienet ballerinat, ja pahentaa siten vain tilannetta.

Lue myös: Ehkäise ja poista paha haju kengistä – ota käyttöön nämä 13 kotikonstia

Sandaalit

Jos haluaa antaa varpaiden nauttia kesästä, suihkusandaalit ovat varvastossuja paremmat. Varpaiden yli kulkevassa läpässä on vähän enemmän tukipintaa kuin varvasvälin nipsussa.

Varvastossuilla voi siirtyä autosta rannalle, mutta lomalla kaupunkikierroksella kannattaa liikkua niitä ja ballerinoja tukevammilla jalkineilla.

Kumpi on pienempi paha: kulkea koko päivä korkkareissa vai lenkkareissa?

Lenkkitossut ovat päivittäiseen käyttöön ehdottomasti paremmat. Korkeakorkoisissa kengissä kehon paino tulee päkiälle, mikä jatkuvana aiheuttaa muun muassa vasaravarpaita, vaivaisenluun ja jalkaterän poikittaiskaaren laskeuman – kovettumista, känsistä ja jalkaterän kireistä jänteistä puhumattakaan.

Korkokengät ja lenkkarit

Kun kehon painopiste on päkiällä, koko kehon linjaus muuttuu, mistä seuraa esimerkiksi selkäongelmia. Vannoutuneilla korkokenkien käyttäjillä keho kuitenkin tottuu tähän mäkihyppääjäasentoon ja siksi matalakantaisten kenkien käyttö voi heistä tuntua epämukavalta.

Lenkkareita voi käyttää työkenkinä, kunhan ne eivät haudo ja ovat lestiltään suorat. Jalan kannalta olisi paras vaihtaa jalkineita päivän mittaan ainakin kerran.

Mikä tekee terveyssandaaleista terveelliset?

Kyse taitaa olla markkinointikikasta, sillä terveyssandaaleiksi kutsutut jalkineet eivät sovi kaikille. Niiden pohja on yleensä muotoiltu, ja esimerkiksi varpaiden tyvikohdassa voi olla kohouma nostamassa jalan poikittaiskaarta. Jalat ja jalkaterät ovat omanlaisiaan, ja harvalla nuo valmiit tuet osuvat kohdilleen. Jalkaan tehtävien tukien pitäisi olla aina yksilöllisiä.

Terveyssandaaleissa on usein paksu pohja, mikä voi estää jalkaterän liikettä kävelyn eri vaiheissa. Kengän kova korkkipohja saattaa myös hautoa ja hangata.

Erikokoiset jalat: Ostanko kengistä pienemmän vai isomman koon?

Pienempää ei saa suuremmaksi, mutta suurempaa voi pienentää eli osta isommat. Pienentäminen onnistuu laittamalla kannan taakse, kengän kantakappiin, tarralla varustettu, pehmeä kantalappu. Pohjallisestakin voi olla apua – varsinkin, jos jalat ovat myös leveyssuunnassa eriparia.

Jalan poikittaisholvi laskeutuu ja jalka levenee iän myötä, joten kengännumerokin muuttuu. Vaivoja on takuuvarmasti luvassa, jos jalkansa ahtaa loppuelämän ajan samankokoisiin kenkiin kuin 18-kesäisenä.

Vaikka jalkineen kengännumero olisi sama, mutta kenkävalmistaja toinen, kenkä voi olla mitoitukseltaan hyvinkin erilainen. Ellei kenkä tunnu kaupassa sovitettaessa hyvältä, ei se muutu sellaiseksi kotonakaan.

Kipeät jalat

Asiantuntijana jalkaterapeutti Pia Kallio, JalkateraPiapalvelut, Tampere

Juttu on julkaistu Kotiliesi 12/2017 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitkä ovat parhaat kesäkengät? Näitä suosittelee asiantuntija

Sinun täytyy kommentoidaksesi.